Ψηφιακή πρωτοπορία στα Τρίκαλα και για τη δημόσια εκπαίδευση!

Πώς ο δρ Αλεξάνδρος Καπανιάρης, διευθυντής της Β/θμιας εκπαίδευσης Π.Ε Τρικάλων πέτυχε μέσα σε ένα χρόνο να δρομολογήσει την ψηφιακή λειτουργία – απογραφικοποίηση της υπηρεσίας, ενώ έχει να επιδείξει και πλούσιο πολιτιστικό έργο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

 

– Οι δράσεις του φιλοξενήθηκαν πρόσφατα και στο περιοδικό «Κ» της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»

– Και μια αδημοσίευτη συνέντευξη του για τον «Ξένιο θεσσαλό»

 

 

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Η σημαντική «δουλειά» που κάνει ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης στον ενάμιση χρόνο περίπου που κατέχει αυτή τη θέση έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται και να προβάλλεται πανελλαδικά!

Μάλιστα οι καινοτομίες που έχει εισαγάγει στην ψηφιακή οργάνωση της Δ.Ε. Τρικάλων έγιναν αφορμή για ένα μεγάλο αφιέρωμα – συνέντευξη στο περιοδικό «Κ» της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» της μεγαλύτερης έντυπης εφημερίδας της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Απρίλιο του 2023 η Β/θμια Εκπαίδευση Τρικάλων είναι η πρώτη σε επίπεδο Θεσσαλίας και η δεύτερη σε επίπεδο χώρας που «εφαρμόζει» σε πλήρη ανάπτυξη το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καπανιάρης αναφέρεται στην άριστη συνεργασία που έχει για την υλοποίηση όλων των δράσεων με τους φορείς της πόλης και του νομού και ιδιαίτερα με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala που μαζί προχωρούν το πρόγραμμα «Ο ΘΕ-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala».

Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς και η πρωτοποριακή επίσης δράση συνεργασίας με άλλες Διευθύνσεις της Θεσσαλίας από την οποία προέκυψε πέρυσι το αφιέρωμα των Μουσικών Σχολείων Τρικάλων και Βόλου στον τρικαλινό στιχουργό Κώστα Βίρβο και τον Βολιώτη μουσικοσυνθέτη Θόδωρο Δερβενιώτη ενώ φέτος θα γίνει αφιέρωμα με το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας στον Κώστα Βίρβο και τον μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Μπακάλη.

Ο κ. Καπανιάρης ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του στην Β’θμια Εκπαίδευση για την άριστη συνεργασία αλλά και συνολικά τους φορείς και την κοινωνία των Τρικάλων (άλλωστε κι ο ίδιος είναι Τρικαλινός κατά το ήμισυ) για την αποδοχή, τη συμμετοχή και τη στήριξη.

Το αφιέρωμά μας στις δράσεις

του δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη

Προσωπικά είχαμε εντοπίσει από καιρού πως κάτι το ξεχωριστό γίνεται τον τελευταίο χρόνο στην Β/θμια Εκπαίδευση Τρικάλων και ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Καπανιάρη για να παρουσιάσουμε το έργο του στο τεύχος του περιοδικού μας «Ξένιος Θεσσαλός» που ήταν να κυκλοφορήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά η έκδοσή του αναβλήθηκε λόγω του «Daniel» και των προβλημάτων που αυτός άφησε πίσω του. Στην προεργασία που έγινε τότε στηρίχθηκε και η συνέντευξη στο «Κ» και αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τον πρόλογο που είχαμε γράψει για την αδημοσίευτη συνέντευξή μας με τον δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη με τον οποίο ασφαλώς θα έχουμε την ευκαιρία να «τα πούμε» αρκετές φορές στο μέλλον.

 

Ο κ. Καπανιάρης λες και συνομιλεί με τον αλησμόνητο Βασίλη Τσιτσάνη που φέτος συμπληρώνονται (στις 18 Ιανουαρίου) 40 χρόνια από το θάνατο του…

Η φωτό είναι του Σταύρου Παρχαρίδη, βραβευμένου ηθοποιού, σκηνοθέτη και φωτογράφου.

 

 

Ψηφιακή πρωτοπορία στα Τρίκαλα

 

Όταν πριν ένα χρόνο πληροφορηθήκαμε τον ερχομό του δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη στα Τρίκαλα, ως διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, η πρώτη σκέψη που κάναμε ήταν πως τα Τρίκαλα δεν είναι μόνο ψηφιακά αλλά και τυχερά! Επειδή γνωρίζαμε την πολυσχιδή προσωπικότητα του νέου διευθυντή, όχι μόνο ως εκπαιδευτικού αλλά και ως γνώστη πληροφορικής καθώς και ως πνευματικού ανθρώπου.

Ένα χρόνο μετά και αφού παρακολουθήσαμε προσεκτικά και με ενδιαφέρον τις πολυποίκιλες δράσεις του, αποφασίσαμε να του ζητήσουμε να τις παρουσιάσει στους αναγνώστες του ΞΘ και η συζήτηση που κάναμε μαζί του ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και αποκάλυψη. Η έκπληξη μάλιστα ήταν ιδιαίτερα μεγαλύτερη γιατί δεν έχουμε, δυστυχώς, πολλά παραδείγματα πρωτοπόρας δράσης στον δημόσιο τομέα.

Θα έφθανε για να βαθμολογήσουμε με σχεδόν άριστα τον κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη μόνο και μόνο για την ψηφιακή επανάσταση που δρομολόγησε στη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Μάλιστα από τις 18 Απριλίου 2023 έγινε η πρώτη Διεύθυνση σε επίπεδο Θεσσαλίας και η 2η πανελλαδικά (!) που εφαρμόζει σε πλήρη ανάπτυξη το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διοίκησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) κάτι που έχει μειώσει αισθητά τον όγκο εργασιών αλλά ήδη κατά 60%  και την ποσότητα του χρησιμοποιημένου χαρτιού!

Και αν το «άριστα» είναι ένας βαθμός που πρέπει να μπαίνει με φειδώ (επειδή πάντα προσδοκούμε όλο και κάτι περισσότερο) αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες δράσεις του κ. Καπανιάρη (Γραφείο Συμβούλων, εφαρμογή «Σχολικές Εκδηλώσεις Σχολείων», δράση ο θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala, συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, συνεργασία Μουσικών Σχολειών Μαγνησίας και Τρικάλων κ.α) τότε σίγουρα το «ΑΡΙΣΤΑ» έχει μπει ήδη από την τοπική κοινωνία (και όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές) στον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης στην αποκλειστική συνέντευξη στον «ΞΕΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟ» μας μιλά για το όραμά του, που συνδέεται με μια ψηφιακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μια έξυπνη πόλη που έχει παράδοση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Ο ίδιος με σημαντικές σπουδές  και επιστημονικό έργο ακαδημαϊκού επιπέδου στις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και έχοντας γνώση του αντικειμένου της Πληροφορικής λόγω ειδικότητας, επιχειρεί ένα νέο βήμα σε πολλούς τομείς που συνδέονται με την απλούστευση διαδικασιών, τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για τον πολίτη, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, την διάχυση καλών πρακτικών σε τομείς εκπαιδευτικής καινοτομίας και δημιουργικότητας και τέλος σύζευξης των θετικών, ψηφιακών και ανθρωπιστικών επιστημών.

 

 

* Κεντρική φωτό:

Ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης είναι βαθύς γνώστης της πληροφορικής και αυτό έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στο έργο του στα Τρίκαλα.

Σχετικές δημοσιεύσεις