Το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων στα 23α Τσαβαλιάρεια

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα 23α Τσαβαλιάρεια στην Πιαλεία που οργάνωσε ο Δήμος Πύλης σε συνεργασία με την  Τοπική Κοινότητα και τους Τοπικούς  Συλλόγους  Πιαλείας για τον πρώτο Έλληνα  πεσόντα στον πόλεμο του 1940 Βασίλη Τσαβαλιάρη.
«… Νυχτούλα ήτανε, χαραή όταν χτυπήθηκε από βλήμα όλμου, στις πέντε η ώρα το πρωί, στο 21ο φυλάκιο στο ύψωμα Γκόλιο της Πυρσόγιαννης Ιωαννίνων», και η Ελλάδα θρηνούσε τον πρώτο νεκρό της στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ήρωα έγινε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι κατέθεσε  και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων “Ιωάννης ο Δαμασκηνός” Αθανάσιος Γ. Δημητρίου. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι βουλευτές και ο δήμαρχος Πύλης απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Β. Αγγελάκης ενώ ακούστηκε το πρώτο πολεμικό  ανακοινωθέν του έπους του 1940 και αναγνώστηκε το προσκλητήριο των πεσόντων μαχητών. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας  απήγγειλαν ποιήματα στο πνεύμα της εκδήλωσης η οποία έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού  Ύμνου από το κλιμάκιο του Σωματείου Ιεροψαλτών .
“Με βήμα πρωινό στη
χλόη που μεγαλώνει
Oλοένα εκείνος ανεβαίνει·
Πουλιά τον χαιρετούν, του φαίνονται αδερφάκια του
Άνθρωποι τον φωνάζουν, του φαίνονται συντρόφοι του
«Πουλιά καλά πουλιά μου, εδώ τελειώνει ο θάνατος!»
«Σύντροφοι σύντροφοι καλοί μου, εδώ η ζωή αρχίζει!»
Αγιάζι ουράνιας ομορφιάς γυαλίζει στα μαλλιά του”.( Οδυσσέας Ελύτης)

Σχετικές δημοσιεύσεις