Η επίσημη πρόταση ΠΑΣΚΕΔΙ για την ενίσχυση του κλάδου της Εστίασης

Την επίσημη πρότασή του για μια σειρά από ζωτικής σημασίας τροποποιήσεις κατέθεσε το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Τουρισμού.

Η συγκρότηση της πρότασης που έχει ως στόχο την ουσιαστική ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου σχεδιάζοντας ήδη την επόμενη μέρα της Εστίασης, πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα δράσης του ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ. που αποτελείται από την πρόεδρο του Σωματείου, κα Νίκη Κωνσταντίνου, τον Ιωάννη Αργυρό, Σύμβουλο Επιχειρήσεων και Επιστημονικό Συνεργάτη και Βασίλειο Κωνσταντινίδη Δικηγόρο Θεσσαλονίκης και Συνεργάτη του Σωματείο για θέματα που αφορούν τον κλάδο της Εστίασης.

Τα 15 σημεία της πρότασης

Βασικός άξονας της πρότασης είναι η τροποποίηση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων βάση του ΚΑΔ με τα περισσότερα έσοδα (όπως προκύπτει από το φορολογικό έντυπο Ε3/2019) και όχι από τον ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας όπως προβλέπεται σήμερα. Με αυτό την τροποποίηση δημιουργείται δικαιότερο σύστημα ενίσχυσης δεδομένου ότι τονίζεται η κύρια δράση και ο σκοπός της επιχείρησης, με βάση τα οποία θα ενισχυθεί.

Για την επίτευξη των ανωτέρω και για να μην οδηγηθούν χιλιάδες καταστήματα εστίασης σε λουκέτο και χιλιάδες άνθρωποι χωρίς εργασία, καθώς θα υπάρξει νέο κύμα κόκκινων δανείων, νέες οφειλές προς το δημόσιο (ΕΦΚΑ – Εφορία), προτείνονται τα εξής:

           1. Όλες οι οφειλές φορολογικές υποχρεώσεις και οι ασφαλιστικές που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν έναρξη δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.

           2. Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ με την παραπάνω ρύθμιση.

           3. Οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.

           4. Προϋποθέσεις ένταξης στον χαμηλό συντελεστή: έως τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου 2021 να έχουν κλείσει και υποβάλει όλες οι επιχειρήσεις φορολογική δήλωση, ισολογισμούς , και έως τέλος Μαρτίου να έχουν κάνει σχετική αποπληρωμή σε 2 δόσεις. Τα παραπάνω θα είναι κριτήρια για να είναι δικαιούχοι στο 10% φορολογικό συντελεστή. Αν έως τέλος Απριλίου δεν έχουν κλήση τον κύκλο των υποχρεώσεων, αυτομάτως θα πηγαίνουν στον τρέχων φορολογικό συντελεστή και της σχετικές διατάξεις.

           5. Οι ασφαλιστικές εισφορές στο κατώτατο όριο, να είναι 50 ευρώ ανά άτομο σε 8ωρη βάση. Προϋποθέσεις ένταξης στο κατώτατο ασφάλιστρο: Όσοι προβούν σε νέες προσλήψεις σε ποσοστό 20%, με βάση προσωπικό που είχαν το 2019. (Αν είχαν έως 7 άτομα θα πρέπει να προσλάβουν 1 άτομο, αν είχαν έως από 8 έως 17 θα πρέπει να προσλάβουν 2 άτομα, αν το ποσοστό αναλογίας είναι έως 1,4 άτομα τότε υποχρεούται να πάρει 1 άτομο, από 1,5  υποχρεούται να πάρει 2 άτομα Το προσωπικό θα αναζητάτε από ανέργους που έχουν ενεργή κάρτα ΟΑΕΔ).

           6. Μηδενικός συντελεστής Φ.Π.Α. και να υπάρξει ένας νέος φόρος 3% (Φόρος συναλλαγών) επί όλων των συναλλαγών και να καταβάλλεται όπως ο ΦΠΑ και ο ΦΠΑ να είναι μηδενικός. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει μία πολιτική στην αναγκαστική μείωση των τιμών τουλάχιστον 20% βάση της εμπορικής αλυσίδας / τον μέσο όρο τιμών του 2019.

           7. Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν της επιταγές με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έκδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτόματος να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύει.

           8. Στο μέτρο Δανειοδότησης μέσω τραπεζών θα πρέπει να είναι και τα ενοίκια των καταστημάτων με 3 χρόνια αποπληρωμή.

           9. Να δοθούν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο με εγγύηση του Κράτους η να δοθούν χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

           10. Το αποτελεσματικότερο μέτρο ενίσχυσης είναι ο συντελεστής ποσοστού που βασίζεται στα ακαθάριστα της ΜΜΕ επιχείρησης οικ. έτους 2019, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα ΕΜΕ εργασίας του ιδίου έτους δια του φόρου που προκύπτει στο ίδιο οικ. έτος. Η διακύμανση θα αφορά ποσά από/έως όπως θα καθορίζονται από την παραπάνω αριθμητική πράξη στα πλαίσια των ορίων της δημοσιονομικής πολιτικής και τελικό απόδοσης προς το δικαιούχο 50% επιδότηση – 50% δανειοδότηση με 5 χρόνια αποπληρωμή.

           11. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος προς αυτές τις επιχειρήσεις.

           12. Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους του Ο.Τ.Α. για τους επόμενους τέσσερις (4) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων.

           13. Την απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, τέλη κοινόχρηστων στων χώρων κ.α.

           14. Διαγραφή όλων των προστίμων που επιβλήθηκαν από 01.01.2020 έως 15.03.2020 από τις Δημοτικές Αρχές και τους Δημόσιους Φορείς.

           15. Την δημιουργία υπό προϋποθέσεις ειδικών χώρων καπνιζόντων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να αυξηθεί ο τζίρος τους.

Επιλέξιμοι όλοι οι ΚΑΔ που θα αποδείξουν την κάθετη πτώση μίνιμουμ 50% του κύκλου εργασιών και σε γενικές γραμμές της προσκλήσεις, την βιωσιμότητα με βάση των επιλέξιμων δαπανών.

Όπως τονίζεται, τέλος, το Σωματείο έχει δεχθεί πολλές διαμαρτυρίες από μέλη για τις εξαιρέσεις του έκτακτου επιδόματος των 800,00€ όπως:

           α) δεν δικαιούνται το επίδομα των 800,00€ ατομικές επιχειρήσεις άνω των 5 ατόμων

           β) δεν δικαιούνται το επίδομα όλα τα μέλη οποιαδήποτε μορφής εταιρίας, εφόσον δεν απασχολούν προσωπικό

           γ) Εφόσον μία επιχείρηση έχει δευτερεύον ΚΑΔ που έχει κλείσει με υπουργική απόφαση, γιατί να μην δικαιούνται οι υπάλληλοι του δευτερεύοντος ΚΑΔ το επίδομα των 800,00€

           δ) Ένταξη των επαγγελματιών κατά 40% για το ενοίκιο της πρώτης κατοικίας τους

Το ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ. (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης) και όλα τα στελέχη του, έχοντας αναλύσει λεπτομερώς όλα τα ανωτέρω, είναι στην διάθεση της πολιτείας για να βοηθήσουν σε ό, τι χρειαστεί. Για αυτό τον σκοπό υπάρχει γραμμή επικοινωνίας που λειτουργεί όλο το 24ωρο στον αριθμό 2310 932420.

Σχετικές δημοσιεύσεις