Θάνος Μικρούτσικος: Συντάσσομαι μ’ αυτούς που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του μνημονίου…

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κρούπη, όπως δημοσιεύθηκε στον “διάλογο” στις 18 Φεβρουαρίου 2013

 

Αποκλειστικές δηλώσεις στον «διάλογο» του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, του δημιουργού της «ΡΟΖΑΣ», της «ΠΙΡΟΓΑΣ», και του «ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ», με αφορμή την μουσική παράσταση που είχε δώσει, μαζί με την Ρίτα Αντωνοπούλου, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013, στη «ΣΟΥΪΤΑ»

Αντισταθείτε. Στο χέρι μας είναι να μην περάσει το χατίρι της Μέρκελ, τα σχέδια των τραπεζιτών, τα μνημόνια. Και αντίσταση δεν είναι μόνο το τι ψηφίζουμε στις κάλπες, αλλά κυρίως το τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας, το πόσο συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις…». Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής έχουμε τον Θάνο Μικρούτσικο, έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς δημιουργούς σήμερα, αλλά και έναν εξεγερμένο σύγχρονο Έλληνα.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ενώ διαβάζει τον «διάλογο» υπό το βλέμμα της «μούσας» του Ρίτας Αντωνοπούλου μετά την αξέχαστη μουσική βραδιά στην «Σουίτα» στις 22 Φεβρουαρίου 2013.

Η συνομιλία μας έγινε χθες το μεσημέρι και τον «συναντήσαμε» στο σπίτι του στην Αθήνα, όπου μόλις είχε φθάσει επιστρέφοντας από την περιοδεία του στην Κρήτη. Ακούραστος, παρά το εξαντλητικό πρόγραμμα της φετινής του περιοδείας, αληθινός χείμαρρος στο λόγο του, μας μιλούσε επί μισή και πλέον ώρα με πάθος εικοσάρη όχι τόσο για τη μουσική, αλλά κυρίως για την περιπέτεια που ζει σήμερα η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα που φτωχοποιείται, αλλά και η Ελλάδα που αντιστέκεται. Και ήταν ικανός ακόμη να μιλά για τα όσα «απίστευτα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο» αν δεν τον σταματούσε η αγαπημένη του σύζυγος, η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, την οποία συχνά «μνημονεύει» στις ζωντανές εμφανίσεις του, για να του υπενθυμίσει πως πρέπει να ξεκουραστεί γιατί τον περιμένει νέα περιοδεία, στο πλαίσιο της οποίας θα βρεθεί και στα Τρίκαλα, το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου, για μια ξεχωριστή εμφάνιση μαζί με την «μούσα» του Ρίτα Αντωνοπούλου, μια εκπληκτική ερμηνεύτρια που κάθε χρόνο μας χαρίζει όλο και συγκλονιστικότερες ερμηνείες στα τραγούδια του Θάνου, αλλά και άλλων συνθετών.

Από αριστερά ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και ο διευθυντής του «δ» Δημήτρης Κρούπης. Από δεξιά η σπουδαία ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Σάκης Γκουγκαράς και ο μάνατζερ του Θάνου, Μάνος Τρανταλίδης στο γεύμα στην ταβέρνα «ΙΑΝΘΟΣ».

Η φετινή περιοδεία στην Ελλάδα της Κρίσης

Νομίζουμε πως ιδιαίτερες συστάσεις για το ποιος είναι ο Θάνος Μικρούτσικος δεν χρειάζονται. Θα σας υπενθυμίσουμε μόνο πως το μνημειώδες έργο του «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» έχει πουλήσει μέχρι σήμερα 1.500.000 αντίτυπα (μακράν ο πρώτος «δίσκος» σε πωλήσεις στην Ελλάδα) και πως είναι ο συνθέτης της «Πιρόγας» και της «Ρόζας», δύο απίστευτων λαϊκών τραγουδιών που όλοι μας αγαπάμε, όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει ή χορέψει σε καλές και άσχημες στιγμές. Μάλιστα για αυτά τα δύο τραγούδια ειπώθηκε πρόσφατα σε κάποια εκπομπή (στο «Έχει Γούστο») πως κατάφεραν να σπάσουν τους ταξικούς και κοινωνικούς φραγμούς και χορεύονται από τα φοιτητικά πάρτι, μέχρι τα «σαλόνια» αλλά και τα «μπουζουξίδικα τρίτης κατηγορίας», αφού μιλούν στην ψυχή κάθε ανθρώπου. Κυρίως ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ο συνθέτης των ποιητών, είναι αυτός που δικαίωσε τον Καββαδία και τον έκανε γνωστό σε όλους μας. Είναι αυτός που θεωρεί δάσκαλό του τον Ρίτσο, που μελοποίησε Μπρεχτ, Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Αλκαίο, Τριπολίτη, Βιγιόν, Καβάφη κ.α. Έχοντας «απέναντι» μας μία από τις «κολώνες» της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αλλά και έναν ιδιαίτερα ανήσυχο και ευαίσθητο κοινωνικά άνθρωπο, αφού τον ευχαριστήσαμε που τόσο πρόθυμα δέχθηκε να μιλήσει στον «διάλογο» και μέσω αυτού στους Τρικαλινούς, το πρώτο ερώτημα που του θέσαμε ήταν το τι αποκόμισε από την φετινή περιοδεία του στην Ελλάδα της κρίσης και επίσης του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την φετινή συνεργασία του με την Ρίτα Αντωνοπούλου, μία από τις αγαπημένες του ερμηνεύτριες.

-Φέτος έχω κάνει έναν μαραθώνιο εμφανίσεων. Την Παρασκευή που θα είμαι στα Τρίκαλα και σε έναν μικρό μεν αλλά υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερα αγαπημένο μου χώρο, την «ΣΟΥΙΤΑ» του αγαπημένου φίλου Παναγιώτη, θα είναι η 38η μουσική παράσταση για φέτος!

Θέλω να σας πω ότι αυτό που συμβαίνει σε όλες τις εμφανίσεις μου φέτος με την Ρίτα είναι απίστευτο! Η προσέλευση και η συμμετοχή του κοινού είναι συγκλονιστική και αναφέρομαι και για χώρους ακόμη και συναυλιακούς. Επί τρεις και πλέον ώρες μαζί με την Ρίτα που φέτος είναι πιο καταπληκτική από ποτέ επικοινωνούμε μεταξύ μας, αλλά και με το κοινό, με ένα μαγικό τρόπο. Και πολλές φορές ακόμη και η σιωπή του κοινού, γιατί η κορύφωση και το χειροκρότημα έρχεται στο τέλος, έχει μια απίστευτη ΕΝΤΑΣΗ! Είναι αλήθεια πως η ελληνική κοινωνία έχει πρόβλημα και αυτό «φαίνεται» παντού, αλλά νομίζω πως αυτό μεγαλώνει τις ευθύνες όλων μας για αντίσταση…

Κύριε Μικρούτσικε, δεν θα ήθελα να σας ρωτήσω για το έργο σας, γιατί είναι γνωστό και αγαπημένο στους Τρικαλινούς, με πολλούς εκ των οποίων γνωρίζω πως σας συνδέει φιλία και αλληλοεκτίμηση. Περισσότερο θα ήθελα να σας ζητήσω ένα κοινωνικό μήνυμα-σχόλιο σ’ αυτούς τους δύσκολους για όλους μας καιρούς…

Να μην σκύψουν το κεφάλι! Ούτε οι Τρικαλινοί, ούτε κανένας Έλληνας. Και η αντίσταση δεν γίνεται μόνο με το να ψηφίζουμε μία φορά στα τέσσερα χρόνια. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στις καθημερινές κοινωνικές μάχες, στα συλλαλητήρια, στις απεργίες. Αυτό που γίνεται σήμερα εις βάρος αυτού του τόπου είναι απίστευτο, είναι έγκλημα! Θέλουν να τον εξαγοράσουν στο 20% της αξίας του και στοχεύουν, μέχρι το 2020, να φθάσουν τους μισθούς σε επίπεδο Βουλγαρίας…

Πιστεύετε πως τελικά θα πετύχει το σχέδιο αυτό; Έχω μπροστά μου μια συνέντευξη σας, τον περασμένο Αύγουστο, στον «ΕΠΕΝΔΥΤΗ» που σε κάποιο σημείο λέτε με …αισιοδοξία, αλλά και οργή την φράση «Π…α Μέρκελ, δεν μας βάζεις κάτω!». Αλήθεια, έξι μήνες μετά και ενώ η φτωχοποίηση της χώρας εξαπλώνεται ραγδαία ακόμη και σε πρώην πλούσια στρώματα του πληθυσμού, το πιστεύετε ακόμη αυτό;

Όπως είπα και σε εκείνη την συνέντευξη μου, αυτή η φράση μου γεννήθηκε αυθόρμητα πηγαίνοντας σ’ έναν γάμο σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, όπου έχω ένα ησυχαστήριο. Κάποια στιγμή λέει ο βιολάτορας «Και τώρα Μαλεβιζιώτης». Και σηκώνονται όλοι οι νέοι, που λίγες μέρες πριν βρίσκονταν σε έξαρση επειδή ο Ρουβάς έκανε στο διπλανό χωριό γύρισμα, να χορέψουν. Το λέω και συγκινούμαι. Τόση ομορφιά, τόση λεβεντιά! Και λέω μέσα μου εκείνη τη στιγμή, καμαρώνοντας αυτά τα παιδιά, που πατούν το πόδι κάτω και τραντάζεται η γη και σηκώνονται και φέρνουν βόλτα στα δύο μέτρα, «Πουτάνα Μέρκελ, δεν μας βάζεις κάτω»!

