Η “επιστροφή” του Γιάννη Βόγλη στα Τρίκαλα, το καλοκαίρι του 2013

Στο ξενοδοχείο ΔΙΒΑΝΗ (Ιούλιος 2013) ενώ ο Γιάννης Βόγλης μας διαβάζει από το laptop απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του που αναφέρεται στο «ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ» και τις αναμνήσεις του από τα Τρίκαλα του 1965.

Με αφορμή την τέταρτη επέτειο του θανάτου του και ένα ανολοκλήρωτο πλάνο προβολής του τόπου μας αλλά και χρέος τιμής στην μνήμη του αξέχαστου ηθοποιού και σπουδαίου ανθρώπου

 

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Σαν σήμερα, στις 20 Απριλίου του 2016, τα Τρίκαλα έχασαν έναν ξεχωριστό φίλο και θαυμαστή τους. Τον κορυφαίο ηθοποιό και άνθρωπο του πολιτισμού, τον αξέχαστο Γιάννη Βόγλη.

Θεωρώ από τις σπουδαιότερες προσωπικές και επαγγελματικές στιγμές της ζωής μου την γνωριμία μου μαζί του και την καθημερινή επαφή για πέντε συνεχόμενες ημέρες τον Ιούλιο του 2013. Τότε που μαζί με τον καλό φίλο και συνεργάτη Μάκη Εξαρχόπουλο συλλάβαμε και υλοποιήσαμε την ιδέα να καλέσουμε τον Γιάννη Βόγλη (με τον οποίο ο Μάκης διατηρούσε φιλική σχέση από την δεκαετία του ’90) στα Τρίκαλα και να κάνουμε μαζί του ένα ταξίδι μνήμης στα μέρη που γυρίστηκε, το καλοκαίρι του 1965, η θρυλική ταινία «ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ». Η ταινία που καθιέρωσε ως ηθοποιό-πρωταγωνιστή τον 28χρονο τότε Γιάννη Βόγλη και που κυριολεκτικά τον απέτρεψε από το να ρίξει μαύρη πέτρα στην Ελλάδα και να φύγει για την Αγγλία!

Όταν του τηλεφώνησα και του μίλησα για την ιδέα μας με εντυπωσίασε η απλότητά του και η χαρά με την οποία δέχτηκε την πρόταση. Θυμάμαι μάλιστα, με συγκίνηση, πως η πρώτη του ανάμνηση που ανέσυρε από την μνήμη του για τα Τρίκαλα του1965 ήταν «η σκόνη που τρώγαμε από τον καρόδρομο για την Πατουλιά, όπου πηγαίναμε για τα γυρίσματα στο κονάκι του Ζουρνατζή». Το οποίο τότε ήταν το «σπίτι» του, ως Ρήγας Χορμόβας, γιος του μεγαλοτσιφλικά Χορμόβα τον οποίο υποδύονταν ο Μάνος Κατράκης.

Η πενθήμερη επίσκεψη του Γιάννη Βόγλη στα Τρίκαλα το 2013 αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή και από αυτήν προέκυψαν αρκετές ειδήσεις πανελλαδικού ενδιαφέροντος και κάποια ντοκουμέντα για την ζωή του είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Όπως το απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του (που έγραφε τότε και μάλλον, από όσο γνωρίζουμε, δεν πρόλαβε να εκδώσει) στο οποίο περιγράφει τις αναμνήσεις του από τα γυρίσματα του «ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ» και το οποίο είχαμε την τιμή να μας το διαβάσει ο ίδιος, στο καφέ του ξενοδοχείου ΔΙΒΑΝΗ (τότε) στο οποίο διέμενε και το 1965! Αυτό το απόσπασμα το τύπωσε και μας έδωσε ευχαρίστως την άδεια να το δημοσιεύσουμε στον «διάλογο», όπου είχαμε κάνει ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην «επιστροφή του Γιάννη Βόγλη στα Τρίκαλα».

Δυστυχώς αυτό το γεγονός δεν είχε την συνέχεια που είχαμε σχεδιάσει, αφού η μνημονιακή λαίλαπα αλλά και σειρά δυσάρεστων γεγονότων δεν επέτρεψαν να αξιοποιηθεί για μια ιδιαίτερη προβολή του τόπου, αυτή η επίσκεψη και κυρίως το γεγονός πως τα Τρίκαλα του 1965 ήταν ο τόπος όπου έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα μιας ταινίας που την πρώτη εβδομάδα προβολής της «έκοψε» πάνω από ένα εκατομμύριο εισιτήρια (ρεκόρ που δεν ξεπεράστηκε ποτέ απ’ ότι γνωρίζουμε), που ήταν υποψήφια για ΟΣΚΑΡ ξενόγλωσσης ταινίας, και που μέχρι και σήμερα καθηλώνει μικρούς και μεγάλους, όταν προβάλλεται στην τηλεόραση.

Θεωρούμε χρέος τιμής στη μνήμη του Γιάννη Βόγλη να καταφέρουμε το επόμενο διάστημα, κορονοϊού επιτρέποντος, να ολοκληρώσουμε το ντοκιμαντέρ με τις αναμνήσεις του Γιάννη Βόγλη αλλά και της Τρικαλινής κοινωνίας από τα γυρίσματα της ταινίας «ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ». Ένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να αποτελέσει και έναν ιδιαίτερο πρεσβευτή για τα Τρίκαλα, έναν ξεχωριστό λόγο για να παρακινηθούν αρκετοί τουρίστες να επισκεφθούν τον τόπο μας, ιδιαίτερα τώρα που όλα ξαναρχίζουν από την αρχή για το χτίσιμο της τουριστικής ταυτότητας κάθε περιοχής.

Αλλά για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά η κινηματογραφική και τηλεοπτική «ιστορία» των Τρικάλων θα επανέλθουμε σε άλλη ανάρτηση.

 

Υ.Γ. Αξίζει να διαβάσετε την ανάρτηση με τις αναμνήσεις του Γιάννη Βόγλη από τα γυρίσματα του «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο».

Διαβάστε επίσης το κείμενο του Μάκη Εξαρχόπουλου με το οποίο αποχαιρέτησε τον Γιάννη Βόγλη, λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του, το 2016.

Δείτε οπωσδήποτε στο You Tube γκουγκλάροντας “ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ” την συνέντευξη που έδωσαν ο Γιάννης Βόγλης και ο Μάκης Εξαρχόπουλος στο TV-10 και στον καλό συνάδελφό και φίλο Χρήστο Πίσσα. Μια συνέντευξη που θα ζήλευαν πολλά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

 

Η φωτογραφία, στο ξενοδοχείο ΔΙΒΑΝΗ (Ιούλιος 2013) ενώ ο Γιάννης Βόγλης μας διαβάζει από το laptop απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του που αναφέρεται στο «ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ» και τις αναμνήσεις του από τα Τρίκαλα του 1965.

Σχετικές δημοσιεύσεις