Τρίκαλα: Πόλη 3.500 ετών χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο…

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

 

Δεν ξέρω αν σας έχει πέσει στην αντίληψη, ειδικά όσοι περιηγείστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η σχετική ανακοίνωση κυκλοφόρησε από το “One Europe”, τα Τρίκαλα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δέκα αρχαιότερων πόλεων της Ευρώπης, δηλαδή των πόλεων που κατοικούνται στην ίδια τοποθεσία αδιαλείπτως πάνω από 3.200 χρόνια.

Να προσθέσω πως αυτός ο κατάλογος αφορά το σύνολο του Δυτικού κόσμου (Ευρώπη και Αμερική), καθώς μόνο στην Άπω Ανατολή θα μπορούσαν να βρεθούν αντίστοιχα τόσο ιστορικές πόλεις. Δεν το έχω ψάξει, η αλήθεια είναι, αλλά και πάλι το γεγονός είναι αναμφισβήτητα σπουδαίο.

Εννοείται πως από τις δέκα πόλεις του σχετικού καταλόγου οι επτά βρίσκονται στον ελλαδικό ή ελληνικό χώρο, με τα Τρίκαλα να κατέχουν την 8η στην σχετική λίστα που αναδημοσιεύω:

  1. Αργος, Ελλάδα (5.000 π.Χ.), 2. Αθήνα, Ελλάδα (5.000-4.000 π. Χ.), 3. Πλόντβιβ, Βουλγαρία (4.000-3.000 π.Χ.), 4. Κουτάισι, Γεωργία (2.000 π.Χ.), 5. Χανιά, Ελλάδα (1.400 π.Χ.), 6. Λάρνακα, Κύπρος (1.400 π. Χ.), 7. Θήβα, Ελλάδα (1.400 π. Χ.), 8. Τρίκαλα, Ελλάδα (1.200 π.Χ.), 9. Χαλκίδα, Ελλάδα (1.200 π.Χ.) και 10. Λισαβόνα, Πορτογαλία (1.200 π.Χ.)

Μάλιστα, θα πρέπει να μας “αδίκησαν” λίγο, δεδομένου πως η Τρίκκη ή Τρίκκα ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ., γεγονός που εάν συνυπολογίζονταν θα μας έφερνε στην 3η ή 4η θέση παγκοσμίως!

 

Πήλινη αναθηματική παράσταση του Ερμή που έφερε

στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη προ δεκαπενταετίας

στα Τρίκαλα (προσωπικό αρχείο).

 

Όπως είναι γνωστό, η αρχαία πόλη ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ’ άλλους του Ασωπού ποταμού. Ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, αναφέρεται από τον Όμηρο και εδώ έζησε προσφέροντας τις θεραπευτικές του γνώσεις προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο ο Ασκληπιός, ο πρώτος γιατρός της ανθρωπότητας!

Στην πόλη υπήρχε μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα Ασκληπιεία της εποχής, σύμφωνα με τον κορυφαίο περιηγητή και γεωγράφο της αρχαιότητας Στράβωνα.

Το πόσο μεγάλη σε έκταση πόλη ήταν η Τρίκκη μπορούμε και σήμερα να το αντιληφθούμε από το γεγονός πως πριν από μερικά χρόνια ανακαλύφθηκαν τα εξωτερικά της τείχη στο άκρο της σημερινής Μπάρας και επομένως εκτείνονταν από εκείνο το σημείο μέχρι τις όχθες του Ληθαίου (τουλάχιστον) στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Το αδιάλειπτο της ύπαρξης της Τρίκκης στην συνέχεια αποδεικνύεται από το τμήμα του Ασκληπιείου που έχει ανασκαφεί (ύστερης ελληνιστικής και πρώιμης ρωμαϊκής εποχής), από την αναφορά της Άννας Κομνηνής (και όχι μόνο, για την περίοδο του Βυζαντίου) και βέβαια καθ’ όλη την Τουρκοκρατία από περιηγητές και ιστορικές αναφορές της εποχής.

ΑΥΤΗ λοιπόν η πόλη ΔΕΝ έχει Ιστορικό (Αρχαιολογικό) Μουσείο! Και όχι μόνο αυτό, αλλά εδώ και μία δεκαπενταετία περίπου έχει “παγώσει” κάθε ανασκαφική-αρχαιολογική έρευνα. Η αδιαφορία αυτή δεν μετριάζεται από το γεγονός πως πριν λίγες ημέρες η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν εργασίες ανάδειξης του (υπάρχοντος) Ασκληπιείου.

Να επισημάνω πως αρχαιολογική έρευνα (και κατόπιν σκαπάνη) προϋποθέτει επιστήμονες αρχαιολόγους-ερευνητές που να ψάξουν το ιστορικό υπόβαθρο της πόλης (και μετά βεβαιότητος θα βρουν) και όχι μόνο τεχνίτες για να “ανακαινίζουν” τα ήδη υπάρχοντα αρχαιολογικά ευρήματα.

Θα κάνουμε τίποτα γι’ αυτό ή θα βαυκαλιζόμαστε με το… τούρκικο χαμάμ;

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Θα επανέλθω.

Σχετικές δημοσιεύσεις