Σαράντης Μαντζουράκης: «Η ελληνική μουσική είναι μια ενωτική δύναμη στον κόσμο»

Σαράντης Μαντζουράκης: Σολίστας μπουζουκιού-Τραγουδιστής

 

Ο Έλληνας που έκανε αγαπημένο ήχο το μπουζούκι και για χιλιάδες Ούγγρους και Ευρωπαίους

 

Ο κ. Σαράντης Μαντζουράκης γεννήθηκε σε ελληνική οικογένεια στην Ουγγαρία το 1967. Από το 1989 είναι επαγγελματίας τραγουδιστής και καλλιτέχνης του μπουζουκιού. Τα όργανά του είναι: μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, κιθάρα και μπάσο. Ερμηνεύει τακτικά στην Ουγγαρία, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης (π.χ. Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία). Στη μουσική του ενσαρκώνονται οι παραδόσεις της ελληνικής λαϊκής μουσικής χρησιμοποιώντας πρωτότυπα όργανα και ήχο. Ρεμπέτικα, λαϊκά, δημοτικά, ελαφρολαϊκά, νησιώτικα, ποντιακά από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα γνωστοί δάσκαλοι του έμαθαν να παίζει μπουζούκι και από τότε βελτιώνει τις γνώσεις του. Μπορεί να παίξει εξάχορδο και οκτάχορδο μπουζούκι. Η φωνή του είναι άρτια εκπαιδευμένη στην ελληνική τραγουδιστική παράδοση.

 

Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλο

 

Κύριε Μαντζουράκη ποια ήταν τα πρώτα σας ερεθίσματα και τα πρώτα σας ακούσματα που σας έκαναν να ασχοληθείτε με το μπουζούκι;

 

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία να σας πω μέσα από το ρεπορτάζ ότι γεννήθηκα από Έλληνες γονείς, πολιτικοί πρόσφυγες στην Ουγγαρία και ότι ήρθα σε επαφή με την ελληνική μουσική από παιδί, αφού άκουγα μόνο ελληνική μουσική στο σπίτι. Με μάγεψε ο υπέροχος ήχος του μπουζουκιού. Για μένα ήταν η κορυφή της μουσικής. Αργότερα, έλαβα έναν πολύ καλό δίσκο, που καθόρισε τη μετέπειτα ζωή μου, ότι ήθελα να το κάνω αυτό, παρόλο που δεν πήγα σε μουσική σχολή. Ο τίτλος αυτού του δίσκου ήταν: Άπονα μάτια, και ο τραγουδιστής ήταν ο Γιώργος Νταλάρας! Έτσι ξεκίνησε η μουσική μου καριέρα σε ηλικία 19-20 ετών.

 

Ζείτε και δημιουργείτε στην Ουγγαρία όπου είστε πολύ δημοφιλής. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να καθιερωθείτε ως ένα από τα κορυφαία ονόματα του είδους και να προβάλλετε την γνήσια λαϊκή μουσική της χώρας μας;

 

Ζώντας στην Ουγγαρία, αφού και Έλληνες ζουν εδώ, η ελληνική μουσική είναι πολύ δημοφιλής και γνωστή λαϊκή μουσική! Με τη βοήθεια των προκατόχων μου και αργότερα με επίμονη δουλειά, κατάφερα να χτίσω καριέρα πρώτα στην Ουγγαρία και σιγά σιγά στο εξωτερικό και στην Ευρώπη. Δεν ήταν εύκολο γιατί η λαϊκή μουσική είναι πολυεπίπεδη μουσική. Δύο σπουδαίοι ερμηνευτές, ο Γιώργος Νταλάρας ως τραγουδιστής και ο Χρήστος Νικολόπουλος ως συνθέτης, μου έδειξαν τον δρόμο. Στην Ουγγαρία καταφέραμε να παρουσιάσουμε πολλή ελληνική λαϊκή μουσική. Ως ερμηνευτής και δάσκαλος μουσικής, στόχος μου είναι να εκπροσωπώ την ελληνική λαϊκή μουσική.

 

 

Ποια είναι τα συναισθήματά σας όταν παίζετε μπουζούκι και βλέπετε και τον κόσμο να το απολαμβάνει;

 

Είναι φανταστικό συναίσθημα να βλέπεις πόσο αισθάνεται το κοινό την αξία και τη μοναδικότητα της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Μερικές φορές τα τραγούδια που τραγουδάω με κάνουν να κλαίω. Είναι ιδιαίτερο συναίσθημα που πολλές χώρες γνωρίζουν τον κόσμο της ελληνικής λαϊκής μουσικής, όπως για παράδειγμα τα «Ρεμπέτικα» ή τα εξαιρετικά έργα του Θεοδωράκη. Για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη αξία, η ελληνική μουσική δεν είναι απλώς ένα μουσικό είδος, αλλά μια ενωτική δύναμη στον κόσμο!

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της ενασχόλησης σας με το μπουζούκι είναι η συμμετοχή σας σε συναυλίες κλασικής μουσικής με έργα Μπιζέ, Μπραμς, Ντβόρζακ κ.λπ. Πείτε μας κάποια πράγματα για αυτή την πραγματικά πρωτότυπη ώσμωση μουσικών ειδών.

 

Το ότι ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κλασική μουσική έγινε για μένα μια ιδιαίτερη μουσική δημιουργία. Στόχος μου ήταν να γνωρίσουν μια άλλη πλευρά του μπουζουκιού. Το μπουζούκι είναι ένα υπέροχο όργανο που δεν είναι μόνο λαϊκό, αλλά και εξαιρετικό κλασικό όργανο. Ο ίδιος ο Μανώλης Χιώτης το αναγνώρισε νωρίτερα και το χρησιμοποίησε περίφημα. Εδώ πρέπει να αναφέρω τον φίλο μου, τον μάστορα οργανοποιό Τάσο Κατσίφη, που βοήθησε το μουσικό μου έργο με τα όργανα που μου έφτιαξε. Το ιδιαίτερο σε αυτόν τον μουσικό κόσμο είναι ότι μετέτρεψα την κλασική μουσική σε μπουζούκι με μια συμφωνική ορχήστρα και μετέτρεψα την ελληνική λαϊκή μουσική σε μια συμφωνική ορχήστρα. Δημιουργήθηκε ένας υπέροχος κόσμος μουσικής, δηλαδή η λαϊκή και η κλασική μουσική. Έτσι, το ευρωπαϊκό κοινό μπορεί να ακούσει και να δει την πραγματική αξία του μπουζουκιού και της ελληνικής λαϊκής μουσικής εδώ.

 

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση του μπουζουκιού στην σημερινή μουσική πραγματικότητα;

 

Φυσικά το βλέπω με άλλα μάτια γιατί ζω εδώ στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά βλέπω καθαρά και τον εγχώριο μουσικό κόσμο ταυτόχρονα. Το μπουζούκι είχε μια χρυσή εποχή και η σημερινή μουσική βιομηχανία ζει από αυτό. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παίρνουν πολύ σοβαρά τη διδασκαλία και τη συντήρηση αυτού του οργάνου. Όπως ανέφερα, είναι ένα πολύ δημοφιλές όργανο στον κόσμο, και αυτό πρέπει να διατηρηθεί, τόσο στο σπίτι όσο και στον κόσμο. Εργάζομαι πολύ για να κάνω αυτό το υπέροχο όργανο γνωστό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους!

 

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το μπουζούκι; Αρκεί το ταλέντο ή χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να τα καταφέρουν;

 

Ως δάσκαλος μουσικής ο ίδιος, αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Αυτό που βλέπω τώρα με χαρά είναι ότι πολλοί νέοι στρέφονται στη λαϊκή μουσική και στα μπουζούκια που σημαίνει ότι η λαϊκή μας μουσική σημαίνει για τη σημερινή νεολαία το ίδιο όπως παλιά στις καρδιές μας! Όπου κι αν ζούμε! Η ελληνική μουσική είναι μια ισχυρή ενωτική δύναμη! Η συμβουλή μου είναι: επιμονή, μεγάλος σεβασμός, ταπεινότητα, μάθε κάτι από τους καλύτερους!

Το ταλέντο είναι δώρο, αλλά η επιμονή και η επιμέλεια είναι μια μεγάλη ευκαιρία! Πίσω από την επιτυχία κρύβεται η ταπεινοφροσύνη και η επιμονή!

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας αναφέρετε κάποια κομμάτια που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συναυλιών σας και αν ετοιμάζετε κάτι αυτή την εποχή.

 

Θα συνεχίσω τις συναυλίες ελληνικής λαϊκής μουσικής στην Ουγγαρία. Ετοιμάζομαι για μια συναυλία του Μανώλη Χιώτη, όπου θα ήθελα να ερμηνεύσω ξεχωριστά κομμάτια του συνθέτη. Στην Ευρώπη θα συνεχίσω την προηγούμενη δουλειά μου, θα κάνω συναυλίες, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις. Θα συνεχίσω την παρουσίαση των κλασικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη που ξεκίνησα νωρίτερα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την ευκαιρία να συστηθώ στην αγαπημένη μου χώρα!

Σχετικές δημοσιεύσεις