Δημήτρης Αδάμης: Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Ηθοποιός: Το θέατρο είναι ένα παράθυρο στη φαντασία

Η τέχνη είναι μέρος της ελευθερίας του ανθρώπου και δεν μπορεί να ζήσει μακριά της…

Ο κ. Δημήτρης Αδάμης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη. Παρακολούθησε σεμινάρια Θεατρικού παιχνιδιού και Σκηνοθεσίας. Στην πλούσια καριέρα του έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί ως ηθοποιός  με πολλούς θιάσους, εργαστεί στο ραδιόφωνο ως παραγωγός εκπομπών και διδάξει θεατρικό παιχνίδι για παιδιά στο θεατρικό εργαστήρι «μαγικές σβούρες» και σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση «ΜΥΘΟΙ ΑΙΣΩΠΟΥ»  που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων στην ΑΘΗΝΑ το 2004.

Τα τελευταία χρόνια   παρουσίασε πολλές παραστάσεις όπως   «Η Ξυλένια Κούκλα», «Ο Αυγερινός και η Πούλια», «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», «Το Παραμύθι του Μεγαλέξανδρου», «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Όρνιθες Για παιδιά» καθώς και τα «Χιώτη μάμπο!», «Τα Τραγούδια του Αλέκου Σακελλάριου» και «Η Columbia παρουσιάζει …» που ανέβηκαν με τεράστια επιτυχία. Από το 2013 μέχρι σήμερα  έχει επίσης αναλάβει  τις παιδικές σκηνές σε θέατρα της Θεσσαλονίκης όπως το  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ  με παραστάσεις όπως «Το ασχημόπαπο», «Δον Κιχώτης» «Ο Μικρός Πρίγκιπας», «Πινόκιο», «Το Σκλαβί». Επίσης ίδρυσε και σκηνοθέτησε, μαζί με την κα Δόμνα Ζαφειροπούλου, τις Βρεφικές Σκηνές του Θεάτρου Αθήναιον και του Θεάτρου Αυλαία.

Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλο

 

Ερ: Κύριε Αδάμη σας ευχαριστώ για την παραχώρηση της συνέντευξης. Ας ξεκινήσουμε μιλώντας μας για την τελευταία δραστηριότητά σας που αφορούσε το διαδικτυακό σεμινάριο «Το παιχνίδι μέσα από το θέατρο για παιδιά». Ποια ήταν τα βασικά σημεία της εισήγησής σας;

Απ: Mε αφετηρία την εργασία  μου όλα αυτά τα χρόνια στο Θέατρο Για Παιδιά Και Εφήβους  παρουσιάζω  σε αυτό το σεμινάριο σε ηθοποιούς, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και γονείς παιχνίδια θεατρικά, αυτοσχεδιασμούς έκφρασης, ασκήσεις συναισθημάτων αλλά και οδηγίες ολοκλήρωσης μιας παράστασης για παιδιά μέσα από τον δικό μου δρόμο.

Σκοπός δεν είναι μόνο οι συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν το υλικό τους σε σχέση με πρωτότυπα θεατρικά παιχνίδια, τρόποι αφήγησης, τρόποι παρουσίασης, αλλά και να ανακαλυφθούν καινούριοι  δρόμοι με τους οποίους μπορούμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά και να ξεκλειδώσουμε τον κόσμο της φαντασίας τους ξεκλειδώνοντας μαζί και τον δικό μας.

Έτσι για τον συμμετέχοντα  η όλη διαδικασία  γίνεται  εργαλείο  για την καθημερινή δουλειά του  είτε με τους μαθητές  είτε με τους ηθοποιούς αλλά και για τον γονιό μια ακόμα λύση για δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά. Αυτό πάνω κάτω ήταν το σκεπτικό μου.

 

Ερ: Πριν επιβληθεί το δεύτερο καθολικό λοκντάουν είχατε προετοιμαστεί για την παρουσίαση του «Μικρού Πρίγκιπα» με τον κ. Θανάση Τσαλταμπάση στον ομώνυμο ρόλο. Πώς προσεγγίσατε το κλασικό έργο του ντε Σαιντ-Εξυπερύ;

 Απ: Σαν ένα παιχνίδι φαντασίας. Σαν ένα παζλ που έπρεπε να συμπληρωθεί από τους ηθοποιούς και τα παιδιά θεατές. Το έργο του Εξυπερύ ήταν η αφορμή για να ταξιδέψουμε κι εμείς, οι συντελεστές, στο σύμπαν αυτό της παιδικής ψυχής. Νομίζω ότι αυτό το έργο προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις που αλλάζουν ακόμη και για τον ίδιο άνθρωπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Σε αυτή την παρούσα φάση που το ανεβάσαμε είχαμε όλοι μας την ανάγκη να φύγουμε μακριά από την πραγματικότητα του εγκλεισμού μας. Και να ταξιδέψουμε .

 

Ερ: Θα ξαναδούμε ζωντανά θεατρικές παραστάσεις; Τι εκτιμάτε για τον χρόνο επιστροφής του κοινού στα πολιτιστικά δρώμενα;

Απ: Φυσικά και θα ξαναδούμε και σύντομα. Η τέχνη είναι μέρος της ελευθερίας του ανθρώπου. Δεν μπορεί για καιρό να ζήσει μακριά της. Τα υποκατάστατα δεν αναπληρώνουν το κενό. Πιστεύω ότι το θέατρο λείπει ακόμη και σε αυτούς που δεν πήγαιναν συχνά. Στα παιδιά όμως σίγουρα λείπει και νιώθω ότι θα επανέρθει με ενθουσιασμό. Είμαι ως χαρακτήρας γενικά αισιόδοξος έτσι κι αλλιώς. Αλλά εδώ φάνηκε από τη λαχτάρα του κόσμου έστω αυτές τις τρεις Κυριακές που παρουσιάσαμε τον Μικρό Πρίγκιπα. Είμαστε όλοι σε αναμονή, καλλιτέχνες και θεατές.

 

Ερ: Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν τι θυμάστε ότι ήταν αυτό που σας έστρεψε στο να ασχοληθείτε με τον χώρο του θεάτρου;

Απ: Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου, από μικρό παιδί , να μην ονειρεύεται να βρεθεί σε χώρο θεάτρου. Από πάρα πολύ μικρός ήμουν το παιδί που σκάρωνε παραστάσεις, ατομικές, για συγγενείς και φίλους, είτε ως ηθοποιός είτε ως υποκινητής άλλων ,κάτι σαν σκηνοθέτης …χαχαχα. Με θυμάμαι πάντα να προσπαθώ να βρω τρόπο να παίξω κάποιο «ρόλο» σε παράσταση του σχολείου, σε κατασκήνωση, σε παιχνίδια. Έτσι η μετέπειτα πορεία μου ήταν εντελώς φυσιολογική σαν εξέλιξη .

 

Ερ: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του παιδικού θεάτρου στη σημερινή εποχή και στη διαμόρφωση του μετέπειτα ενήλικα θεατή;

Απ: Το Θέατρο για Παιδιά είναι η πρώτη επαφή του ανθρώπου με το θέατρο οπότε η ευθύνη είναι τεράστια. Εδώ και καιρό τα παιδιά κλείστηκαν στα δωμάτιά τους, σπάνια έβγαιναν και πριν τον ιό στις γειτονιές, ποιες γειτονιές! Το θέατρο είναι ένα παράθυρο στη φαντασία, ένας ολοκαίνουριος κόσμος! Κι ας έχει και παλιά θέματα. Τα παιδιά με ολάνοιχτα μάτια μπαίνουν στον μαγικό κόσμο του θεάτρου που ξετυλίγεται ζωντανά μπροστά τους. Καμία άλλη τέχνη δεν συγκεντρώνει με τέτοιο μοναδικό τρόπο όλες τις τέχνες μαζί. Μουσική, χορός, εικαστικά, ποίηση, λόγος. Το θέατρο θα μπορούσε να αντικαταστήσει εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας σε μια σχολική αίθουσα. Σε μια καλή παράσταση για παιδιά λέγονται και εννοούνται τεράστια μαθήματα ζωής. Αρκεί να μην παρουσιάζονται με διδακτικό τρόπο και τεντωμένα δάχτυλα προς τους θεατές -παιδιά. Μια καλή παράσταση για παιδιά μπορεί να οδηγήσει έναν θεατή στην αγκαλιά της Τέχνης για πάντα.

 

Ερ: Τι εύχεστε για το 2021 και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Απ: Εύχομαι να μάθουμε από όλο αυτό που περνάμε. Να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Να γίνει η αγκαλιά ξανά σημαντική. Να βρεθούμε ξανά πιο νέοι και πιο αισιόδοξοι να ζωγραφίσουμε το αύριο.

Τα σχέδιά μου είναι η συνέχεια του ως τώρα ονείρου. Να δουν, μόλις ξαναμπορέσουμε, όλα τα παιδιά τον Μικρό μας Πρίγκιπα και το καλοκαίρι να τον ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα όπως ήδη σχεδιάζουμε ώστε να χαρούν όλα τα παιδιά την σπουδαία ερμηνεία του Θανάση Τσαλταμπάση, ο οποίος πραγματικά μεταμορφώνεται και μπαίνει βαθιά μέσα στην ουσία του χαρακτήρα –ήρωα του έργου, αλλά και των υπόλοιπων σπουδαίων ηθοποιών μας σε μια μαγική παραγωγή.

Σχετικές δημοσιεύσεις