Συντονιστής ο Δήμος Φαρκαδόνας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “INTEGRURAL” για την ανάπτυξη του ύπαιθρου χώρου

Ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπυρίδων Αγναντής, υπέγραψε την σύμβαση επιχορήγησης, για την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού προγράμματος,  το οποίο θα συντονίσει και θα υλοποιήσει ο Δήμος Φαρκαδόνας , μετά από πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλλε στο   Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+.
Το project  “Capacity Building for Integrated Sustainable Development in Rural Areas”, με τον διακριτικό τίτλο,  “INTEGRURAL”  περιλαμβάνει στην θεματολογία του,  την ανάπτυξη του Ύπαιθρου Χώρου.
Το εταιρικό σχήμα αποτελεί Στρατηγική Σύμπραξη ευρωπαϊκών φορέων όπως Πανεπιστήμια, Δήμοι, Ινστιτούτα, Εταιρικές μορφές, κλπ. από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία την Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο  Δήμος Φαρκαδόνας, αναλαμβάνει τη διαχείριση του προγράμματος  με συντονιστικό όργανο το Τμήμα Προγραμματισμού του και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους.
Η επιχορήγηση ανέρχεται κατ’ ανώτατο ποσό, στα 254.886,00 ευρώ.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν  διεξαγωγή συνεδρίων, συσκέψεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πρακτικής άσκησης και παράλληλων δράσεων στις οργανώτριες πόλεις. Τα  έξοδα διεξαγωγής των δράσεων και της κινητικότητας των συμμετεχόντων χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα, απευθύνεται κυρίως στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους ,  σε όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό και την παράδοση και στους τοπικούς φορείς που έχουν λόγο και ρόλο στην τοπική ανάπτυξη.
Σκοπός είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων και η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών  σε θέματα ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών.
Η περιοχή μας με την έντονη κτηνοτροφική παράδοση,  από όπου ξεκινάει η Βλαχόστρατα, κομμάτι πλέον της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όπως και η νομαδική κτηνοτροφία στο σύνολό της, η περιοχή όπου Καραγκούνηδες, Βλάχοι και πρόσφυγες του Πόντου συνυπάρχουν και προσπαθούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, η περιοχή με την άγραφη ιστορία και τα άγνωστα μνημεία θα γίνει επίκεντρο μελετών και ερευνών για το πώς το πάντρεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ήπιας αγροτικής δραστηριότητας μπορεί να δώσει επαγγελματική διέξοδο στους νέους και να οδηγήσει στην αναγέννηση της υπαίθρου.
O Δήμος Φαρκαδόνας,  σύντομα θα διεξαγάγει  και διαγωνισμό σε εθελοντική βάση για το λογότυπο του project.

Σχετικές δημοσιεύσεις