Το γούστο τους μπορεί να έχει ευτελιστεί απ’ όλους αυτούς που έχουν λόγους να κρατούν τους ανθρώπους στα χαμηλά, με το να παίζουν συνεχώς συγκεκριμένα τραγούδια και πρότυπα στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, αλλά ένα θαυμαστό, αυθεντικό λαϊκό αισθητήριο, έστω τραυματισμένο, παραμένει ζωντανό και βγαίνει την κατάλληλη στιγμή. Σήμερα θα έλεγα πως στο χέρι μας είναι να μη μας βάλει κάτω η Μέρκελ, δηλαδή οι τραπεζίτες. Και αυτό που συνέβη με την κρίση που ξεκίνησε το 2008 με την κρίση των τραπεζών είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ. Στην Ελλάδα βάλαμε έναν τραπεζίτη να μας κυβερνήσει, το ίδιο και στην Ιταλία! Δηλαδή αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Το κακό βέβαια για τη χώρα μας ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, συνεχίστηκε από τον Παπαδήμο και ολοκληρώνεται με την τρικομματική κυβέρνηση που έχουμε σήμερα.

Ναι, αλλά πολλοί ισχυρίζονται πως όλα αυτά ήταν μονόδρομος και πως χωρίς τη βοήθεια της «Τρόικας» θα είχαμε καταστραφεί ως χώρα…

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως την κρίση την δημιούργησαν οι τράπεζες και όχι οι πολίτες που την πληρώνουν και έχει γυρίσει το βιοτικό τους επίπεδο στη δεκαετία του 1950. Σίγουρο επίσης είναι πως η γερμανική οικονομία κερδίζει διπλά από την κρίση του Νότου και με τα υψηλά επιτόκια των δανείων, αλλά και με την εκμετάλλευση των κεφαλαίων που μεταφέρθηκαν, με μηδενικά επιτόκια, από το Νότο στην Γερμανία για σιγουριά! Και επόμενος στόχος τους είναι να εξαγοράσουν τα πάντα στο 20% της αξίας τους..

ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ…

Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Μικρούτσικος ήταν ένας αληθινός χείμαρρος. Και όπως επί της «σκηνής» χτυπά με δύναμη και ένταση τα πλήκτρα του πιάνου του και την μία μας μαγεύει και την άλλη μας ξεσηκώνει, έτσι δυνατός ήταν και ο λόγος του.

Δεν θα μπορούσε όμως να ήταν και διαφορετικός για έναν καλλιτέχνη-διανοούμενο που πιστεύει πως «Στην εποχή της βαρβαρότητας που ζούμε, που ζει ο Νότος της Ευρώπης, η τέχνη έχει έναν ακόμη σπουδαίο ρόλο και στόχο! Να εμψυχώνει τους ανθρώπους, να τους βοηθήσει να σταθούν και να αντισταθούν. Υπάρχουν βέβαια τρεις κατηγορίες διανοουμένων. Η πρώτη αφορά τους οργανικούς διανοούμενους του συστήματος- τους γνωρίζουμε γιατί αυτούς βλέπουμε συνεχώς στα κανάλια και στα πάνελ να ισχυρίζονται ότι χρωστάμε και πρέπει να πληρώσουμε και, και, και…

Η δεύτερη κατηγορία αφορά αυτούς που επέλεξαν την αναχώρηση, τη σιωπή. Σέβομαι την επιλογή τους, αλλά δεν την ασπάζομαι. Τέλος υπάρχουν κι αυτοί που αντιστέκονται, με τη δουλειά τους και την στάση τους την καθημερινή. Με τις παρεμβάσεις. Με αυτούς τους τελευταίους συντάσσομαι…»

Σπρώχνουν την Κύπρο στο μνημόνιο με το ζόρι…

Αναφορά και για την Κύπρο, που χθες είχε εκλογές και την ώρα της συζήτησής μας δεν ήταν γνωστό το αποτέλεσμα, έκανε ο πολυτάλαντος δημιουργός λέγοντας πως «Την σπρώχνουν με το ζόρι να μπει στο Μνημόνιο, ενώ το χρέος της επί του ποσοστού του ΑΕΠ είναι μικρότερο από της Γαλλίας…Αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος με την Ελλάδα και ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο, δηλαδή η φτωχοποίηση του πληθυσμού και η εξαγορά των πάντων έναντι ευτελούς τιμήματος».

Όμως.. περισσότερος Θάνος Μικρούτσικος (και Ρίτα Αντωνοπούλου) το βράδυ της Παρασκευής στη «Σουίτα»…

Ο Μητσάρας που μετακινούσε βουνά με την φωνή του

Με ιδιαίτερη τρυφερότητα και αγάπη, αναφέρθηκε δυο-τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας ο Θάνος Μικρούτσικος στον «Μητσάρα», τον δικό μας Δημήτρη Μητροπάνο για τον οποίο είπε πως την δωρική φωνή του «μετακινούσε βουνά»!

«Πουτάνα Μέρκελ δεν μας βάζεις κάτω»!

Εάν θέλαμε να γίνει πιο… πιασάρικη η συνέντευξη, αυτό τον τίτλο θα βάζαμε, με αφορμή αυτή την φράση που είπε ο Θάνος Μικρούτσικος τον Αύγουστο σε μια στιγμή… πατριωτικής-ελληνικής έξαρσης. Διαβάστε που και γιατί και πώς την είπε…

Σχετικές δημοσιεύσεις