Εμβόλιο : Πώς και από πότε θα μπορούμε να κλείνουμε ραντεβού – Την Κυριακή οι πρώτοι εμβολιασμοί

Πέντε μόλις ημέρες απομένουν μέχρι την Κυριακή, οπότε και θα ξεκινήσουν ο πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα κατά του κοροναϊού.

Όπως  ανακοινώθηκε χθες  θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, θα ακολουθήσουν όσοι μένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και εν συνεχεία άτομα άνω των 85 ετών.

Σύμφωνα με τις χθεσινές  ανακοινώσεις , οι πρώτες 9.750 δόσεις θα φτάσουν στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος έως τα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα θα έχει λάβει 1.265.550 δόσεις του εμβολίου.

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

Πότε θα μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, η πλατφόρμα για τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξει μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Αυτό που απομένει να γίνει γνωστό είναι πότε  θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, κάτι που λογικά θα ανακοινωθεί στις επόμενες ενημερώσεις, μιας και θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 18:00.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ραντεβού θα μπορούμε να κλείνουμε, είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, είτε από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία).

Στον «αέρα» από σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναμένεται να είναι στον «αέρα» από σήμερα Τρίτη όπου οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Το χρονοδιάγραμμα με τις δόσεις

Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό, έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα, εκτός απροόπτου, θα παραλάβει την πρώτη πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech, με 83.850 δόσεις.

Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Τα εμβόλια mRNA δεν έχουν επίδραση στο DNA του κυττάρου»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε χθες το εμβόλιο «ελπίδα», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Όπως είπε «τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες και οργανώσεις που βάσει ορισμένων κριτηρίων δίνουν την έγκριση».

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα τρία κριτήρια που έχει ένα εμβόλιο το οποίο παίρνει το «πράσινο φως», ενώ επανέλαβε ότι τα εμβόλια mRNA δεν έχουν επίδραση στο DNA του κυττάρου.

Όπως εξήγησε, για να εγκριθεί ένα εμβόλιο χρειάζεται να τηρεί το κριτήριο της ασφάλειας, να μην έχει δηλαδή ανεπιθύμητες ενέργειες, δεύτερον να αυξάνει την ανοσία και τρίτον να αυξάνει την ασφάλεια του εμβολιαζόμενου όταν έρθει σε επαφή με τη νόσο.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, επειδή έχουν ακουστεί πολλά, «το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου».

Πώς θα γίνεται η αποθήκευση και η διανομή

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Ελευθερία» αφορά την ορθή αποθήκευση και διανομή του εμβολίου σε όλα τα σημεία της πατρίδας, ενώ οι φορείς που εμπλέκονται έχουν εγκατασταθεί ήδη στο υπουργείο για την καλύτερη συνεργασία τους.

Όσον αφορά στα βήματα της επιχείρησης, τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους που τηρούν όλες τις προδιαγραφές, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη κατάλληλα ψυγεία, έχοντας επίσης μεριμνήσει και για τους χώρους αποθήκευσης, οι οποίοι θα είναι μυστικοί.

Υπεύθυνο για την αποθήκευση είναι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Από εκεί και πέρα, για όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης σε όλα τα στάδια, υπεύθυνα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, η διαδικασία εμβολιασμών για τους πολίτες θα οριστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναφορικά με τη διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

  • Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr
  • Από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

 

in.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις