Σωτήρης Κύρμπας: Κυριάκο χάσαμε!

Η ελληνική κυβέρνηση ανανέωσε τα “διαπιστευτήρια” του Ερντογάν προς την Δύση την ώρα που ήταν πανταχόθεν στριμωγμένος

 

Εξασφαλίσαμε, λένε οι καλοθελητές και οι χρήσιμοι ηλίθιοι, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την “Κοινή Διακήρυξη Φιλίας”, ήρεμα νερά στο Αιγαίο για τους επόμενους μήνες.

Ερωτώ: Υπήρχε περίπτωση η Τουρκία σ’ αυτό το διάστημα, με όλα τα μέτωπά της ανοικτά, με ολόκληρη την Δύση (ακόμη και την Γερμανία) εχθρικά διακείμενη, χωρίς κανένα σοβαρό στήριγμα στο ΝΑΤΟ (λόγω Πούτιν, αλλά και λόγω Χαμάς την οποία φιλοξενεί και υπερασπίζεται) να συνεχίσει τις εχθροπραξίες ΚΑΙ κατά τις Ελλάδας; Απαντώ πως ΟΧΙ και θεωρώ πως κάθε λογικός αναλυτής το ίδιο θα απαντούσε.

Εξασφαλίσαμε, λένε οι καλοθελητές και οι χρήσιμοι ηλίθιοι, μερικές δεκάδες χιλιάδες Τούρκων τουριστών στην Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο, στους οποίους χορηγήθηκε επταήμερη visa παραμονής ως “δώρο” στον Ερντογάν από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ερωτώ: Είχαν ή όχι “βουλιάξει” τα νησιά μας από τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, όπως σταδιακά και τα προηγούμενα (μετά την πανδημία) καλοκαίρια; Προς τι λοιπόν αυτό το “δώρο”, αν όχι για να τουρκοποιήσει (και άρα εξαρτήσει) τον τουρισμό των ακριτικών μας νησιών και μάλιστα του Ανατολικού Αιγαίου από τα τουρκικά συναλλάγματα;

Προς τι λοιπόν οι θριαμβολογίες των εγχώριων ΜΜΕ στον απόηχο αυτής της επίσκεψης;

Η Ελλάδα από την συγκεκριμένη διπλωματική επαφή δεν κέρδισε απολύτως τίποτα παραπάνω από αυτά που είχε ήδη πριν την συνάντηση κατοχυρώσει τόσο σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο όσο και επί του υπηρεσιακού (στρατιωτικού) πεδίου, όπως είχε ξεκινήσει να διαφαίνεται από το 2020 τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Από τότε μάλιστα με ταχύτατους εξοπλιστικούς ρυθμούς η αποτρεπτική δύναμή της είχε ενισχυθεί σημαντικότατα.

Αντιθέτως (σε διπλωματικό πάντα επίπεδο) η Ελλάδα έχασε ή αν θέλετε προσέφερε πολύ περισσότερα στον Ερντογάν εν είδει διαπιστευτηρίων ή “συστατικής επιστολής” προς τους Δυτικούς και Υπερατλαντικούς συμμάχους μας:

Του προσέφερε το άλλοθι της “καλής γειτονίας” με την Ελλάδα, σε μια συγκυρία πλήρους απομόνωσής της από την Δύση και λόγω της άρνησής της στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Του προσέφερε επιχειρήματα για να κάμψει τις γερμανικές ενστάσεις όσον αφορά την αγορά των Eurofighter, οι οποίες μάλιστα γερμανικές ενστάσεις αιτιάζονταν στην επιθετικότητα που είχε αναπτύξει η Τουρκία στους αιθέρες του Αιγαίου.

Του προσέφερε ένα ακόμη “πάτημα” ούτως ώστε να διεκδικήσει στο άμεσο μέλλον άρση συνολικά της visa στην Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες.

Του προσέφερε επιπλέον προσχήματα για ανανέωση της τελωνιακής σύνδεσης με την Ε.Ε. από την οποία η Τουρκία αποκομίζει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Του προσέφερε ανοικτό πεδίο δράσης στην Κύπρο, καθώς ούτε το όνομά της δεν αναφέρθηκε στην συζήτηση-συνάντηση, πόσο μάλλον για τον στρατό κατοχής της.

– Του προσέφερε πάνω απ’ όλα, όσον αφορά την ίδια μας την χώρα, ελεύθερη “εισβολή” δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δελεάζοντας τους νησιώτες μας με τουριστικό συνάλλαγμα.

Το επιχείρημα της νηνεμίας που όντως θα επικρατήσει για μερικούς μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και η οποία νηνεμία θα εξαφανιστεί μόλις η Τουρκία νοιώσει πως πέτυχε στις επιδιώξεις της, θα είχε αξία μόνο εάν η χώρα μας το αξιοποιούσε προκειμένου να εξοπλιστεί ακόμη περισσότερο, εάν αναδιοργάνωνε πλήρως τους έφεδρους με αύξηση της θητείας και συζήτηση για στράτευση και των γυναικών, εάν αναστήνονταν η Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία και κυρίως εάν (παρά τα ωραία λόγια) η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνονταν πως στρατηγικά η Τουρκία είναι εχθρική και όχι φιλική χώρα.

Λυπάμαι, αλλά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά προς αυτές τις κατευθύνσεις απέδειξε πως βαδίζει.

Σχετικές δημοσιεύσεις