Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια… τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ όχι

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

 

Παρακολούθησα πρόσφατα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που ανήρτησε  (Έλληνας) πολίτης όπου επιχειρούσε με επιστημονικοφανή πειράματα και επιχειρήματα να αποδείξει πως η γη είναι επίπεδη, επικρίνοντας όλους όσους έχουν αντίθετη “άποψη” από την δική του, δηλαδή πως η υδρόγειος είναι σφαιρική. Με εντυπωσίασε πως η ανάρτησή του -πέραν των σχολιασμών που την διακωμωδούσαν- είχε συγκεντρώσει και μερικές δεκάδες “λάικς” καθώς και θετικά σχόλια.

Πρόκειται για ένα -από τα πιο κραυγαλέα βεβαίως- fake news που με την είσοδο των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην ζωή μας βρήκαν πρόσφορο έδαφος να διαδοθούν και να ακουστούν ευρύτερα, πέραν του επιπέδου μιας παρέας καφενείου. Το προσπέρασα αναλογιζόμενος μόνο το επίπεδο βλάβης του εγκεφάλου του “επιστήμονα”, αλλά και των υποστηρικτών του.

Fake news δυστυχώς κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες. Πολλά από αυτά πετυχαίνουν τον σκοπό τους που δεν είναι άλλος από την (πρόσκαιρη;) διαστρέβλωση της αλήθειας και πραγματικότητας με αποδέκτη ευρύτερο κοινό. Την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν μάλιστα σε μεγάλη άνθηση. Ακόμη και όταν αδιάσειστα στοιχεία υποχρέωσαν τους εμπνευστές τους να ανακαλέσουν πλήρως, αρκετοί εξακολουθούσαν (κατά την γνωστή παλαιόθεν γκεμπελική τακτική “πες, πες κάτι θα μείνει”) να εμμένουν στο αρχικό ψεύδος.

Από τα πιο προβεβλημένα τον τελευταίο καιρό fake news τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκώς ήταν εκείνο με τους φερόμενους εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα του Έβρου μαζί με τον υποτιθέμενο θάνατο της πεντάχρονης προσφυγοπούλας “Μαρίας” εκεί. Μια “είδηση” στα μέσα του περασμένου Ιουλίου που μεταδόθηκε από την Μ.Κ.Ο. “HumanRights360” και αναμεταδόθηκε κατόπιν (στα τέλη του ίδιου μηνός) από το γερμανικό Spiegel. Μάλιστα τότε η “HumanRights360” είχε προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 

Το ίδιο έπραξαν ευθύς οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορώντας την… κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ανύπαρκτο “έγκλημα”, αγνοώντας πλήρως και με απαξιωτικό  λόγο κάθε ψύχραιμη φωνή που προέτρεπε να διερευνηθούν τα αληθή στοιχεία των ρεπορτάζ και όχι να αναπαραχθεί άκριτα η προπαγάνδα του ερντογανικού καθεστώτος κατά της Ελλάδας, που ειρήσθω εν παρόδω εκείνο τον καιρό βρίσκονταν στο ζενίθ όσον αφορά το “μεταναστευτικό”.

Όντως, δεν πέρασε μήνας και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η λαϊκή θυμοσοφία σύμφωνα με την οποία  “το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”.

Πολύ σύντομα (στις 15 Σεπτεμβρίου) υπό το βάρος της αλήθειας (αλλά και της επαπειλούμενης μήνυσης) ο ιδρυτής της HumanRights360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης ανακάλεσε με δήλωσή του τα περιστατικά στην νησίδα του Έβρου, κάνοντας στροφή 180 μοιρών. Επιπλέον, στα τέλη του Δεκεμβρίου το Spiegel παραδέχθηκε με μακροσκελή ανάρτησή του πως “θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού” (ζητώντας ουσιαστικώς συγγνώμη) ανακοινώνοντας επιπλέον την απόσυρση όλων των ρεπορτάζ που δημοσίευσε επί του συγκεκριμένου θέματος.

Η λέξη “συγγνώμη” τόσο μεγαλόψυχη στην καθημερινότητα των ανθρώπων και γενναία όσον αφορά κοινωνικές ή και πολιτικές δραστηριότητες φαίνεται όμως πως δεν συμπεριλαμβάνεται στο συριζαϊκό λεξιλόγιο. Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα παρακολούθησα σε τηλεοπτικά πάνελ τόσο τον Νίκο Φίλη όσο και τον Χρήστο Σπίρτζη που ερωτηθέντες για το ίδιο θέμα όχι μόνο απέφυγαν επιμελώς να αποδεχθούν πως η όποια καταγγελτική στάση του κόμματός τους βασίζονταν σε ψευδή στοιχεία αλλά συνέχισαν να καταγγέλλουν την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο “μεταναστευτικό”. Από τους ευρωβουλευτές Κώστα Αρβανίτη και Στέλιο Κούλογλου (που όφειλαν ακόμη περισσότερο αυτή την “συγγνώμη”) ούτε λέξη…

Εξάλλου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ το φθινόπωρο είχε δώσει την “γραμμή” του κόμματος: “Ε όχι και να ζητήσουμε και συγγνώμη…” είχε απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον ψευδή θάνατο της πεντάχρονης προσφυγοπούλας.

Εάν επρόκειτο για παρέα καφενείου θα προσπερνούσα απαξιωτικώς την δειλία τους, όπως προσπέρασα και την ανάρτηση για την… επίπεδη γη. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για παρέα αλλά για κόμμα που κυβέρνησε επί 4½ χρόνια και ορέγεται πως στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα επανέλθει.

Όπως όμως δεν θα εμπιστευόμουν τον αρχικό “επιστήμονα” ούτε για θυρωρό μιας πολυκατοικίας, ακόμη περισσότερο δεν εμπιστεύομαι τον ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει ξανά τις τύχες της πατρίδας μου.

Σχετικές δημοσιεύσεις