Γνωρίζετε πως πιθανότατα πατάτε πάνω από αρχαίους τάφους;

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι θρησκευτικών, πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ενδεχομένως να μην έχετε πληροφορηθεί πως πίσω σας (και λίγα μέτρα κάτω) από το σημείο που σήμερα (στις 28 Οκτωβρίου δηλαδή) θα παρακολουθήσετε την καθιερωμένη παρέλαση για την εθνική μας επέτειο, στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 και κατά τις εργασίες για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων, αποκαλύφθηκαν δύο τάφοι.

Παρόλο που δεν υπήρξε καμμία επίσημη (και επιστημονική) ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, τα μέχρι στιγμής δεδομένα (και τεκμηριωμένα απολύτως) από τις ανασκαφικές εργασίες ελάχιστων ημερών είναι πως:

  1. Επρόκειτο όντως για τάφους, καθώς αποκαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά.
  2. Ήταν πετρόκτιστοι και προγενέστεροι των οθωμανικών που βρίσκονταν στο ίδιο περίπου σημείο μέχρι το 1883, αλλά κατά τρία (3) τουλάχιστον μέτρα πάνω από τους συγκεκριμένους τάφους.
  3. Η αποκάλυψη κίνησε το ενδιαφέρον του τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης με τον Πρόξενο να επισκέπτεται τα Τρίκαλα και το συγκεκριμένο σημείο στις 7 Οκτωβρίου 2022 προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για οθωμανικούς. Ο Τούρκος επιτετραμμένος ενημερώθηκε επί τόπου από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων πως οι τάφοι ήταν χριστιανικοί (ή τουλάχιστον κάθε άλλο παρά οθωμανικοί), χωρίς και πάλι η υπηρεσία της να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για το τι ακριβώς βρέθηκε εκεί.

 

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής γεγονότα και αδιαμφισβήτητα δεδομένα.  

Κατόπιν, οποιοσδήποτε σώφρων πολίτης θα ανέμενε πως οι ανακαλύψεις αυτές θα έδιδαν το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση του (ολίγων μέτρων) υπεδάφους του χώρου της κεντρικής μας πλατείας από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.

Αντιθέτως:

  • Η Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων δεν προέβη ούτε καν σε επίσημη ανακοίνωση (με επιστημονικά τεκμήρια) του τι ακριβώς βρέθηκε σε αυτούς τους τάφους.
  • Η ίδια η υπηρεσία, διά στόματος της προϊσταμένης της, διέρρευσε ότι δεν επρόκειτο για σοβαρές ανακαλύψεις, πως “δεν βρέθηκε τίποτα” και πως ίσως να είχαν στηθεί εκατονταετίες πριν στην… “μέση του πουθενά”.
  • Τέλος, η ίδια υπηρεσία δεν προχώρησε ούτε καν σε περαιτέρω διερευνητικές τομές σε διαφορετικά σημεία της έκτασης της πλατείας (ως όφειλε) προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως επρόκειτο για βυζαντινό ή αρχαιότερο νεκροταφείο.

Αποτέλεσμα τούτης της αμέλειας ήταν, εκτός της επισκέψεως του Τούρκου Πρέσβη στην πόλη μας και της σαφούς πρόθεσής του να εγκολπωθεί τα ευρήματα ως οθωμανικά κατάλοιπα, τα έργα της ανάπλασης της πλατείας να έχουν “παγώσει” για πάνω από ένα μήνα υπό τον… φόβο μήπως αποκαλυφθούν κι άλλοι αρχαιολογικώς σημαντικοί τάφοι.

Να επισημανθεί εδώ, πως σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο της ανάπλασης, προβλέπεται η κατασκευή νέας ευμεγέθους λίμνης σε σημαντικό τμήμα της έκτασης της νέας πλατείας και ως εκ τούτου η εκσκαφή αρκετών μέτρων είναι αναπόφευκτη.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι.

Είναι προφανές πως ο καθένας από εσάς δεν είναι καθ’ ύλιν αρμόδιος να αξιολογήσει και να αποφανθεί για θέματα που αφορούν την ιστορία, πόσο μάλλον τα ευρήματα που η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε. Ως θεσμικοί παράγοντες όμως του τόπου έχετε την δυνατότητα να απευθύνετε εύλογα ερωτήματα και ίσως προτρέψετε τους καθ’ ύλιν αρμοδίους να πράξουν το καθήκον τους.

Διότι εάν ευσταθούν οι σαφέστατες ενδείξεις, σε ολόκληρο τον χώρο της σημερινής κεντρικής πλατείας (όπως επίσης και αυτού που εσείς σήμερα πατάτε) λειτουργούσε βυζαντινό ή και αρχαιότερο νεκροταφείο των Τρικάλων ή της Τρίκκης παλαιότερα.

Αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος μιας τέτοιας αρχαιολογικής ανακάλυψης, καθώς επίσης και του όγκου των πληροφοριών όσον αφορά την ιστορία μας που θα αποκομίσουμε από αυτήν.

Ελπίζω πως ο καθένας από το πόστο του να πράξει τα δέοντα απευθύνοντας κυρίως ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στους αρμοδίους φορείς: Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων.

 

Υ.Γ.: Η επιστολή απευθύνεται, για ενημερωτικούς λόγους, και στους πολίτες της πόλης μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις