Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Με το βλέμμα στις γιορτές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση, αφού εξάντλησε τα περιθώρια πειθούς προς τους ανεμβολίαστους, προχώρησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.

Πρόκειται για ένα τολμηρό μέτρο, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένο διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 9 στους 10 θανάτους από Covid αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Σήμερα, υπάρχουν ακόμη 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτούς στοχεύει το μέτρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο πως εάν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Το οικονομικό πέναλτι θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν πρόκειται για ποινή, αλλά «για ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο. Οι ειδικοί, εξάλλου, εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας».

 

Προσπάθεια εντοπισμού των ασυμπτωματικών με δωρεάν self test

 

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών δεν ήταν το μόνο που ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως, ενόψει των Χριστουγέννων, θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς. Γι’ αυτό και θα δοθούν δωρεάν self tests σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσουν οι ειδικοί να παρακολουθήσουν την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών, καθώς θα υπάρξουν πολλές οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις.

 

Οι 5 λόγοι που οδήγησαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση για την υποχρεωτικότητα, τόνισε πως «είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους, έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με βάση τα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα:

9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

 

Προηγήθηκαν μέσα προστασίας και πειθούς

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, πριν καταλήξει στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, είχε ακολουθήσει συγκεκριμένες πολιτικές πειθούς για όσους είχαν αρνητική στάση απέναντι στα εμβόλια. Μάλιστα είχαν ληφθεί μέτρα, κάποια εκ των οποίων η Ελλάδα εφάρμοσε από τις πρώτες χώρες της ΕΕ, όπως η ελεγχόμενη πρόσβαση (COVID free app) σε κλειστούς χώρους και η δωρεάν καθολική διάθεση self test.

Εως σήμερα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε:

Πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού κατάκοιτων ηλικιωμένων σε εφαρμογή από το καλοκαίρι. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος εμβολιάστηκαν περίπου 19.000 πολίτες.
Πρόγραμμα κινητών κλιμακίων εμβολιασμού σε όλες τις δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
Στενή συνεργασία με ΚΕΔΕ, δήμους για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο.
Απαγόρευση πρόσβασης σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.
Συστηματική και διαρκής καμπάνια ενημέρωσης από τον Ιανουάριο για τους κινδύνους των μεγαλύτερων ηλικιών, συν χρονική προτεραιότητα στον εμβολιασμό από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εφάρμοσε την εφαρμογή ελεγχόμενης πρόσβασης (COVID free app) σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο 2021 και η πρώτη ευρωπαϊκή που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενηλίκους 18+ από τον Οκτώβριο του 2021.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα μαζί με τη Γαλλία που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους 60+ μετά την πάροδο 7μήνου.
Ένταξη ιδιωτών γιατρών από τον Ιούλιο για να μπορούν να πραγματοποιούν στο ιατρείο ή στο σπίτι εμβολιασμούς.
Πρόγραμμα εμβολιασμού σε ειδικούς πληθυσμούς (μετανάστες, Ρομά κ.λπ.).
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τη δωρεάν καθολική διάθεση self test στον πληθυσμό από την άνοιξη του 2021, διασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και στη νέα σχολική περίοδο.

Σχετικές δημοσιεύσεις