Είναι πολλά τα 20 εκατ. ευρώ γα την στήριξη των ΜΜΕ; – Του Δημήτρη Κρούπη

  • Πιστεύουμε πως κανένας πολίτης δεν θα διαφωνούσε με την αντικειμενική ενίσχυση της υπεύθυνης πληροφόρησης
  • Η διαχρονική αδιαφορία, ακόμη και των τοπικών βουλευτών, για την στήριξη των τοπικών ΜΜΕ..
  • Πως ο Κώστας Αργυρούσης (Ράδιο Ζυγός)… ανακάλυψε, εν μέσω καύσωνα, τον τραχανά!

 

Γίνεται και πάλι μεγάλος και έντονος… διάλογος για το αν και πως πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει τα κάθε είδους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.). Με αφορμή τα 20 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση για να «μοιρασθούν» στα ΜΜΕ ως αμοιβή για την προβολή των μηνυμάτων «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» στην αρχή και «ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» στη συνέχεια.

Η αλήθεια είναι πως ούτε τα 20 εκατ. ευρώ είναι κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ποσό αν ληφθεί υπόψη ο απίστευτα μεγάλος αριθμός ΜΜΕ που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά και πως ασφαλώς δεν δια-μοιράστηκαν ούτε δίκαια, ούτε στοιχειωδώς δεοντολογικά. Αλήθεια είναι επίσης πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ούτε καν σε ποιους διατέθηκαν αυτά τα χρήματα αφού η κυβέρνηση δεν έχει αναρτήσει στοιχεία στη διαύγεια, ως όφειλε.

Εάν κάποιοι αναγνώστες διαρωτηθείτε «για ποιο λόγο να ξοδεύεις πολύτιμο χώρο στην εφημερίδα για να δημοσιοποιήσεις ένα… ενδοοικογενειακό ζήτημα των ΜΜΕ και της εξουσίας», έχω να απαντήσω πως αυτό το ζήτημα, δηλαδή το πώς κάθε φορά η “εξουσία” στηρίζει ή αποκλείει κάποια ΜΜΕ από την κρατική ενίσχυση είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και αφορά άμεσα κάθε πολίτη αφού έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στο επίπεδο ενημέρωσης που του παρέχεται.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και παγκόσμιο. Βέβαια στις περισσότερες χώρες της Δύσης έχει λυθεί σε σημαντικό βαθμό, αν και παντού υπάρχει αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση εξουσίας και ΜΜΕ.

Ας έλθουμε όμως στη δική μας Δημοκρατία, την ελληνική. Στην οποία με αφορμή τα όσα απίστευτα ζήσαμε το τελευταίο δίμηνο, λόγω του κορωνοϊού αλλά κυρίως με τα όσα πρόκειται να συμβούν τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, ξαναμπήκε ορθώς στο «τραπέζι» του δημόσιου διαλόγου και το ζήτημα των ΜΜΕ.

Μάλιστα τα Τρίκαλα φαίνεται να πρωταγωνίστησαν σ’αυτόν τον διάλογο αφού ειπώθηκε, χωρίς να υποπέσει στην αντίληψή μας διάψευσή του, πως ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος ήταν αυτός που πρότεινε στο κόμμα του να καταθέσει επερώτηση για τον αποκλεισμό πολλών ΜΜΕ και των 650 ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας από την κρατική κορωνο-καμπάνια.

Βέβαια τελικά επειδή είχαν, ως κόμμα, στα χέρια τους μόνο το υπόμνημα που τους είχε καταθέσει η Ένωση Ραδιοφωνικών Σταθμών, κατέθεσαν επερώτηση μόνο για αυτούς, λες και δεν γνώριζε ολόκληρη η αξιωματική αντιπολίτευση τι συνέβαινε και με τα υπόλοιπα ΜΜΕ!

Αυτή η στάση όμως φανερώνει ακριβώς το πόσο… σοβαρά αντιμετωπίζουν το ζήτημα των ΜΜΕ όλα τα κόμματα, διαχρονικά. Μάλιστα πρέπει να υπενθυμίσω εδώ πως τα τελευταία… 30 χρόνια έχω αναφερθεί αρκετές φορές στο ποια ήταν η στάση των μεγάλων κομμάτων απέναντι στα περιφερειακά ΜΜΕ. Σε ανύποπτο δε χρόνο είχα στηλιτεύσει την αδιαφορία του τότε ισχυρού ΠΑΣΟΚ για την στήριξη των Περιφερειακών ΜΜΕ, το οποίο ναι μεν ψήφισε έναν νόμο που προέβλεπε (και προβλέπει ακόμη) πως από την κρατική διαφήμιση το 30% πρέπει οπωσδήποτε να κατευθύνεται στα Περιφερειακά ΜΜΕ. Ουδέποτε όμως εφαρμόσθηκε αυτός ο νόμος, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από την συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.) και βέβαια ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα Περιφερειακά ΜΜΕ, αν και δεν κουραζόταν να εκθειάζει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στην αντικειμενική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Επίσης πρέπει να ξανααναφέρω πως η «Παλιά» Ν.Δ. στήριζε πάντοτε (εννοούμε την επίσημη στήριξη) περισσότερο τα Περιφερειακά  ΜΜΕ, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει δείξει παρόμοια ευαισθησία ή τουλάχιστον δεν πρόλαβε ακόμη να το κάνει.

Για να μην αδικήσω το σημερινό ΠΑΣΟΚ (δηλαδή το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ) οφείλω να αναφέρω πως πριν λίγες μέρες η πρόεδρός του, η κ. Φώφη Γεννηματά, πρότεινε δέσμη μέτρων για την στήριξη του έντυπου Τύπου στα οποία συμπεριλαμβάνει και τα τοπικά ΜΜΕ. Ευγενικό εκ μέρους της αλλά ως αντιπολίτευση μπορεί να λέει ότι θέλει, σημασία έχει τι πράττει ο καθένας όταν γίνει εξουσία και παίρνει αποφάσεις.

Ασφαλώς και η συζήτηση για τον ρόλο των ΜΜΕ, ιδιαίτερα στην εποχή μας με τον ωκεανό ανεξέλεγκτων πληροφοριών ή “πληροφοριών” που διακινούνται… ασύδοτα, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο ενός άρθρου. Πιστεύουμε όμως πως κανένας πολίτης δεν διαφωνεί με την στήριξη, με όρους διαφάνειας, όλων των ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των τοπικών. Και βεβαίως η νέα κυβέρνηση θα κριθεί και από το πώς θα ενεργήσει σ’αυτόν τον ζωτικότατο για την δημοκρατία μας τομέα.

 

Υ.Γ. (1) Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήταν απολαυστικότατη η αντίδραση του «μπαρουτοκαπνισμένου» συναδέλφου Κώστα Αργυρούση στον Ράδιο-Ζυγό και πως το τραγούδι που… ανακάλυψε για τον «τραχανά» έγινε αμέσως σουξέ! Και ασφαλώς έχει δίκιο για το… ενδιαφέρον που δείχνουν οι εκάστοτε Βουλευτές (εξαιρουμένης μέχρι στιγμής της κας Παπακώστα επειδή δεν δοκιμάστηκε ακόμη) για τα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία τα θυμούνται όταν πλησιάζουν οι εκλογές.

 

Υ.Γ. (2) Κατανοώ την δυσκολία της κυβέρνησης να μπορέσει να στηρίξει τον απίστευτα μεγάλο αριθμό έντυπων ΜΜΕ (σχεδόν πάνω από 1.000 εφημερίδες σε όλη την χώρα!) και την… λαοθάλασσα των… sites (πάνω από 13.000 «αναγνωρισμένα»!) που όλα απαιτούν στήριξη, αλλιώς…

 

Υ.Γ. (3) Και μια αναγκαία διευκρίνιση, επί… προσωπικού. Για να μην παρεξηγηθεί η διαπίστωσή μου πως η «παλιά» Ν.Δ. ήταν πιο κοντά στα τοπικά ΜΜΕ ξεκαθαρίζω πως ουδέποτε υπήρξα ψηφοφόρος της, ειδικά στα χρόνια που είχε κάποιο νόημα το να δηλώνεις αριστερός, δεξιός ή κεντρώος…

Αυτά για σήμερα.

Σχετικές δημοσιεύσεις