«Σεμνά και ταπεινά» φέτος τα «Τσαβαλιάρεια» στον Δήμο Πύλης

Σεμνά και ταπεινά θα γίνουν φέτος οι εκδηλώσεις προς τιμή του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΗ από την Κοινότητα Πιαλείας και τον Δήμο Πύλης.
Σύμφωνα με τις προφυλάξεις που απαιτούνται λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Την Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020, αμέσως μετά την λήξη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Πιαλεία, θα τελεστεί:
Στις 11:00 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια :
Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΗ από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κωνσταντίνο Μαράβα, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης κ. Νάκο, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Πατσιούρα και αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας.
«…Σε τίποτε δεν μειώνεται η αξία της εκδήλωσης. Αντίθετα μεγαλώνει. Γιατί όλοι περιμένουμε την επόμενη φορά και την λάμψη της ΘΥΣΙΑΣ.
Γιατί τώρα προέχει η προστασία της ζωής όλων μας.
Ο μη συγχρωτισμός, οι αποστάσεις.
Όλα θα γίνουν όπως πριν.
Αθάνατος…».
Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΗ:
Από τον υιό του Νίκο Τσιαβαλιάρη.
Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων ήταν σύμφωνα με τις μαρτυρίες και όλα τα στοιχεία της εποχής, ο πρώτος πεσών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Η σφαίρα τού Ιταλού στρατιώτη τον βρήκε στο μέτωπο και τον σκότωσε, στις 5 το πρωι της 28ης Οκτωβρίου, σε φυλάκιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ήταν 28 Οκτωβρίου 1940. Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ώρα 5η πρωινή. Η ιταλική σφαίρα βρίσκει τον στόχο της: ο στρατιώτης Βασίλειος Τσαβαλιάρης ήταν ο πρώτος πεσών τού Ελληνικού Έπους. Η σάλπιγγα έδινε το σύνθημα της μάχης ως ένα προσκλητήριο στο υπέρτατον αγώνα για την Ελευθερία. Πίσω απο τα σκόπευτρα με το δάκτυλο στην σκανδάλη οι φρουροί των προκεχωρημένων φυλακίων προσπαθούσαν να διαπεράσουν το σκοτάδι.
Απέναντι σε απόστασι λίγων μέτρων, ο εχθρός μόλις είχε αρχίσει την επίθεσί του. Προτού ακόμη εκπνεύσει το τελεσίγραφό τους, οι Ιταλοί είχαν εξαπολύσει τις ταξιαρχίες τους και οι πρώτες σφαίρες έσκιζαν την νυκτερινή σιωπή πάνω στα βουνά τής Ηπείρου. Εκεί, στην γραμμή των συνόρων σε ένα απομεμακρυσμένο φυλάκιο, έπεφτε νεκρός ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης, ο Βασίλειος Τσαβαλιάρης. Ένας φαντάρος που έτυχε να κάνη την πρωινή σκοπιά. Χωρίς ποτέ να γίνει ήρωας, χωρίς ποτέ να βγή από την ανωνυμία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι τελευταίες λέξεις τού Έλληνος φαντάρου ήταν «τι θ’ απογίνουν τα παιδιά μου;».
Σήμερα στην πατρίδα του Πιάλεια Τρικάλων, κάθε χρόνο, γίνονται εκδηλώσεις μνήμης, και βεβαίως τα παιδιά του δίδουν το δικό τους «παρών».
«Ο πατέρας μου έκανε την σκοπιά στο 21ο φυλάκιο στά Ελληνοαλβανικά σύνορα, στην θέση Γκόλφια, όπως λέγεται.
Μετά την 5η πρωινή, το φυλάκιο δέχθηκε επίθεσι από τούς Ιταλούς. Μία σφαίρα βρήκε τον πατέρα μου στο μέτωπο και τον σκότωσε.
Οι μόνες του λέξεις πού είπε εκεί ήταν: νά φυλάτε τά παιδιά μου, καί μετά ξεψύχησε», λέγει ο κ. ΝίκοςΤσαβαλιάρης.
«Εγώ ήμουν μόνο 5 ετών και τα αδέλφια μου μικρότερα. Τελευταία φορά που είχε έλθει στο σπίτι, ήταν όταν τον είχαν καλέσει στα νέα όπλα, μετά τα γεγονότα με το «Έλλη».
Ήμουν μικρός αλλά τον θυμάμαι. Ήταν ντυμένος στρατιώτης. Απ’ ό,τι ανέφερε η συχωρεμένη η μάνα μου, της έλεγε «Μην ανησυχείς. Όλα θα πάνε καλά. Όλα θα πάνε καλά».
Έτσι έλεγε, ενώ νομίζω ότι γνώριζε τους κινδύνους. Την βραδυά εκείνη κανόνιζαν την βάρδια στα φυλάκια του τάγματος που ήταν πιο κάτω. Ένας αξιωματικός είχε πει ότι κάτι δεν πάει καλά, ίσως είχαν πληροφορίες, ποιος ξέρει. Τούς λένε λοιπόν «ποιοί θέλετε να πάτε απόψε στα σύνορα». Και ο πρώτος που σηκώθηκε και είπε «να πάω εγώ» ήταν ο πατέρας μου, σύμφωνα με μαρτυρίες χωριανών που γύρισαν πίσω αλλά και από άλλες περιοχές των Τρικκάλων».
«Στα σύνορα οι ελληνικές δυνάμεις ήσαν ήδη σε κατάστασι ετοιμότητος. Οι αξιωματικοί έκαναν συνεχείς επιθεωρήσεις στα τμήματα καί όλοι γνώριζαν ότι από μέρα σε μέρα, οι Ιταλοί μπορεί να επιτεθούν αφού δεν το έκρυβαν. Είχαν καταγράψει συχνές ανιχνεύσεις και προσπάθειες να δούν τις ελληνικές θέσεις», λέγει ο στρατηγός κ. Ιωάννης Κακουδάκης, επί κεφαλής τής Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού. «Οι Ιταλοί είχαν ενσωματώσει την Αλβανία και είχαν ήδη παρατάξει τις δυνάμεις τους σε δύο μέτωπα»
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις