Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας δεν εορτάζεται στα Τρίκαλα…

Η υπόλοιπη χώρα και όλος ο πολιτισμένος κόσμος την τίμησε προχθές Σάββατο 15 Οκτωβρίου

 

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

 

Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου κάθε έτους εορτάζεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας. Όντως, προχθές Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 γιορτάσαμε και στην χώρα μας την αφιερωματική αυτή παγκόσμια ημέρα με κατά τόπους εκδηλώσεις που στόχο είχαν να αναδείξουν τα επιτεύγματα της αρχαιολογίας και το έργο των αρχαιολόγων που έχει αποδοθεί στο κοινωνικό σύνολο.

Είχαμε έτσι εκδήλωση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης από τον ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Ισοβίου Διευθυντή του ανασκαφικού-αναστηλωτικού έργου εκεί κ. Πέτρο Θέμελη.

Είχαμε επίσης εκδήλωση-περιήγηση του αρχαιολογικού χώρου του Δίου Πιερίας μεγάλα τμήματα του οποίου είχε ανασκάψει και αναδείξει ο πρόσφατα εκλιπών αείμνηστος αρχαιολόγος Δημήτρης Παντερμαλής.

Καθώς μάλιστα το έργο της αρχαιολογίας δεν περιορίζεται μόνο σε ανασκαφές που αφορούν πόλεις και οικισμούς της κλασικής αρχαιότητας ή και των μεταγενέστερων (βυζαντινών χρόνων), στην Λαυρεωτική Αττικής είχαμε την παρουσίαση, σε ειδική εκδήλωση, του έργου “Διαμόρφωση αρχαιολογικών διαδρομών – υποδομές ανάδειξης στον αρχαιολογικό χώρο των μεταλλουργικών εργαστηρίων και μεταλλείων στην κοιλάδα της Σούριζας-Αγριλέζας Λαυρεωτικής”, που υλοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Αναφέρω λίγες από τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη των χώρα επί του θέματος.

Οι αφιερωματικές αυτές ημέρες (Ημέρα της Μητέρας, Ημέρα του Παιδιού, Ημέρα της Εκπαίδευσης, Ημέρα των Δασών και άλλες πολλές) μπορεί να αντιμετωπίζονται με κάποια σχετική ελαφρότητα (έως και υποκρισία) από τους περισσότερους, δίνουν όμως την ευκαιρία σε αρμόδιους φορείς και οργανισμούς να αναδείξουν το έργο τους και πιθανόν να ευαισθητοποιήσουν ευρύτερο κοινό για πιο συντονισμένη δράση.

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας εδώ και χρόνια δεν εορτάζεται στα Τρίκαλα (ούτε καν ως υπόμνηση ή ανακοίνωση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων) για τον απλούστατο λόγο πως δεν υπάρχει τίποτα που να αναδεικνύει ή να αναφέρεται στο έργο της.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων αντιλαμβάνεται πως δεν διαθέτει το ηθικό έρεισμα να αναφερθεί στην Παγκόσμια Ημέρα που υποτίθεται τιμά το δικό της αντικείμενο έρευνας, όταν στο πρόσφατο παρελθόν στις οδούς Παπάγου και Αγίων Αναργύρων απαξίωσε πλήρως τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν αποκαλυφθεί εκεί και επέτρεψε την συνέχιση των οικοδομικών εργασιών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων δεν δύναται να τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας την ώρα που ποιεί την νήσσαν όσον αφορά την συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, μετά την ανακάλυψη των δύο προ-οθωμανικών πετρόκτιστων τάφων.

Εξάλλου ούτε και η πόλη (η μοναδική ίσως στην χώρα) δεν διαθέτει τον κατεξοχήν κατάλληλο χώρο (Αρχαιολογικό Μουσείο) που να καλύπτει πλήρως την διοργάνωση εκδηλώσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Εν κατακλείδι, ευλόγως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων δεν τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας και απλά περιορίζεται στην αποτίμηση του μηνιαίου μισθού της.

Σχετικές δημοσιεύσεις