“Η χίμαιρα της πραγματικότητας” – Γράφει ο Ηλίας Σιαφάκας

Προσομοιάζει προβλέψιμη η επόμενη -μετά κορωνοϊού- εποχή. Ισχύει παραφρασμένη η φράση του Γατόπαρδου. «Όλα θα αλλάξουν για να παραμείνουν ίδια».

Αλλαγές, κάποιες όχι αμελητέες, θα συμβούν στις κοινωνίες. Το εδραίο πάντως, το οικονομικοπολιτικό σύστημα και η αξιακή–απαξιακή ιεράρχηση, θα παραμείνουν αναλλοίωτα.

Καπιταλισμό θα έχουμε διεθνώς στο ορατό μέλλον. «Η χίμαιρα της πραγματικότητας» φαντάζει ανίκητη. Μόνο η χεγκελιανή «πανουργία της ιστορίας» δείχνει ότι μπορεί να τον ανατρέψει.

Ασφαλώς και σε επιμέρους πεδία θα υπάρξουν διαφοροπιήσεις.

Κυρίως στο πλέγμα των εργασιακών σχέσεων, όπου η «νέα κανονικότητα» θα είναι οδυνηρή. Κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο.

Εκούσα-άκουσα η άρχουσα τάξη θα υποχρεωθεί  να ξαναδεί το εύρος του κράτους – πρόνοιας, ειδικά στην υγεία. Και απρόθυμη θα προσέλθει σε διαπραγμάτευση και σε νέο, υπό αίρεση, συμβιβασμό.

Ενδεχομένως να ασκηθεί ευρύτερη επιδοματική πολιτική. Ότι όμως, κυρίως με όρους ποπουλισμού, δοθεί σε επιδόματα θα ωχριά σε σύγκριση με αυτό θα απολεσθεί σε δικαιώματα..

Κοντολογίς, στην παλιά-νέα τάξη πραγμάτων, το πλέον κυρίαρχο είναι η διεύρυνση και εμπέδωση της απολιτικοποίησης, του μονοδρόμου.

Καθώς δεν διαφαίνεται εναλλακτική, ο Φουκογιάμα με το «τέλος της ιστορίας» φαντάζει όλο και πιο επίκαιρος, ενώ ο Μαρξ πιθανόν να τρομάζει με την επανάληψη -της ιστορίας- ως «φάρσα και τραγωδία μαζί».

Ειδικά για τη χώρα μας, η θλιβερή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, συντελεί καθοριστικά στην επικυριαρχία ταξικών ατραπών και στην εδραίωση μιας ακόμα ιδιότυπης ΤΙΝΑ.

Ο Κορωνοϊός με την παρεπόμενη νοσοφοβικότητά του και οι Τσιπροκαμμένοι κυρίως  με τις αλήστου μνήμης συμπεριφορές. Ουσιαστικά αποτελούν τροχοπέδη ακόμα και για σκέψεις προς κυοφορία άλλων δρόμων.

Διεθνώς, διανύουμε μια περίοδο, αντίστοιχη με αυτή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπου όμως αντίπαλο δέος δεν υπάρχει και εγγενώς η σοσιαλδημοκρατία υφίσταται μόνο στις μνήμες και στις ασθενικές βουλήσεις ολίγιστων.

 

Υ.Γ. Εκτεθειμένος ο δήμαρχος για την περιττή γιορτή στην Ομόνοια. Δικαίως στο στόχαστρο ο επιτελάρχης για την εφηβική του ανοησία – δήλωση για τη δίκη της άτυχης φοιτήτριας. Όμως τι να ειπωθεί για τον αιώνιο ευρωβουλευτή-τιμητή που μέσα στο 2018 αύξησε κατά 8 τα ακίνητά του; Και δεν είναι η πρώτη φορά που συνελήφθη να «κλέπτει οπώρας», ιδέες και αξίες…

Σημείωση: Ο τίτλος δάνειο από τον Μπ. Μπρεχτ.

Σχετικές δημοσιεύσεις