Πρώτα απ’ όλα άνθρωποι, αλλά όχι αφελείς!

Το τουρκικό καθεστώς (παρόλο που τρίζει συθέμελα) απλώς αναβάλει τα επεκτατικά του σχέδια

 

Ασυζητητί η ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοίνωσε (από τις πρώτες χώρες, αν όχι η πρώτη) και απέστειλε η Ελλάδα προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας από τους τρομακτικούς σεισμούς απέδειξε πως η χώρα και ο λαός μας διαθέτουν ισχυρότατο αισθητήριο και σωστά αντανακλαστικά όταν πρόκειται για ανθρώπινο πόνο.

Απέδειξε όμως επιπλέον, ακόμη και στους ίδιους τους Τούρκους πολίτες (ας είναι καλά τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που το διέδωσαν παντού), την σαθρότητα του καθεστώτος Ερντογάν που ενώ μία εβδομάδα πριν κομπορρημονούσε για κραταιά στρατιωτικώς Τουρκία φθάνοντας να απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά τους πάντες, στάθηκε ανίκανος να προστατεύσει τον ίδιο του τον λαό: Τα δεκάδες χιλιάδες θύματα και η ανείπωτη καταστροφή δεν οφείλονταν μόνο στην μανία της φύσης αλλά κυρίως στις απερίγραπτες κακοτεχνίες των πολυκατοικιών που κατέρρεαν σαν τραπουλόχαρτα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή η τεραστίων διαστάσεων καταστροφή θα αλλάξει (προς το παρόν τουλάχιστον) τα επιθετικά σχέδια του Ερντογάν που το προηγούμενο διάστημα επικεντρώνονταν στους “εξωτερικούς εχθρούς”.

 

 

Αλλά και σε βάθος χρόνου δεν θα είναι εύκολη η διαχείριση της καταστροφής. Με μια οικονομία που ούτως ή άλλως επιεικώς παρέπαιε, η Τουρκία θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εξωτερική οικονομική ενίσχυση προκειμένου να ανοικοδομήσει εξαρχής ολόκληρες πόλεις σε περιοχές που υπερβαίνουν την έκταση μιας Ελλάδας. Εκτός από την ανοικοδόμηση θα χρειαστεί άμεσα και οικονομική στήριξη για το 15% του πληθυσμού της (κοντά στα 20 εκατομμύρια) που χωρίς αυτή θα λιμοκτονήσει. Για να έχουμε μια εικόνα των μεγεθών, οι ζημιές από τον σεισμό του 1999 στην Τουρκία (που ήταν λιγότερο καταστροφικός) είχαν υπολογιστεί στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανεξαρτήτως της πορείας των πραγμάτων στην γειτονική χώρα, είναι φανερό πως θα υπάρξει νηνεμία -έστω για λίγους μήνες- όσον αφορά τις απειλές του καθεστώτος Ερντογάν που προσώρας έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα να διαχειριστεί. Αυτή η νηνεμία θα μας αφήσει αρκούντως ήσυχους προκειμένου να διεξαγάγουμε χωρίς εξωτερικές απειλές τις εκλογές μας και ίσως να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι.

Μετά βλέπουμε…

Δεν ήμαστε όμως αφελείς. Η στρατηγική που έχει επιλέξει η Τουρκία και που την έφερε το προηγούμενο διάστημα στα πρόθυρα του πολέμου με την χώρα μας πιθανότατα θα επανέλθει μόλις αισθανθεί πως η μεγάλη φουρτούνα της πέρασε ή πως θα καταφέρει να διαχειριστεί την εσωτερική της κρίση, μεταθέτοντας ή όχι τις δικές της εκλογές.

Ήδη, την ώρα που ο τουρκικός λαός υφίσταται τις τρομακτικές συνέπειες της φυσικής καταστροφής, ο “πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας” και πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί (Cihat Yayci), δήλωσε πως οι ομάδες διασωστών κάποιων γειτόνων (φωτογραφίζοντας την Ελλάδα) πήγαν στην Τουρκία για να… κατασκοπεύσουν! Αλλά και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Vatan, φιλορώσου εθνικιστή και συμμάχου του Ερντογάν, Οζγκούρ Μπουσαλί (Özgür Bursali), υποστήριξε πως το αεροπλανοφόρο George W. Bush έχει σπεύσει όχι για να συνδράμει στην αποστολή ανθρωπιστικού υλικού, αλλά με σκοπό να… εισβάλει στην Τουρκία!

Δεν ήμαστε αφελείς ακόμη περισσότερο γιατί γνωρίζουμε ότι το τούρκικο καθεστώς δεν διστάζει να καταπνίξει οποιαδήποτε διαμαρτυρόμενη ή αντιπολιτευόμενη φωνή, πόσο μάλλον σε περιοχές που το κουρδικό στοιχείο είναι έντονο.

Γι’ αυτό λοιπόν συνεχίζουμε αδιαλείπτως την ανθρωπιστική βοήθεια, συνδράμουμε προκειμένου να ανακουφίσουμε τον πόνο του τουρκικού (και κουρδικού) λαού και παράλληλα εξακολουθούμε να θωρακίζουμε εξοπλιστικά (και διπλωματικά) την χώρα μας.

 

Υ.Γ.: Εννοείται πως η ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας προς την Συρία είναι εκ των ον ουκ άνευ.

Σχετικές δημοσιεύσεις