Στο χωριό Μίκρα Αγράφων Ευρυτανίας: Τελετή αποκαλυπτηρίων αγάλματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Μια συγκινητική-εθνική προσφορά του κ. Νικολάου Σωτ. Χόντου

 

Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2010 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευσέβεια η τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ημέρα που τιμάται η μνήμη του, από τον κ. Νικόλαο Σωτ. Χόντο εξ Αγράφων των HONDOS CENTER, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μίκρα Αγράφων Ευρυτανίας όπου έζησε τα πρώιμα παιδικά του χρόνια.

Το άγαλμα αποτελεί δημιούργημα του εξαίρετου μαρμαρογλύπτη κ. Πραξιτέλη Τζανουλίνου.

Κάτω από τον ήλιο που έλουζε τις απάτητες βουνοκορφές των Αγράφων τελέστηκε η δέηση από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες μας Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Φθιώτιδας κ. Συμεών και εφημερίων της περιοχής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Νικόλαος Σωτ. Χόντος εξ Αγράφων, όπου σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του, ανάφερε πως ο ιεραπόστολος σε μία περιοδεία του στα Άγραφα, ατένισε τα βουνά και είπε:

«Ω ευλογημένα βουνά των Αγράφων πόσες ψυχές θα σώσετε όταν θα έλθουν τα δύσκολα χρόνια».

Κατόπιν τον λόγο πήραν κατά σειρά ο βουλευτής του ν. Ευρυτανίας κ. Κοντογιώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης ν. Ευρυτανίας κ. Τασιός και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης, οι οποίοι εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους προς τον κ. Νικόλαο Σωτ. Χόντο εξ Αγράφων, για την σημαντική του αυτή πρωτοβουλία να διασωθεί η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που με το λόγο του ενίσχυσε το φρόνημα του υπόδουλου γένους στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και πόσο σημαντικό είναι το κληροδότημα αυτό στην παρούσα φάση αλλά και στις επόμενες γενιές στην προάσπιση των ιδανικών του Έθνους μας, σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης που βιώνουμε.

Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Η τελετή έκλεισε μα παράθεση γεύματος, με τοπικά εδέσματα, για όλους τους παρευρισκόμενους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, εφημέριους και κατοίκους των Αγράφων.

Σχετικές δημοσιεύσεις