Το βαμβάκι και μια σήραγγα «χωρίζει» Κουρέτα και «Ολλανδούς»!

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν δημόσια ενστάσεις για την Ολλανδική πρόταση ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν «άνοιξε ακόμη τα χαρτιά του».

 

του Δημήτρη Κρούπη

 

Πριν δύο εβδομάδες αναρτήθηκε (στα… αγγλικά!) στη Διαύγεια η πολυαναμενόμενη πρόταση των Ολλανδών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Τα σημεία που συζητήθηκαν περισσότερο μέχρι τώρα είναι κυρίως η πρόταση για σταδιακή «απόσυρση» της βαμβακοκαλλιέργειας από τον θεσσαλικό κάμπο, η οποία σήμερα καταλαμβάνει περίπου 840.000 στρέμματα, από 1.800.000 στρέμματα πριν λίγες δεκαετίες και η αντίθεση τους στην κατασκευή σήραγγας από την λίμνη Κάρλα στο Αιγαίο, στη θέση Καμάρι. Προτείνουν επίσης τη μερική εκτροπή του Αχελώου και την κατασκευή των φραγμάτων Συκιάς, Μουζακίου και Πύλης. Ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο κ. Δημήτρης Κουρέτας πριν ακόμη ορκισθεί και ενώ ήδη διακινούνταν το σενάριο της «απόσυρσης» του βαμβακιού είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους πως αν προταθεί κάτι τέτοιο αυτό θα είναι «αιτία πολέμου» και ξεκαθάρισε πως το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροβόρο όσο κατηγορείται και πως επιπλέον είναι βασικό προϊόν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της δοκιμαζόμενης Θεσσαλίας.

Ο κ. Γκουζούρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ολλανδικής ΗVA Internacional, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δήλωσε πως «δεν τα έχουμε βάλει με το βαμβάκι, όπως πολλοί λένε. Εμείς προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το νερό που διαθέτουμε. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στη Θεσσαλία πάμε σε μια οικολογική καταστροφή τεραστίου μεγέθους… Μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία η Θεσσαλία θα γίνει έρημος και δεν θα μπορεί να φυτρώσει τίποτα»!

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε πως μπορεί η μετάβαση να γίνει σε 10-15 χρόνια σταδιακά και εν τω μεταξύ να προωθούνται νέες καλλιέργειες όπως… σουσάμι ή περισσότερες ντομάτες όπως είπε ο κ. Γκουζιούρης.

Πανθεσσαλική συνάντηση για το βαμβάκι;

Η διαβούλευση συνεχίζεται και οι αποφάσεις για το τι θα καλλιεργούν οι θεσσαλοί αγρότες τα επόμενα χρόνια θα αργήσουν να ληφθούν. Πάντως ο κ. Κουρέτας επιμένει πως πρέπει να επενδύσουμε στο βαμβάκι και μάλιστα να προχωρήσουμε στην δημιουργία νηματουργείων και στη συνέχεια βιοτεχνιών ρούχων για να εκμεταλλευόμαστε εμείς την προστιθέμενη αξία που προκύπτει και όχι οι Τούρκοι (τους πουλάμε το βαμβάκι για 400 εκατ. ευρώ και μας το γυρίζουν πίσω ως νήμα αξίας 5 δις!) και οι Δυτικοευρωπαίοι βιομήχανοι ενδυμάτων.

Από την πλευρά της η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας (πρόσκειται στο ΚΚΕ) πρότεινε πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτικών και κοινωνικών φορέων και θεωρεί όχι  μόνο δυσμενή αλλά και ακατανόητη την πρόταση των Ολλανδών.

Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο Κόκκαλης

Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη και ζητά να του απαντήσει επίσημα αν η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση των Ολλανδών για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας. Επίσης ο κ. Κόκκαλης με άλλη ανακοίνωση του τάσσεται και υπέρ της πρότασης Κουρέτα για τη σήραγγα από την Κάρλα στο Αιγαίο.

Η διαβούλευση για το σχέδιο των Ολλανδών που φυσικά περιλαμβάνει και τα έργα υποδομών και αντιπλημμυρικής θωράκισης και για τα οποία χρειάζονται πόροι ολόκληροι για να αναπτυχθούν, τελειώνει εντός των ημερών. Οι αποφάσεις όμως δεν θα πρέπει να ληφθούν ούτε βιαστικά ούτε «αβασάνιστα».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις