Καύχημα η Βιβλιοθήκη για το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων – Συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας!

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δημιουργία της ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίασή της, με πρωτοβουλία και οργάνωση της κ. Ειρήνης Μπεϊνά, δρ. Εθνομουσικολογίας και της κ. Φανής Μπαλαμώτη, δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε καλωσόρισμα και σύντομη παρουσίαση της σχολικής βιβλιοθήκης από τη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Βασιλική Λύτρα, ομιλία για τη φιλαναγνωσία από τον διευθυντή του 7ου Λυκείου Τρικάλων και συγγραφέα δρ. Αγαθοκλή Αζέλη, προβολή ταινίας – αφιέρωμα στα 20 χρόνια λειτουργίας της βιβλιοθήκης από την κ. Ειρήνη Μπεϊνά και κουαρτέτο εγχόρδων με έργα κλασικής μουσικής από τους καθηγητές του σχολείου Τάνια Πάβλοβιτς, Μυρτώ Γουζίου, Πρόδρομο Κούκο και Στέφανο Σεκέρογλου. Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του φιλόλογου Αθανασίου Τσουκνίδα, ο οποίος αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό όραμα που τον οδήγησε πριν από 20 χρόνια να δημιουργήσει, μαζί με μαθητές, συναδέλφους του και γονείς, αυτή τη βιβλιοθήκη, στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της και στην κεντρική θέση που κατέχει σε πολλές δράσεις του σχολείου.

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κουτεντάκης, ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Τρικάλων κ. Χρήστος Τρικάλης, ο αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, η τρικαλινή συγγραφέας κ. Τούλα Τίγκα, η διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Τρικάλων κ. Μαρία Μουτσάκη, οι πρόεδροι των τριών τελευταίων ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου κ. Ελένη Μπραζιτίκου, κ. Άρης Ζιώζιας, κ. Απόστολος Νταλούκας, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κ. Βάσω Ζαχαράκη, κ. Ρούλα Μίγκα και κ. Δαμιανός Βουτσάς  και η φοιτήτρια  Κωνσταντίνα Αποστόλου, πρώην υπεύθυνη δανεισμού της βιβλιοθήκης. Ιδιαίτερη νότα, η εξ αποστάσεως συμμετοχή πρώην μελών του μαθητικού προσωπικού της βιβλιοθήκης, του Πολύκαρπου Τύμπα, εκπαιδευτικού, και του μουσικού Παναγιώτη Ντιντή. Το βασικό ακροατήριο αποτελούσαν καθηγητές του σχολείου και οι μαθητές της Ομάδας Εργασίας της Βιβλιοθήκης.

Εκείνο που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι πως η Βιβλιοθήκη του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων δεν δημιουργήθηκε ούτε χρηματοδοτήθηκε από την πολιτεία, αλλά αποτελεί προϊόν εθελοντισμού και συνεργασίας των μελών της σχολικής κοινότητας. Είναι ανοικτή για τους μαθητές και τους διδάσκοντες καθημερινά, το υλικό της περιλαμβάνει 3.500 περίπου βιβλία, πλούσια μουσική δισκοθήκη και διδακτικές συλλογές (γεωμετρικών στερεών, αρχαιογνωστική, ορυκτών και απολιθωμάτων, και προσεχώς λαογραφική). Διαθέτει επίσης άνετο αναγνωστήριο με σύστημα προβολής και στον χώρο της έχει φιλοξενηθεί πλήθος εκδηλώσεων. Είναι οργανωμένη με ένα από τα πιο προηγμένα ψηφιακά συστήματα β ι β λ ι ο θ η κ ο ν ο μ ι κ ή ς  τ α ξ ι ν ό μ η σ η ς, διαθέτει πολλαπλούς καταλόγους του υλικού της, ενώ στην ψηφιοποίηση και την οργάνωσή της συμμετέχει πολυμελής ομάδα έμπειρων του αντικειμένου τους καθηγητών, πέραν του διδακτικού τους ωραρίου (Α. Τσουκνίδας, Ειρήνη Μπεϊνά, Ειρήνη Γιγουρτάκη, Θεοφάνης Καρούτης, Κώστας Καλαντζής, Τάνια Πάβλοβιτς, Ειρήνη Τσερώνη, Θεανώ Πέτκογλου, Γιάννης Μπέης). Στη φροντίδα του αναγνωστηρίου, την ταξιθέτηση και τον δανεισμό συμμετέχουν πολλοί μαθητές του Γυμνασίου, με καθοδήγηση μεγαλύτερων μαθητών του σχολείου (Απόστολου Κοσκινιώτη και Παναγιώτη Οικονόμου).

Το κλίμα της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό και οι ευχές όλων ήταν η Βιβλιοθήκη του Μουσικού Σχολείου να συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει και για τα επόμενα 20 χρόνια!

Σχετικές δημοσιεύσεις