Κώστας Σκρέκας: Θωρακίζουμε τους πολίτες απέναντι στην κρίση

Άρθρο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ειδική Πρωτοχρονιάτικη έκδοση του “διαλόγου”.

 

Κάνουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα στην Πράσινη Ενέργεια και το Σεβασμό του Περιβάλλοντος

 

Του Κώστα Σκρέκα

Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

Βουλευτή Τρικάλων Νέας Δημοκρατίας

 

 

Η έλευση του 2023 βρίσκει την Ευρώπη σε μια κρίσιμη περίοδο ως προς τις ενεργειακές της ανάγκες. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε έναν οικονομικό κι ενεργειακό πόλεμο, που έπληξε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τις τιμές της ενέργειας να φτάνουν στα ύψη και πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ενεργειακής επάρκειας.

 

Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έχει αναλάβει εγκαίρως πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα:

 

Πρώτον, από την αρχή της ενεργειακής κρίσης αποφασίσαμε να στηρίξουμε το εισόδημα των Ελλήνων καταναλωτών, με τη διατήρηση των τιμολογίων ρεύματος σε προσιτά επίπεδα για όλα τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες. Δημιουργήσαμε τον πρωτοπόρο Μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στην πηγή, με τον οποίο έχουμε εφοδιάσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με ποσό άνω των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά έχουμε διαθέσει για τη στήριξη των Έλλήνων πάνω από 8 δισεκατομμύρια. Έτσι εξασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή και δείχνουμε στην πράξη ότι μπορούμε να γίνουμε ασπίδα προστασίας των καταναλωτών από τις επώδυνες συνέπειες του ενεργειακού πολέμου. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η κρίση.

 

Δεύτερον, αλλάζουμε αποφασιστικά το ενεργειακό μίγμα της χώρας μας με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Είμαστε από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως στο ρυθμό εισαγωγής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα, κάτι που δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια με σεβασμό στο Περιβάλλον και με μέριμνα όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

 

Τρίτον, κάναμε με μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε την Ευρώπη για κοινές πολιτικές στην αγορά φυσικού αερίου με την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν. Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει με επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο Μάρτιο, την επιβολή πλαφόν στις αγορές. Χρειαστήκαμε περίπου 9 μήνες για να φτάσουμε λίγο πριν τις γιορτές στην απόφαση για πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δεν ήταν μια εύκολη προσπάθεια. Βρήκα πολλές αντιρρήσεις στις αλλεπάλληλες Συνόδους Υπουργών ενέργειας. Προσπάθησα να εξηγήσω στους ομολόγους μου την ανάγκη να συμφωνήσουμε. Ήταν μια μακρά και δύσκολη προσπάθεια, γι αυτό η ευτυχής κατάληξή της -που είναι ευεργετική για τους Ευρωπαίους καταναλωτές- μας γεμίζει ικανοποίηση.

 

Στη Νέα Χρονιά θα συνεχίσουμε αυτές τις πολιτικές: Στήριξη των καταναλωτών με προσιτές τιμές στην ενέργεια, συνέχιση της εισόδου ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα, νέες πολιτικές για καθαρή ενέργεια και αληθινή προστασία του Περιβάλλοντος. Με αυτές τις πολιτικές επιτυχίες, θα σταθούμε υπερήφανοι ενώπιον των πολιτών και θα ζητήσουμε την επιδοκιμασία τους μέσω της ψήφου, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας για το πέρασμα της ενεργειακής και περιβαλλοντικής μας πολιτικής στη νέα εποχή.

Σχετικές δημοσιεύσεις