Κωστής Μουδάτσος: «Γράφω για τον λαό, τους ερωτευμένους και τους καταφρονεμένους»

Κωστής Μουδάτσος-Συγγραφέας, Ποιητής

 Τώρα ο νους μας και η καρδιά μας είναι στη Θεσσαλία, δίπλα σε αυτούς που υποφέρουν

 

Ο Κωστής Μουδάτσος είναι από το Μέσα Λασίθι. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Academia de Studii Economice στο Βουκουρέστι. Με τον Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη) παρουσίασαν το μουσικό έργο “Ερωτόκριτος” ενώ η θεατρική διασκευή του, παρουσιάστηκε από το Θέατρο Κρήτης και την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου. Με τον Μιχάλη Ξυδάκη οργάνωσαν το μουσικό σχήμα “Το κάλεσμα της φύσης” κι έχουν παρουσιάσει τις μουσικές εργασίες, “Το Κάλεσμα της Φύσης”, “Η Κραυγή της Φύσης” και “Αδέσποτες Κουβέντες”. Με τον Γιώργο Γκερεδάκη παρουσίασαν την εργασία, “Πρωί και Βράδυ” και με τον Νίκο Λιανέρη την “Ορμή και Θύελλα”.

Έχει ακόμη επιμεληθεί τις μουσικές εργασίες “Παρέες της Κρήτης-Μέλαμπες”, αφιέρωμα στον Κώστα Μουντάκη κ.ά. Είναι δημιουργός των ραδιοφωνικών εκπομπών, “Ταξιδεύοντας με τη σκιά μου”, “Σμιλεύοντας το χρόνο”, “Κόσμος κι όνειρο είναι ένα”, “Μύριες χρυσές αθιβολές” και “Μεταξύ αναρχίας, ανταρσίας και ελευθερίας”.

 

Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλο

 

«Η Υφάντρα που υφαίνει και ξεφαίνει…» είναι το τελευταίο σας λογοτεχνικό πόνημα. Με ποια λόγια θα το συστήνατε σε κάποιον αναγνώστη που μπορεί να μην γνωρίζει κάποιο από τα προηγούμενα έργα σας;

 

Είναι το πέμπτο βιβλίο που έχω εκδώσει. Και «Η Υφάντρα που Υφαίνει και Ξεφαίνει» και «Τα πουλιά της ψυχής μου» βγήκαν από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Σε αυτή τη  συλλογή θα βρείτε ποιήματα της φυγής, του ονείρου, της σιωπής, του έρωτα και της ζωής. Η ποίηση είναι φάρμακο για τη ψυχή και φως για το νου μας. Άλλοτε με ελεύθερο η έμμετρο λόγο, άλλοτε με μαντινάδες προσπαθούμε να εκφράσομε την εποχή μας. Αυτά που ζούμε αλλά και αυτά που θέλομε να ζήσομε. Τους καημούς και τα μεράκια των ανθρώπων, τα όνειρα των νέων. Υμνούμε τον έρωτα και τη Μάνα Φύση. Δυστυχώς έχομε μπει και στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

 

 

Συνήθως η έκδοση ενός βιβλίου αντιμετωπίζει δυσκολίες από την εύρεση εκδοτικού οίκου και την χρηματοδότηση μέχρι την διανομή του στα βιβλιοπωλεία. Να προσθέσω ίσως και έναν πιθανό προβληματισμό από μερίδα κριτικών και κοινού για το τι καινούργιο μπορεί να προσφέρει ένας ακόμη ποιητής και συγγραφέας. Ποια είναι η δική σας ιστορία αναφορικά με όλη αυτή τη διαδικασία για να φτάσουν στο κοινό οι σκέψεις σας μέσω ενός βιβλίου;

 

