Κορονοϊός: Στους 102 οι νεκροί στην Ελλάδα -22 νέα κρούσματα, 2.192 συνολικά

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 22 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2192.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε 1 νέος θάνατος με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει τους 102.

Την ίδια ώρα, 22 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ ενώ 72 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε πως προβλέπονται νέα επιδημιολογικά κύματα του ιού και συνέχισε λέγοντας πως οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση για τα δυο επόμενα χρόνια» είπε.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, υποστήριξε πως αυτό ακόμα αργεί, ωστόσο ένα εμβόλιο από τα 70 που δοκιμάζονται είναι στη φάση 2. «Χωρίς εμβόλιο και επιτυχείς θεραπείες, τότε τα μέτρα θα είναι το κρίσιμο στοιχείο μέχρι να υπάρξει ανοσία» πρόσθεσε, τονίζοντας πως χρειάζεται επαγρύπνηση και επιτήρηση του ιού.

«Για τα εμβόλια η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμη για τη μαζική παραγωγή» πρόσθεσε, επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αξιωματούχοι του οποίου επεσήμαναν πως δεν αναμένεται σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

 

Η επόμενη ημέρα

Για την επόμενη φάση, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι πρόωρο να μιλάμε για τη στρατηγική μετάβαση στην επόμενη φάση.

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για μετάβαση στην επόμενη φάση. Απαιτούνται αυστηρές αποφάσεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων. Παντού δυσκολίες, παντού αποφάσεις, παντού υγιεινή» είπε.

Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά, πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως όλες οι χώρες κάνουν μικρά βήματα, με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες.

 

Χαρδαλιάς: Ο κοροναϊός δεν ξέρει από Πάσχα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε πως για την ημέρα του Πάσχα ισχύει ό,τι και για τις άλλες ημέρες. «Ο κοροναϊός δεν ξέρει από Πάσχα».

Δήλωσε δε πως ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογείται καμία άλλη μετακίνηση πλην αυτών που επιτρέπονται και πως σε καμία περίπτωση δεν προβλέπονται οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχεται συχνά για το αν η πολιτεία θα στείλει την αστυνομία σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα ανήμερα του Πάσχα πρόσθεσε πως η αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου παραβιάζονται οι νόμοι.

«Το αρνί θα το ψήσουμε ή μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς» τόνισε.

Υπενθύμισε δε πως μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους και τόνισε πως δεν θα πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο σε καμία περίπτωση τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις