Στις Καρυές συνεχίζονται οι μετρήσεις ακτινοβολίας από τον Δ. Τρικκαίων

Στον οικισμό των Καρυών βρίσκεται και μετρά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η κινητή μονάδα του Δήμου Τρικκαίων και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Πρόκειται για μια ακόμη δράση του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος εδώ και έναν σχεδόν χρόνο, από τον Αύγουστο του 2019, μετρά και δημοσιοποιεί ελεύθερα προς όλους τους πολίτες τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Πρόκειται για μετρήσεις σχετικά με την Ηλεκτρομαγνητική Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία. Δηλαδή την ακτινοβολία από κεραίες τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κινητών, wifi (ασύρματο δίκτυο), μετεωρολογικούς δορυφόρους (γεωστατικοί), καθώς και από άλλες πηγές ακτινοβολίας.
Στόχος της μέτρησης είναι, ο διαρκής έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Τα όρια αυτά καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση και συνεχή ενημέρωση.
Ηδη έχουν γίνει μετρήσεις στους δημόσιους χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (π.χ. Πάρκο Ματσόπουλου, Δημοτικό Στάδιο ΣΜΥ, ΔΕΥΑΤ, Αμαξοστάσιο, Δημαρχείο, τ. Δημαρχείο Καλλιδένδρου, Ε ΚΑΠΗ, 7ο Γυμνάσιο, σχολικό συγκρότημα Μπάρας, 18ο Νηπιαγωγείο).
Ειδικά για τα διδακτήρια, σε ευρύτατη συζήτηση τον περασμένο Ιανουάριο, ανάμεσα στους υπεύθυνους του Δήμου Τρικκαίων και τη σχολική κοινότητα (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και διευθυντές/τριες) τονίστηκε η αναγκαιότητα εγκατάστασης της κινητής αυτής μονάδας.
Το όχημα παραμένει στον χώρο μέτρησης επί μία εβδομάδα και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στη σελίδα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων https://paratiritirioemf.eeae.gr/. Στην ίδια σελίδα μπορεί κανείς να δει όλα τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που έγιναν ήδη στον Δήμο Τρικκαίων.
Το όχημα είναι διαθέσιμο για μετρήσεις οπουδήποτε, κατόπιν υποβολής αιτήματος, ώστε να γίνεται ο ορθός προγραμματισμός. Η εγκατάσταση της μονάδας στις Καρυές γίνεται και για να λάβουν γνώση οι κάτοικοι σχετικά με τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή.
Τα αποτελέσματα θα βρίσκονται στη διεύθυνση https://paratiritirioemf.eeae.gr/el/component/emf/620?view=area&layout=infograph

Επίσης, μπορεί ο καθένας να δει όλες τις μετρήσεις (ακτινοβολία, αέρας, νερό) στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων και στην ειδική ενότητα, στη διεύθυνση https://trikalacity.gr/poiotita-zois-metriseis/

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχετικές δημοσιεύσεις