Γεμίζουμε ήδη ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

 

Το προηγούμενο άρθρο μου στην στήλη του «διαλόγου» με τίτλο “Τρίκαλα: Πόλη 3.500 ετών χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο…” ήταν απλώς η εισαγωγή και κυρίως η πρό(σ)κληση ενδιαφέροντος για το μείζον (κατά την γνώμη μου) αυτό θέμα, ή για να ακριβολογώ για την μέγιστη απουσία ενός Ιστορικού-Αρχαιολογικού Μουσείου στα Τρίκαλα.

Πριν όμως συνεχίσω, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένες παρατηρήσεις:

  1. Η σύσταση Ιστορικού-Αρχαιολογικού Μουσείου δεν αφορά μόνο τα στενά όρια μιας πόλης αλλά της ευρύτερης περιοχής, του νομού. Εν προκειμένω δεν αναφέρομαι μόνο στα όσα έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στα Τρίκαλα (την αρχαία Τρίκκη), αλλά και (τα σημαντικότερα):

Στους Γόμφους, όπου εξαιρετικής σημασίας ευρήματα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, μεταξύ των οποίων μία εντυπωσιακή σαρκοφάγος με θέμα την “αρπαγή κόρης”, ενώ νέες αρχαιολογικές ανασκαφές που ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται να προσθέσουν πλήθος νέων ευρημάτων.

 

Σαρκοφάγος με θέμα την “αρπαγή κόρης” που αποκαλύφθηκε στους Γόμφους

 

Στον Πλάτανο, όπου στον προϊστορικό οικισμό της πρώιμης και της μέσης εποχής του Χαλκού που αποκαλύφθηκε εκεί, περισυλλέχθηκαν ευρήματα κεραμικά, λίθινα εργαλεία, ειδώλιο γυναικείας μορφής κ.ά.

Στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού, ανατολικά του χωριού Πετρόπορος, επί της Ε.Ο. Τρικάλων-Λάρισας, στην αρχαία Πέλιννα ή Πελινναίον δηλαδή, όπου εκτός των άλλων εντοπίστηκαν ειδώλια από τον κύκλο του Διονύσου, καθώς και ένα εξαιρετικό αναθηματικό ανάγλυφο που έχει σχέση με τον Ασκληπιό!

  1. Τα ήδη υπάρχοντα (αποκαλυφθέντα) αρχαιολογικά ευρήματα στα Τρίκαλα και σε ολόκληρο το Νομό Τρικάλων που σήμερα φιλοξενούνται σε Αρχαιολογικά Μουσεία άλλων πόλεων (τα πιο σημαντικά, όπως τα ψηφιδωτά με τον Διόνυσο, βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου) είναι υπεραρκετά για να καλύψουν ένα ευρύ Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.

 

Αναθηματικό ανάγλυφο για τον Ασκληπιό από την Πέλιννα

 

Να προσθέσω επίσης και μια σειρά επιτύμβιων ή αναθηματικών πλακών που βρίσκονται στο τρίτο διάζωμα του Φρουρίου Τρικάλων.

Πέραν αυτών, η ύπαρξη Αρχαιολογικού-Ιστορικού Μουσείου θα δώσει έναυσμα και για περαιτέρω ανασκαφική δραστηριότητα σε μη οικοδομημένους χώρους και πιθανότατα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον για την ανακάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου που σίγουρα η αρχαία Τρίκκη είχε. Είναι γνωστό πως το Βαρούσι “κάθεται” πάνω στην αρχαία πόλη και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για οποιαδήποτε ανασκαφική εργασία. Όμως οι υπώρειες του λόφου του Προφήτη Ηλία που δεν είναι οικοδομημένες και όπου λογικά εκεί ήταν το θέατρο, προσφέρουν πεδίο δράσης.

  1. Κανένα Αρχαιολογικό Μουσείο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο δεν φιλοξενείται σε παραδοσιακό ή άλλο προγενέστερο κτίριο, έστω και ανακαινισμένο. Κατασκευάζεται εξαρχής με τα πιο σύγχρονα τεχνικά και τεχνολογικά δεδομένα, με τις κατάλληλες προδιαγραφές και χώρους ικανούς να αναδείξουν την διαχρονική πλούσια ιστορία της πόλης. Γιατί όπως έγραφα και στο προηγούμενο άρθρο μου, τα Τρίκαλα είναι από τις λίγες πόλεις που κατοικούνται αδιαλείπτως από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα (και η έκθεσή τους) αποδεικνύουν -εκτός των άλλων- και το αδιάλειπτο της ελληνικότητάς μας.

Μήπως αυτό είναι που ενοχλεί ορισμένους;

Σχετικές δημοσιεύσεις