«Αγγελικάτη Σμύρνη», η πρώτη έκθεση στο ανακαινισμένο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων

Η «Αγγελικάτη Σμύρνη», η Σμύρνη με την αγγελική ύπαρξη – παρουσία (σε ένα τοπικό ιδίωμα) ανοίγεται στους/στις επισκέπτες/τριες του ανανεωμένου καιν ανακαινισμένου Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων. Από τις 17 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2023 ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία και με χορηγό τη Μωράκης Αγροαναπτυξιακή, φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και «μνήμη» από την πρωτεύουσα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από την οικογένεια που δημιούργησαν ο τρικαλινός στρατηγός Πυροβολικού, πολεμιστής στο Μέτωπο της Ανατολής, Κωνσταντίνος Χρ. Αναγνωστιάδης και η σμυρνιά Θάλεια (Μπέμπη) Τάντηρα.

Σε συνδυασμό με πλήθος στοιχείων ιστορίας για τα όσα σήμαινε εν πράξει και ως μνήμη η Σμύρνη για τον ελληνισμό, η έκθεση είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν. Τα στοιχεία που εστιάζουν στην ιστορία μιας οικογένειας, αλλά και διευρύνουν, ταυτοχρόνως, την οπτική μας για την Καταστροφή και τη Μ. Ασία γενικότερα, με αναφορές σε στρατιωτικά δεδομένα, χρονολόγια και την καθημερινή ζωή.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, εγκαινιάζοντας την έκθεση, έδωσε έμφαση ακριβώς σε αυτήν την έκθεση, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Καταστροφή, εστιάζοντας και στο ότι είναι η πρώτη έκθεση μετά την ανακαίνιση ενός σημαντικού πολιτιστικού τοπόσημου για τα Τρίκαλα, του Λαογραφικού Μουσείου, με μακρά ιστορία, ακριβώς στο κέντρο της πόλης.

Η παρουσία των τρικαλινών «αγκάλιασε» την έκθεση, αφού το Μουσείο και το ίδιο το αντικείμενο της έκθεσης αποτελούν στοιχεία της ζώσας ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι την κύρια ομιλία απηύθυνε ο προσφυγικής καταγωγής τρικαλινός κ. Δημήτρης Τουφεξίδης, που εστίασε στην έννοια της ιστορίας γενικά και των τμήματος των όσων συνέβησαν στη Μ. Ασία ειδικά. Υπήρξε και μουσική συντροφιά, που έδωσε διαφορετικό τόνο στην εκδήλωση, από ορχήστρα με τους Χρήστο Γρούτσο, Δημήτρη Παδιό, Εφη Μπούτσια και Δημήτρη Τίλη. Ακολούθησε η προβολή ενός εντυπωσιακού βίντεο – στοιχείο της έκθεσης, αποτέλεσμα της συνεργασίας HELEXPO – ΚΕΔΕ.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λάππας είχε, νωρίτερα, κάνει λόγο για τη σημαντικότητα της επαναλειτουργίας του κτηρίου, ενώ ιδιαιτέρως μνημονεύθηκε η παρουσία της πρώην Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Μάχης Βασιλειάδου – Παλάτου, ο ρόλος τη οποίας στη λειτουργία του Μουσείου ήταν καταλυτικός. Από τον Δήμο Τρικκαίων  παραβρέθηκαν, ακόμη, οι αντιδήμαρχοι Σοφία Αλεστά και Τάκης Παζαΐτης, οι πρ. αντιδήμαρχοι Γεωργία Κοτρώνη – Μπαλοδήμου και Εφη Λεβέντη, ο τ. δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων Δημήτρης Χατζηγάκης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Υγείας  Θεσσαλίας Δήμητρα Νάτσινα, ο τ. υπ. Βουλευτής Μ. Χατζηγάκης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων κ. Κοσμάς Αποστολίδης, και οι τρικαλινοί/ες που περιηγήθηκαν στην έκθεση και τους χώρους του Μουσείου. Μηνύματα για την επιτυχία της έκθεσης απέστειλαν ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και η βουλεύτρια Κατερίνα Παπακώστα.

Info

«Αγγελικάτη Σμύρνη»

Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων

17 Δεκεμβρίου 2022 – 12 Ιανουαρίου 2023

10:00 – 18:00

Γαριβάλδη 6, Τρίκαλα

Τηλ.: 2431353556

trikalacity.gr

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχετικές δημοσιεύσεις