Μεγάλος πονοκέφαλος η έκδοση του βιβλίου. Τα νέα δεν είναι καλά. Ένας ποιητής δεν αρκεί να κοπιάσει για να παρουσιάσει ένα έργο, αλλά και να βρει τρόπους να φτάσει στο κόσμο. Μεγάλο στοίχημα. Πολλοί αναγκάζονται να πληρώνουν εκδοτικούς οίκους και τυπογραφικές εταιρείες. Επειδή δεν ζούμε σε καλές εποχές δανείζονται, υποχρεώνονται και πολλές φορές προτιμούν να μην εκδίδουν τίποτα. Ευτυχώς που κάποιοι έχουν βρει χώρο σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης ώστε να κοινωνούν κάποια πράγματα από το έργο τους στο διαδικτυακό κοινό. Η διανομή σαν δεν έχεις κονέ η είσαι νέος και άγνωστος συγγραφέας δεν υπάρχει. Μόνος σου πρέπει να τρέχεις να πουλήσεις χέρι με χέρι, να οργανώσεις παρουσιάσεις και στο τέλος θα είσαι τυχερός αν βγάλεις τα έξοδά σου. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες!

Εγώ από την αρχή συνεργάστηκα με εκδοτικούς οίκους, τόσο στο συγγραφικό έργο, Ταξιδευτής τώρα και παλαιότερα Προπομπός, όσο και στα μουσικά έργα με τον Αεράκη τον Μιχάλη. Έχω κάνει και ανεξάρτητες παραγωγές και γι’ αυτό ξέρω τα ζοριλίκια να ξεχρεώσεις. Είναι δύσκολο να τρέχεις να παρουσιάζεις τα έργα σου εάν δεν είσαι σε κυκλώματα. Κι ακόμη πιο δύσκολο σαν κοντραριστείς. Μένεις στην αφάνεια και στη λησμονιά. Ευτυχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα παράθυρο ανοιχτό. Με καλή χρήση μας δίνουν ακόμη δυνατότητες να ξεφεύγομε από τα κυκλώματα και να βγαίνει ένα μέρος του έργου μας στο κοινό.

Κάθε ποιητής έχει το δικό του λόγο να πει. Βάζει το δικό του λιθαράκι στη συλλογική σκέψη. Με τον δικό του λόγο ανοίγει το δρόμο του. Μοναχικός δρόμος! Όσο αφορά τους πλείστους της κριτικής εξυπηρετούν το κατεστημένο. Εμείς αποδεχόμαστε την καλοπροαίρετη κριτική αλλά με τους βαστάζους της αυλής της εξουσίας των κατεστημένων γελάμε και σφυρίζομε αδιάφορα.

Εγώ έχω το προνόμιο να έχω καλές σχέσεις με τον κόσμο και πιστεύω στα νέα παιδιά. Είναι τιμή για μένα που ο Κωστής Παπαγιώργης παλιότερα είχε γράψει ότι  είμαι «αδειούχος και πιθανότατα ένας ζωντανός άνθρωπος». Γράφω για τον λαό, για τους ερωτευμένους, για τη ζωή, για εκείνους που υποφέρουν και τους καταφρονεμένους.

Τώρα ο νους και η καρδιά μας είναι στη Θεσσαλία. Δίπλα σε εκείνους που υποφέρουν, καταστράφηκαν και είδαν αγώνες και κόπους ολόκληρης ζωής να χάνονται στις φυσικές καταστροφές και στην ανικανότητα ενός ανόητου κράτους. Συμπάσχομε μαζί τους και μιλάμε τακτικά με φίλους Θεσσαλούς, που με πολλούς γνωριζόμαστε από την εποχή της φοιτητικής νιότης. Οι πλημμυροπαθείς, οι σεισμοπαθείς, εκείνοι που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, οι νεκροί στα Τέμπη είναι στην καρδιά μας.

 

 

 

Ποια συναισθήματα και ποιες ιδέες σας εμπνέουν για να γράψετε; Συναντούμε πάντως στα έργα σας κατά κύριο λόγο την αγάπη για την πλούσια παράδοση της Κρήτης και την φύση.

 

Η Κρήτη έχει πλούσιες παραδόσεις. Μεγάλες κληρονομιές και μεγάλη όρεξη για ζωή. Η Μάνα Φύση χαρίζει ζωή και στο μεδούλι μας υπάρχει η αγάπη στη Φύση από την εποχή του Μινωικού Πολιτισμού. Αγαπούμε τα δέντρα, τα λουλούδια, τα αγρίμια, τα πετεινά, τη θάλασσα και τα βουνά. Το πέταγμα του αετού και τους κελαηδισμούς των  πουλιών. Αγαπώ  τα αδέσποτα ζώα γιατί αδέσποτος αισθάνομαι και εγώ. Η Φύση και η ζωή μας οδηγεί να βλέπομε δημιουργικά και με σεβασμό τις κληρονομιές μας και να στεκόμαστε σαν μαθητές στο έργο των μεγάλων μορφών της Τέχνης και βέβαια στο λόγο του λαϊκού θυμόσοφου. Των απλών ανθρώπων που συναντούμε στις γειτονιές και στα χωριά της Κρήτης. Αισθάνομαι πολύ όμορφα που έχω συμβάλει να ξαναβγούν στο φως έργα λαϊκών καλλιτεχνών, επώνυμων και ανώνυμων, αλλά και που έχω δώσει και νέα έργα.

 

«Μεταξύ αναρχίας, ανταρσίας και ελευθερίας», πολύ ιδιαίτερος ο τίτλος μιας από τις ραδιοφωνικές εκπομπές σας. Πώς αλήθεια ορίζετε αυτές τις έννοιες και τι πιστεύετε χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι πραγματικά ελεύθερος και ανεξάρτητος σε μια κοινωνία που επικρατεί ο υλισμός αλλά και μια αίσθηση ότι σχεδόν κάθε μας ενέργεια είναι ελεγχόμενη;

 

Είναι ένας τίτλος που βγαίνει από την αγάπη στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Επανάστασης. Θέλομε να είμαστε ελεύθεροι με κριτική σκέψη και δημιουργικό λόγο. Γουστάρομε τη διαφορετικότητα και σεβόμαστε τον άνθρωπο. Ξεσηκωνόμαστε σε ό,τι μας στερεί ελευθερία και δικαιώματα στη ζωή. Δεν μας αρέσουν οι καρέκλες της εξουσίας και οι μηχανισμοί των ιερατείων. Ούτε οι τυπολάτρες και οι αυλικοί γραφειοκράτες. Να στο πω απλά και όμορφα. Όσο κι αν η κοινωνία ζει στη παρακμή και εξουσιάζουν μετριότητες, εμείς θα δίνομε ζωή στο όνειρο, στο όραμα, στην ουτοπία, στον έρωτα και στα ελεύθερα πνεύματα. Παραμένομε αμφισβητίες, ανεξέλεγκτοι και ελεύθεροι πολιορκημένοι! Έρωτας και επανάσταση είναι δυο μεγάλα ιδανικά που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας!

 

 

Είστε ένα πολιτικοποιημένο άτομο με ιδιαίτερη ευαισθησία για τα πολιτιστικά τεκταινόμενα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν οι κρατικοί φορείς για να προαχθεί ο πολιτισμός;

 

Χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει πολιτική αλλαγή. Ανοίγεις μεγάλο κεφάλαιο. Πολλά μπορεί να κάνει η πολιτεία αλλά δεν περιμένω τίποτα. Με ό,τι βλέπω μόνο πίκρα και απογοήτευση νοιώθω. Εγκαταλελειμμένοι οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού στη μαύρη τους τη μοίρα. Εδώ γεμίσανε τσιμέντα την Ακρόπολη…. Κυβέρνηση να σου πετύχει! Ανόσια έργα φρικτών κυβερνητών! Έξω από την κάθε εξουσιαστική λογική των κυβερνώντων, εμείς ακολουθούμε το δρόμο της αλήθειας της Τέχνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δράσης.

