Μεγάλες εντάσεις κατά την διάρκεια της συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων

Με εντάσεις διεξάχθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων  το βράδυ της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, καθώς η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων χρησιμοποιείται από κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

δύο βασικά θέματα της συνεδρίασης δεν μπορούσε να είναι άλλα από τις πλημμύρες που επλήγησαν τόσο τα χωριά όσο και την πόλη των Τρικάλων, αλλά επίσης και το θέμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου σε 8 χωριά του δήμου έκτασης 16.000 στρεμμάτων, για το οποίο συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος από τα χωριά που αντιτίθεται σε ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο τελικά αναβλήθηκε για κάποια άλλη συνεδρίαση, καθώς όπως τονίστηκε δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα όταν πολλά χωριά βρίσκονται ακόμη πλημμυρισμένα.  Το έργο εκτείνεται διοικητικά στις Τοπικές Κοινότητες Ελληνοκάστρου, Πλατάνου, Ριζώματος, της Δημοτικής Ενότητας (Δ.Ε.) Παραληθαίων του Δήμου Τρικκαίων και στις Τοπικές Κοινότητες Λιοπράσου, Αρδανίου της ΔΕ Παληοκάστρου του Δήμου Τρικκαίων, στην Τοπική Κοινότητα Αύρας, της ΔΕ Καλαμπάκας και στην Τοπική Κοινότητα Γερακαρίου της ΔΕ Τυμφαίων του Δήμου Μετεώρων, της Περιφερειακής ενότητας Τρικκαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην συνεδρίαση βρέθηκαν πολλοί κάτοικοι από τα Μεγάλα Καλύβια, την Αγία Κυριακή, το Φλαμούλι, την Μπάρα και από πολλά μέρη που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από το καταστροφικό φαινόμενο Daniel που έπληξε τον Δήμο αλλά και όλη την Θεσσαλία. Όταν οι αγανακτισμένοι κάτοικοι των χωριών  έλαβαν τον λόγο η κατάσταση ήταν έκρυθμη και πολλές φορές επεισοδιακή όταν αναφέρθηκαν στις περιουσίες και τα σπίτια που έχασαν. Τοποθετούμενοι επί του θέματος επέρριψαν  ευθύνες προς κάθε αρμόδια αρχή για το τελικό καταστροφικό αποτέλεσμα, ενώ όλοι είχαν γνώση της σφοδρότητας της κακοκαιρίας, κατήγγειλαν ότι ο δήμος δεν πήρε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός  των ποταμών. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο πως δεν έχουν λάβει ακόμα τις νόμιμες αποζημιώσεις, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις από την πολιτεία ενώ το νερό στα σπίτια τους ξεπέρασε το 1,5 μέτρο. Ακόμη οι κάτοικοι προειδοποίησαν ότι δεν θα διστάσουν να προβούν σε μηνύσεις όχι μόνον κατά των θεσμών όπως ο δήμος, αλλά και προσώπων.

Η κατάσταση πήγε να ξεφύγει όταν πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πλέον υποψήφιος με τον συνδυασμό του Νίκου Σακκά, Γιώργος Μητσιούλης. Ο κ. Μητσιούλης ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν κάτοικο από τα Μεγάλα Καλύβια, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν ήρθε κανένας να τους βοηθήσει και ότι ο ίδιος έβγαζε τους εγκλωβισμένους, με τον κ. Μητσιούλη να του απαντάει αναφερόμενος στη ζημιά που υπέστη κι ο ίδιος από τη θεομηνία με αγενείς εκφράσεις όπως «κάτσε κάτω και μη μιλάς» «να με σέβεσαι» και «ο τρόπος που μιλάς είναι απαξιωτικός», με το συγκεντρωμένο πλήθος που βρισκόταν στην αίθουσα να αντιδρά με έντονες αποδοκιμασίες κατά του κ.Μητσιούλη.

Με τη σειρά τους πήραν τον λόγο οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών  Έργων Γιώργο Καταβούτα να παραδέχεται ότι “δεν διαβάσαμε σωστά το φαινόμενο, δεν ήμασταν έτοιμοι, υπήρξαν λάθη από τον Δήμο, την Περιφέρεια και το Κράτος και έτσι η πόλη και τα χωριά πλημμύρισαν”. Στην συνέχεια ανέφερε ότι υπήρχαν έτοιμες μελέτες για τα σημεία του Ληθαίου που έσπασαν μέσα στην πόλη, όπως ήταν η γέφυρα Αρριανού και στο Μαιευτήριο, οι οποίες έμειναν στα συρτάρια κι ο  Δήμος δεν τις έτρεξε και δεν πίεσαν για να χρηματοδοτηθούν. Χαρακτηριστικά αποδέχτηκε «Θα πρέπει να το κάνουμε άμεσα, θα πρέπει να το κάνουμε χθες». Ο Γιώργος Καταβούτας ζήτησε μια “μεγάλη συγνώμη” απ’ όλους και δεσμεύτηκε προσωπικά ο ίδιος να κάνει τα πάντα για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο στην πόλη και στα χωριά του Δήμου μας. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας, διαβεβαίωσε ότι μέχρι την Δευτέρα τα σχολεία θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα παιδιά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Άκης Αναστασίου, ανέφερε πως ξεκινούν δειγματοληψίες σε σχολεία, προκειμένου με το άνοιγμα των σχολείων να είναι όλα εντάξει για την ασφάλεια των παιδιών.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο οποίος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης άκουσε με απόλυτη προσοχή το κοινό. Αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που είχε με την αντιπολίτευση, δεσμεύτηκε για πολλοστή φορά ότι οι πλημμυρόπληκτοι που δεν έχουν κατοικία θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία όσο χρειαστεί, παραδέχτηκε τα λάθη που έγιναν και επιβεβαίωσε ότι ασκήθηκαν και θα συνεχίζουν να ασκούνται πιέσεις προς την Κυβέρνηση μέχρι να γίνουν όλα τα προβλεπόμενα βήματα για μια καλύτερη, επόμενη μέρα.

Στην συνεδρίαση τονίστηκε η άμεση ανάγκη για τον ψεκασμό των κουνουπιών και των πιθανών μολυσματικών ασθενειών από τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα που βρίσκονται στις γύρω περιοχές.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε από το σώμα ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του παλιού Δημοτικού Συμβούλου Κώστα Τάσιου και της Γιάννας Χατζηευστρατίου-Παιδή, μητέρας της Δημοτικής Συμβούλου Νατάσας Παιδή.

Σχετικές δημοσιεύσεις