Εκδήλωση για τα 90χρόνια της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ στην Καρδίτσα την προσεχή Κυριακή 30 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης σε συνεργασία με το Μουσείο Πόλης Καρδίτσας διοργανώνει στις 30 Οκτωβρίου 2022, ημέρα Κυριακή, εκδήλωση με θέμα: «Η Καρδίτσα της μετάβασης, 1881-1910: Τύπος και κοινωνικά αιτήματα μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Πόλης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Κιέριον» και στην διάρκεια της θα μιλήσουν:

-Ερασμία-Λουΐζα Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα:  «Εφημερίδες της Καρδίτσας στην τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα: μια συγκριτική ματιά».

-Φένια Λέκκα, μουσειολόγος- δρ. ιστορίας, Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας-ΔΟΠΑΚ -μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ με θέμα:  «Η Καρδίτσα του 1905 μέσα από τις στήλες της άγνωστης «Αλήθειας» του παλαμιώτη Αχιλλέα Παπακωνσταντίνου» και

-Αφροδίτη Σερέτη-αρχαιολόγος, Φάνης Σερέτης, δάσκαλος  ειδικής αγωγής-εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Αρνί» με θέμα: «Ξαναδιαβάζοντας το λογοτεχνικό περιοδικό «Ελλήνιον» (1909)».

Την εκδήλωση συντονίζει η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών κ. Φρόσω Παύλου

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Καρδίτσας από την υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης και συζήτηση με τη Μαρία Λάππα, δωρήτρια της συλλογής του Αχιλλέα Παπακωνσταντίνου, μπροστά σε αντιπροσωπευτικά αντικείμενα  της συλλογής που θα εκτίθενται στο μουσείο (κτήριο Σακελλαρίου, πολυχώρος ισογείου) .

 

Σχετικές δημοσιεύσεις