Μόνο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένω και αυτά σύμφωνα με όσα αντιλαμβάνονται οι τοπικοί παράγοντες. Το Θεσσαλικό Θέατρο αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα  συνεργασίας του Δήμου με σημαντικές φυσιογνωμίες της Τέχνης και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό τόσα χρόνια τώρα. Ρωτήστε τον Κώστα Τσιάνο, τον σπουδαίο αυτό θεατράνθρωπο και θα σας δώσει καταπληκτικές ιδέες πως μπορεί το υπουργείο, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να βοηθήσουν! Τον Κώστα Τσιάνο τον τιμώ και σαν φίλο και σαν δάσκαλο μου!

Πολιτικές Πολιτισμού χρειαζόμαστε! Στήριξη του καλλιτεχνικού έργου και της πρόσβασης. Ελεύθερη πρόσβαση στους νέους, στις ευάλωτες ομάδες, στους έχοντες ανάγκη. Μπορεί η πολιτεία αν θέλει. Στις αγροτικές περιοχές χρειάζεται βοήθεια και στήριξη ο κόσμος του πολιτισμού. Να στηριχτεί ο τοπικός πολιτισμός και να έρθει σε επαφή και με τις άλλες μορφές Τέχνης. Η οικονομική κρίση, η πανδημία και τώρα οι φυσικές καταστροφές χτύπησαν πολύ άσχημα και τους καλλιτέχνες. Αλλοίμονο στη πολιτεία που δεν τους στηρίζει και επιπλέον τους υποβαθμίζει.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας ανακοινώσετε αν έχετε κάποια νέα σχέδια για υλοποίηση.

 

Οράματα και σχέδια έχομε πάντα. Τα όνειρα και οι ελπίδες θρέφουν τη ζωή μας.  Τα συζητάμε με την σύντροφο, ποιήτρια και συγγραφέα, την Έφη Μαχιμάρη και με τη βοήθεια της καλής παρέας κάνομε σχέδια. Εγώ να σου πω την αλήθεια έχω βαρεθεί τις διαδικασίες. Μου αρέσει η δημιουργία, η διαδικασία της έμπνευσης. Τα υπόλοιπα μου φαίνονται βαρετά. Εκείνη επιμένει. Με τον Μιχάλη Ξυδάκη και Το Κάλεσμα της Φύσης μιλάμε για μια νέα μουσική εργασία. Το ίδιο σκεφτόμαστε και με τον Γιάννη Παξιμαδάκη.

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο ίσως εκδώσω κάποια έργα. Υλικό υπάρχει και σε διαδικασία δημιουργίας είμαστε συνεχώς. Άλλωστε ακόμη αισθάνομαι παιδί και μου αρέσει το παιγνίδι.

Στην έκδοση βιβλίων μπορούν να βοηθήσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ώστε το έργο του καλλιτέχνη να φτάνει στους λαϊκούς ανθρώπους. Στην Κρήτη βοηθά η Περιφέρεια και ο Δήμος Ηρακλείου αλλά εγώ δεν έχω τέτοια τύχη ακόμη. Μόνο κάποιες παραχωρήσεις χώρων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό αλλά χωρίς αμοιβή των καλλιτεχνών για συναυλίες.

Όλα αυτά είναι στη σκέψη μου. Δημιουργία αλλά και συμμετοχή στα κινήματα για καλύτερη ζωή και για τη Μάνα Φύση. Αν συνεχίζομε να καταστρέφομε τη Φύση είναι σαν να δηλητηριάζομε τα ίδια τα παιδιά μας! Τα έχουν που τα έχουν οι γενιές μας καταχρεώσει,  πριν ακόμη γεννηθούν, ας κάνομε και κάτι καλό για αυτά!

Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και εύχομαι να πορευόμαστε με αγάπη για τη ζωή και τη Φύση, με χαμόγελο και καλές παρέες!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις