Τι Ψινάκης, τι Κασσελάκης!

Μια πρόσφατη και εξαιρετικώς διδακτική ιστορία

 

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

 

Δεν είναι ακριβές πως η πρώτη πολιτική προσωπικότητα που βάσισε σχεδόν απολύτως την είσοδό της στην πολιτική σκηνή της χώρας πάνω στην επικοινωνιακή προβολή είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Υπήρξε προηγούμενο, διαφορετικού μεν επιπέδου ενασχόλησης με τα κοινά, με εντυπωσιακές όμως ομοιότητες.

Ήταν ο Ηλίας Ψινάκης που το 2014 είχε εκλεγεί Δήμαρχος Μαραθώνα με το εντυπωσιακό ποσοστό 53,55% από την πρώτη Κυριακή των τότε δημοτικών εκλογών!

Ο Ψινάκης είχε γεννηθεί μεν στην Αθήνα αλλά έζησε και μεγάλωσε στις Φιλιππίνες και στις Η.Π.Α. πριν εγκατασταθεί οριστικώς στην Ελλάδα.

Μέχρι το 2014 που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στον Δήμο Μαραθώνα, ποτέ δεν  ακούγονταν από το στόμα του πολιτικές απόψεις, θέσεις ή προγράμματα, ενώ η προβολή του από τα κεντρικά Μ.Μ.Ε. ήταν καταιγιστική καθώς θεωρούνταν ήδη διάσημη τηλεοπτική προσωπικότητα της Ελλάδας.

Την περίοδο της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και των μνημονίων, κατά την οποία ο ελληνικός λαός “έτρεχε” πανικόβλητος να βρει νέους σωτήρες, από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τους “βροχοποιούς χρημάτων” του Αρτέμη Σώρρα μέχρι τους “θα σχίσω τα μνημόνια” των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, ο Ψινάκης με “όραμα” να καταστήσει τον Μαραθώνα νέα Ριβιέρα της Αττικής (κυρίως με επίκληση λαμπερών ονομάτων από το Χόλυγουντ) βρήκε ευκαιρία να τρυπώσει (σε τοπικό έστω επίπεδο) και στην πολιτική σκηνή.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως Δημάρχου Μαραθώνα στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε (κάτι σοβαρό έπρεπε επιτέλους να πει) στο πρόγραμμά του για την περιοχή, εστιάζοντας στην… διαφάνεια, την… αξιοκρατία και την… ανάπτυξη με αερολογίες αντίστοιχες του νυν Κασσελάκη.

Τον Αύγουστο του 2018 (ένα χρόνο πριν το Μάτι) την ώρα που η περιοχή βίωνε καταστροφικές πυρκαγιές ο Ηλίας Ψινάκης βρίσκονταν σε διακοπές στην Μύκονο (πού αλλού;) τις οποίες και δεν διέκοψε. Κατόπιν τούτων, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα πέρασε ομόφωνα ψήφισμα που χαρακτήριζε τον Ψινάκη “ανεπιθύμητο”, “ανίκανο” και “εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του δήμου”, απαιτώντας την παραίτησή του.

Ο ίδιος αρνήθηκε μεν να παραιτηθεί κάνοντας λόγο για “διαπόμπευσή του και ανθρωποφαγία”, η πολιτική του όμως καριέρα είχε τερματιστεί ουσιαστικά.

Πρόλαβε πάντως να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του 2019 ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα “Πολίτες”, που είχε ο ίδιος ιδρύσει, αποσπώντας την ψήφο 51.398 πολιτών (αριθμού σε απόσταση “αναπνοής” με τον αριθμό των ψηφοφόρων του Κασσελάκη).

Μικρή, πλην όμως σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το 2021 Εισαγγελέας είχε ζητήσει την παραπομπή του Ψινάκη σε δίκη για εγκληματικές αμέλειες όσον αφορά τις πυρκαγιές του Μαραθώνα, μαζί με ακόμα 27 άτομα…

 

Υ.Γ. Πέραν του προφανούς ηθικού (πολιτικού) διδάγματος, το άρθρο ενέχει και εξαιρετική σημασία για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές: Άλλο πράγμα οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των πληγέντων κατά την θεομηνία της Θεσσαλίας (όπως των Μεγαλοκαλυβιωτών σήμερα, που ο υπογράφων στηρίζει χωρίς κανένα αστερίσκο) και άλλο η ψήφιση ή ακόμη χειρότερα εκλογή τυχάρπαστων (που “δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους”) ως σωτήρες στις εκλογές της Κυριακής.

Σχετικές δημοσιεύσεις