Αύγουστος, ο μήνας των διακοπών

“Καλοκαίρι. Με μισόκλειστες τις γρίλιες μεσημέρι, καλοκαίρι,

καθρεφτάκια και μια θάλασσα που τρέμει

στο ταβάνι και τους γύψους μεσημέρι, καλοκαίρι.

Με τον κούκο μέσ’ τα πεύκα και στ’ αμπέλι, καλοκαίρι,

στόμα υγρό μικροί λαγώνες καλοκαίρι

με τη φέτα το καρπούζι στο ‘να χέρι

με φιλιά μισολιωμένα καλοκαίρι.

Καλοκαίρι…”

Διονύσης Σαββόπουλος

 

Καλό μήνα να έχουμε καθώς πλέον μπήκαμε κι επισήμως στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Αύγουστο που χρωστά το όνομά του στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, αλλά στην καθ’ υμάς Ανατολή είναι αφιερωμένος στην Παναγία με την Κοίμησή της, τα πιο ωραία και παραδοσιακά πανηγύρια σε όλη την ελληνική επικράτεια και την πιο ωραία πανσέληνο της χρονιάς.

Ο λαός και η ελληνική λαϊκή παράδοση αγαπούν το μήνα Αύγουστο και γι’ αυτό υπάρχουν παροιμίες όπως “Αύγουστε καλέ μου μήνα να’ σουν δυο φορές το χρόνο”, “κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο” κ.ά. Η ελληνική μουσική έχει πολλά τραγούδια που είναι αφιερωμένα στο μήνα Αύγουστο με ωραιότερο ίσως αυτό του Νίκου Παπάζογλου με τον ομώνυμο τίτλο.

Οι εικόνες με τα αρμυρίκια να λικνίζονται από τα μελτέμια, τα παιδιά με τη φέτα το καρπούζι στο χέρι, την άσφαλτο να καίει, τον ουρανό καθαρό και φωτεινό με πιο λαμπρό αστέρι την αυγουστιάτικη πανσέληνο, τις ελληνικές θάλασσες γεμάτες μικρά και μεγάλα πλοία.

Κανονικά ο Αύγουστος σημαίνει διακοπές. Ακόμη και για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να τις πραγματοποιήσουν σε κάποια παραλία ή ορεινό θέρετρο και θα αρκεστούν σε μικρές αποδράσεις. Γιατί για όλους είναι εποχή επανεκκίνησης. Είναι ο μήνας που σβήνεις τα προγενέστερα και ετοιμάζεσαι να οργανωθείς για τα επόμενα.

Αλλά (επιτρέψτε μου και μια πιο προσωπική αναφορά) ο Αύγουστος είναι και ο μήνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος! Μια ολιγοήμερη απόδραση λοιπόν επιβάλλεται!

Καλό καλοκαίρι!

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

Σχετικές δημοσιεύσεις