Κίτρινο καρπούζι: Οι βιταμίνες, τα «μυστικά» του και οι διαφορές από το κόκκινο

Εκτός από τα κόκκινα, πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα καρπούζια με διαφορετικό χρώμα, όπως είναι τα κίτρινα καρπούζια.

Το κίτρινο καρπούζι είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο που παίρνει το όνομά του από τη λαμπερή κίτρινη σάρκα του.

Εξωτερικά θυμίζει το κανονικό κόκκινο καρπούζι αλλά εσωτερικά είναι κατακίτρινο. Η διαφορά στο χρώμα τους προέρχεται από τις ουσίες που περιέχουν.

 

Από πού προκύπτει το κίτρινο χρώμα

Τα κίτρινα καρπούζια προέκυψαν μέσω διασταυρώσεων διάφορων ποικιλιών, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να περιοριστεί το λυκοπένιο, το οποίο ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα, και να αυξηθεί το β-καροτένιο που δίνει το κίτρινο χρώμα στον καρπό.

Σε πολλές περιοχές στον κόσμο κυκλοφορούν εδώ και αρκετές δεκαετίες, ωστόσο στην Ελλάδα οι παραγωγοί δοκίμασαν ποικιλίες κίτρινου καρπουζιού μόλις τα τελευταία χρόνια.

Το κίτρινο καρπούζι μοιάζει πολύ με το κόκκινο καρπούζι, αλλά έχει κίτρινη σάρκα.

Είναι επίσης πιο γλυκό και έχει πιο ήπια γεύση από το κόκκινο καρπούζι. Το κίτρινο καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, λυκοπένιου και βήτα-καροτίνης.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών, του δέρματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς. Το κίτρινο καρπούζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές.

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κίτρινου καρπουζιού

Προστατεύει την όραση: Το κίτρινο καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα μάτια από διάφορες ασθένειες, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Το κίτρινο καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να παραμείνει υγιές.

Βοηθά στην προστασία της καρδιάς: Το κίτρινο καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο και βιταμίνη C, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν την καρδιά από διάφορες ασθένειες, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βελτιώνει την διαδικασία της πέψης: Το κίτρινο καρπούζι είναι πλούσιο σε νερό και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το νερό βοηθά να διατηρείται το σώμα ενυδατωμένο, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Συμβάλλει στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Το κίτρινο καρπούζι είναι ένα χαμηλό σε θερμίδες φρούτο που είναι πλούσιο σε νερό και φυτικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Συνολικά, το κίτρινο καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις