Μάκης Σεβίλογλου: «Είμαι πολύ θυμωμένος με την ελληνική πολιτική σκηνή»

Στο όμορφο Λιόπρασο και ειδικότερα στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου έδωσε μια υπέροχη συναυλία το βράδυ του Σαββάτου ο ποιοτικός και δημοφιλής τραγουδιστής και τραγουδοποιός κ. Μάκης Σεβίλογλου μετά από πρόσκληση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ο ευαίσθητος τραγουδοποιός με τις έντονες κοινωνικές και οικολογικές ανησυχίες παραχώρησε στον «Διάλογο» και στο trikalaonline.gr μια σύντομη συνέντευξη και ήταν καταπέλτης εναντίον των πολιτικών που διχάζουν την κοινωνία, το μέλλον της παιδείας που «θα δημιουργεί ανθρώπους ρομποτάκια που θα κοιτάνε μόνο το χρήμα» αλλά αφήνει και ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι ο λαός ενωτικά θα καταφέρει και θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.

 

Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλο

 

Ερ: Κύριε Σεβίλογλου θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Απ: Είναι τραγική η κατάσταση. Έχω γράψει και τραγούδι το 2007 που λεγόταν «Θεέ μου τι κόσμος» για τις μεγάλες φωτιές στην Πελοπόννησο. Έχω απαυδήσει με αυτά που βλέπω. Θα σας πω και ένα στιχάκι ενός φίλου που θα μελοποιήσω και το οποίο λέει «Ευτυχώς που θα φύγουν αυτοί/Δυστυχώς που θα έρθουν οι άλλοι». Δεν βλέπω καμία προοπτική, αυτοί πάντως το τερματίσανε, όταν απολύεις 400 χιλιάδες συμβασιούχους πυροσβέστες εν μέσω θέρους για να δώσεις στα κανάλια για να μιλάνε για σένα και να σε λιβανίζουν όλη την ώρα είναι εξοργιστικό. Ο κόσμος έχει χάσει τις περιουσίες του, οι μεν βρίζουν τους δε ότι τώρα δεν χάθηκαν ζωές, κάποια στιγμή όμως αυτό πρέπει να σταματήσει, δεν γίνεται ο κόσμος να κάθεται θεατής. Είμαι πολύ θυμωμένος, δεν βλέπω σοβαρότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή, να σηκωθούν να πάνε στα σπίτια τους αν είναι άχρηστοι, έτσι κι αλλιώς επάγγελμά τους είναι η πολιτική, τουλάχιστον ας το κάνουν καλά. Έβλεπα ανθρώπους στη Βόρεια Εύβοια που έλεγαν ότι δεν είχαν βοήθεια από πουθενά, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, άρα δεν υπάρχει τίποτα, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει ο καθένας το πολιτικό μαγαζί του. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι η χώρα αυτή ανήκει σε όλους μας, δεν είναι δικά τους κτήματα. Τα ίδια διχαστικά πάνε να κάνουν και με το θέμα του εμβολίου. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει ο κορονοϊός, έχω χάσει ανθρώπους από αυτό το πράγμα που είχαν όμως υποκείμενα νοσήματα αλλά δεν γίνεται να μας βάλουν σε ένα τριπάκι να εμβολιαζόμαστε κάθε 6 μήνες. Έχω την εντύπωση ότι τελείωσε η υπόθεση με τους δίδυμους πύργους, ανακαλύφθηκε ο Μπιν Λάντεν και τώρα ψάχνουν άλλους τρόπους να σπείρουν τον φόβο στον κόσμο.

 

Ερ: Πόση ελευθερία πιστεύετε ότι χρειάζεται ένας καλλιτέχνης για να δημιουργήσει έχοντας και ως δεδομένο το ότι με την καραντίνα περιορίστηκε η καλλιτεχνική δράση;

Απ: Μέσα στην καραντίνα έκανα διάφορα πράγματα πέρα από την καλλιτεχνία π.χ. περνούσα πλακάκια. Αν ξαναγίνει αυτό το πράγμα μπορεί να με δεις πάνω σε ένα τρακτέρ να οργώνω, δεν έχω πρόβλημα. Το θέμα ξέρεις ποιο είναι; Θα προτιμούσα περισσότεροι καλλιτέχνες και ονόματα πιο βαρβάτα που μπορούν να επηρεάσουν κόσμο να βγουν και να πάρουν θέση. Βλέπεις δυο γιατρούς να βγαίνουν και να μαλώνουν μεταξύ τους και ο κόσμος οδηγείται σε μια σύγχυση, δεν ξέρει τι να πιστέψει. Ότι έχουν αρνητική επίδραση επάνω στους ανθρώπους τα λοκντάουν είναι αδιαμφισβήτητο. Το βλέπαμε και με τις έρευνες που έδειχναν αύξηση αντικαταθλιπτικών, αλκοόλ, ακόμα και ναρκωτικών την περίοδο της καραντίνας. Δηλαδή τι κόσμο πάνε να φτιάξουνε; Βλέπω τα παιδιά μου που έχουν κλειστεί μέσα 1,5 χρόνο και λυπάμαι βαθύτατα. Τα παιδιά πρέπει να βγουν έξω, να παίξουν, να τρέξουν, να δημιουργήσουν, να κοινωνικοποιηθούν. Δεν θα πω σε κανέναν να μην κάνει το εμβόλιο αλλά πρέπει θεωρώ να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής αν θέλει κάποιος να το κάνει και να προστατευθεί ή να μην το κάνει αλλά να αναλάβει τις ευθύνες του αν πάθει κάτι που ενδεχομένως και να μην πάθει τίποτα.

 

Ερ: Αναρωτηθήκατε στην προηγούμενη απάντησή σας τι κόσμο πάνε να φτιάξουνε. Φαντάζομαι εξετάζετε και την παράμετρο της παιδείας.

Απ: Φυσικά. Ακόμα και την παιδεία θέλουν να την φτιάξουν έτσι ώστε να έχει γνώμονα μόνο το χρήμα. Θέλουν να κάνουν ανθρώπους ρομποτάκια, ελεγχόμενους, με εξειδίκευση μόνο στο επάγγελμά τους και χωρίς άλλες πνευματικές ανησυχίες. Θα κάθεσαι στο μέλλον π.χ. με έναν πολύ καλό χειρουργό αλλά όταν θα ανοίγει το στόμα του μπορεί να… ξερνάει πέτρες. Έχουν χαθεί δυστυχώς τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

 

Ερ: Να πάμε στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Έχετε έτοιμη κάποια νέα δουλειά;

Απ: Έχω έναν δίσκο έτοιμο εδώ και 3,5 χρόνια. Αποφάσισα να τον βγάλω μέχρι τον Οκτώβριο. Έχω την εντύπωση ότι δεν θα ανοίξει πάλι η κατάσταση όπως ήταν αλλά εμείς πρέπει να έχουμε μια παρουσία, όχι ντε και καλά ότι πρέπει αλλά από εσωτερική ανάγκη. Ο δίσκος θα έχει τίτλο «40 χρόνια πειρατής» και θα είναι πιο εξωστρεφής σε σχέση με τον προηγούμενο που λεγόταν «Ανάποδη ψυχή» και τον είχα γράψει έχοντας τις μαυρίλες μου από την κρίση αν και βλέπω ότι δεν έχει τελειωμό. Έχω και το κανάλι μου στο youtube όπου ανέβασα πρόσφατα ένα τραγούδι που είπα μαζί την Σαββέρια Μαργιολά που λέγεται «Ο καιρός δικός σου» και εύχομαι να πάνε όλα καλά να ξανατραγουδήσουμε παρέα όλοι μαζί.

Σχετικές δημοσιεύσεις