Τετραήμερο συνέδριο στο Προάστιο για τα νερά στην Θεσσαλία

Από τις 3 μέχρι και τις 6 Ιουλίου

Στο πλαίσιο του 8ου «Ανταμώματος των Καραγκούνηδων».

-Στους ομιλητές και πολλοί Τρικαλινοί καθώς και ο συνεργάτης μας Μάκης Εξαρχόπουλος που θα μιλήσει για την Κάρλα

 

Με τετραήμερο (3-6/7) Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και με το κορυφαίο «Καραγκούνικο Αντάμωμα» την Κυριακή 7/7, γίνονται αυτή την εβδομάδα οι ετήσιες εκδηλώσεις των Θεσσαλών Καραγκούνηδων στο Προάστιο Καρδίτσας.

Το συνέδριο, που αρχικά ήταν να γίνει λίγες ημέρες μετά τον Ντάνιελ και φυσικά αναβλήθηκε έχει ως τίτλο – θέμα «Το υδάτινο στοιχείο στη θεσσαλική πεδιάδα. Ιστορικές, κοινωνικές, πολιτιστικές διαστάσεις και βιώσιμη διαχείριση υδάτων λόγω κλιματικής αλλαγής» και έχει αποκτήσει τραγική επικαιρότητα.

Και αρκετοί Τρικαλινοί ομιλητές

Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στον κατάλογο με το πρόγραμμα του συνεδρίου και τους δεκάδες ομιλητές του (ο οποίος περιήλθε στην κατοχή μας μόλις χθες) προλάβαμε να εντοπίσουμε και αρκετά ονόματα Τρικαλινών, όπως:

-Του πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Γραδούλα Msc θεολογίας που θα αναπτύξει το θέμα «η επίδραση του νερού στην Ορθοδοξία». Πέμπτη 4/7, ώρα 9 π.μ.

-Του συνεργάτη μας, φιλολόγου και διευθυντή του 4ου Λυκείου Τρικάλων Ευθύμιου Κουφογιάννη που θα αναπτύξει το θέμα «Το υδάτινο στοιχείο στον παραδοσιακό βίο των Καραγκούνηδων στα Μεγ. Καλύβια». Πέμπτη, στις 18.00.

-Το απόγευμα της Πέμπτης θα τιμηθεί και ο αρχαιολόγος Λεωνίδας Χατζιαγγελάκης.

-Το μεσημέρι της Παρασκευής (5/7, ώρα 13.15) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου ΤΡΙΚΚΑΙΑ, του Παναγιώτη Κ. Νταλούκα και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δροσερού.

-Την Παρασκευή 5/7, ώρα 18.15 θα μιλήσει η φιλόλογος κ. Ναυσικά Μουλά με θέμα «Το νερό στο ελληνικό τραγούδι».

Και ομιλία Μάκη Εξαρχόπουλου

για την Λίμνη Κάρλα

Συνέδριο για το υδάτινο στοιχείο στη Θεσσαλία χωρίς αναφορά στη λίμνη Κάρλα, δεν γίνεται. Και ποιος είναι ο καλύτερος γνώστης της ιστορίας της; Φυσικά ο Μάκης Εξαρχόπουλος. Ο συνεργάτης μας επί χρόνια στον «Ξένιο Θεσσαλό»!

Στις 18.45, την Παρασκευή 5/7 θα γίνει η ομιλία του με θέμα «Κάρλα Αρχαία Βοιβηίς. Η λίμνη του μύθου και της ιστορίας με την Παράξενη Πολιτεία του νερού».

Το Σάββατο θα μιλήσουν και οι Νικήτας Μυλόπουλος και Κων/νος Γκούμας.

Ασφαλώς και θα παρακολουθήσουμε όσες ομιλίες μπορέσουμε ενώ θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκδοση των πρακτικών.

Σχετικές δημοσιεύσεις