Απόλυτα επιτυχημένο το 42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Oλοκληρώθηκε χθες με εκδήλωση στα Περτουλιώτικα Λιβάδια

Φέτος ήταν αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την κατάληξη της μισής Κύπρου

 

Αφιερωμένο στην πολύπαθη Κύπρο μας ήταν το 42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία την Κυριακή στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια με την παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου.

Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι,  απέδειξαν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα βουνά της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Απευθύνοντας χαιρετισμούς οι επίσημοι προσκεκλημένοι τόνισαν:

Δημήτρης Παπαστεργίου-Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Οι Σαρακατσαναίοι και πάλι έκαναν το θαύμα τους προκειμένου να μπορέσουμε να γιορτάσουμε την παράδοσή μας και τις ρίζες μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αναφορές και η αναφορά εδώ είναι τα βουνά όπου ξεκίνησαν με τα κοπάδια τους. Η ζωή προχωρά μπροστά και εξελίσσεται αλλά αν χάσουμε αυτές τις αναφορές μπορεί να τα χάσουμε όλα. Συγχαρητήρια στους Σαρακατσαναίους όλης της Ελλάδας που και σήμερα είναι πιστοί στο ραντεβού τους».

 

Κώστας Γκιουλέκας-Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: «Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που δεν αφήνουν την ιστορία να σβήσει και οι Σαρακατσάνοι είναι εκείνοι οι Έλληνες που πραγματικά και το νιώθουν αλλά και το διαλαλούν ότι τρέχει μέσα τους το αίμα του Κατσαντώνη. Είναι πολύ σημαντικό ότι κάθε χρόνο εδώ στα Περτουλιώτικα λιβάδια γίνεται το Αντάμωμα και χαίρομαι γιατί μέσα από εδώ μαθαίνουμε πώς να γίνεται κανείς καλύτερος Έλληνας, να αγαπάει την πατρίδα του, να κρατάει την παράδοση και να βλέπει μπροστά με αισιοδοξία και ελπίδα».

 

Κατερίνα Παπακώστα-Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ όπου κάθε χρόνο ανταμώνουν Σαρακατσαναίοι και μη προκειμένου να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τον πολιτισμό και τις αξίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και οφείλουμε να κρατάμε άσβεστη την φλόγα της παράδοσης».

Χρήστος Κέλλας-Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Εδώ είμαστε δίπλα στην φύση, στον Θεό, στην παράδοση. Τα πράγματα γεωπολιτικά έχουν αλλάξει, στη γειτονιά μας έχουμε πολέμους, η ευρωπαϊκή οικονομία κλονίζεται, το δημογραφικό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα όπως και η κλιματική αλλαγή όμως εμείς θα σταθούμε δίπλα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο και θα φροντίσουμε για την ανάταξη της οικονομίας».

 

Δημήτρης Κουρέτας-Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Οι Σαρακατσαναίοι έδωσαν πάρα πολλά στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας και προσωπικά στηρίζω πολύ τις ταυτοτικές συναντήσεις και ό,τι αφορά την ταυτότητα διαφόρων ανθρώπων όπως οι Σαρακατσάνοι».

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων κ. Γρηγόρης Λέφας, η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κα Χρύσα Ντιντή, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Σακκάς.

Την ημέρα της κεντρικής εκδήλωσης, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις των αριστούχων εισαχθέντων μαθητών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, δόθηκε ομιλία από τον κ. Αυγουστίνο Αυγουστή, Πρόεδρο Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας, που αναφέρθηκε στα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και κατοχή της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου, την προσφυγιά, την διαίρεση του νησιού σε βόρεια και νότια Κύπρο, τους αγνοούμενους, αλλά και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παραγνώριση των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε., την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον αγώνα και την προσπάθεια λύσης του κυπριακού προβλήματος ενώ πραγματοποιήθηκε και δρώμενο: «αφιερωμένο στη μαρτυρική Κύπρο μας» με την συμμετοχή μελών του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας.

Ακολούθησαν παιχνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, Σαρακατσάνικα αθλήματα (τραβ΄μα γκλίτσας, αμπήδμα τσ’τρεις & απέταμα λ’θαρ), ο Χορός Γερόντων, Χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων και ο Τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν η φιλόλογος κα Αγγελική  Μπαρμπερίου και ο δημοσιογράφος κ. Αλέξανδρος Χατζηπλής, τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων, των Δήμων Τρικκαίων και Πύλης και της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκαν το Σάββατο το καθιερωμένο τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, το απόγευμα «Το Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» και το βράδυ το παραδοσιακό  καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, με την παρουσία καταξιωμένων καλλιτεχνών .

 

Σχετικές δημοσιεύσεις