Συνδυασμούς έχουμε. Προγράμματα;

Πάει το καλοκαιράκι, τέλειωσαν οι διακοπούλες μας, τελειώνουν σιγά σιγά τα μπάνια μας, οι ξένοιαστες βραδιές με παρεούλες και ποτάκια, τέλειωσαν τα πανηγύρια και οι χοροί-το Τρικαλινό παζάρι δεν εμπίπτει σ’ αυτήν την κατηγορία-και μαζί με όλα αυτά τέλειωσε και το ημερήσιο δελτίο ανάδειξης υποψηφιοτήτων.

Ο αγώνας των επικεφαλής για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια με τους καλύτερους-ή έστω με τους πλέον πολύφερνους από άποψη ψήφων-ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 31 Αυγούστου και από την επομένη ξεκίνησε με μεγαλύτερη ένταση το πλέον δύσκολο κομμάτι της προεκλογικής περιόδου. Αυτό της προσέλκυσης ψηφοφόρων. Με τα πανηγύρια να έχουν ολοκληρωθεί, όπως προείπαμε, οι τουρνέ των συνδυασμών θα επικεντρωθούν σε καφενεία και -όσο ο καιρός θα το επιτρέπει-σε πλατείες.

Διότι καλοί οι υποψήφιοι που έχουν εκλογική προίκα, καλή η υπερστελέχωση των ψηφοδελτίων με αυτή ακριβώς την στόχευση αλλά υπάρχει και ένα… «ανάποδο» και «κακομαθημένο» κομμάτι του εκλογικού σώματος που επιμένει να μην προσεγγίζει την εκλογική διαδικασία με όρους ψηφοφορίας σε ριάλιτι και ως εκ τούτου δεν πείθεται από το επιχείρημα «είναι καλό παιδί, δικό μας, ας τον στηρίξουμε». Είναι αυτοί οι «ανάποδοι» που επιμένουν να θέλουν κατάθεση ιδεών και οραμάτων, που επιμένουν να αναζητούν βιογραφικά και δράσεις πριν δώσουν την στήριξή τους. Είναι αυτοί οι «ανάποδοι» που αναρωτιούνται γιατί παρέμειναν εκτός κλήσεων των επικεφαλής συμπολίτες μας με σπουδαίο κοινωνικό έργο. Είναι αυτοί οι «ανάποδοι» που αφού χόρτασαν από τα προκάτ Δελτία Τύπου και τις στημένες φωτογραφίες με τα απλοϊκό photoshop της χειραψίας αρχηγού-υποψηφίου με φόντο το έμβλημα του συνδυασμού περιμένουν από τον αρχηγό, τον συνδυασμό και τον υποψήφιο να καταθέσουν -επιτέλους!- και τα προγράμματά τους.

Διότι, τελευταία φορά που τσέκαρα, ουδείς έχει καταγεγραμμένο πρόγραμμα. Κάποιες ιστοσελίδες είναι «under construction» ή «σύντομα μαζί μας». Στο μεταξύ οι εκλογές είναι σε λιγότερο από 40 ημέρες και ειλικρινά αναρωτιέμαι πόσο σύντομα μπορεί να είναι αυτό το «σύντομα» ώστε να προλάβει να διαχυθεί το μήνυμα. Θα μου πει κάποιος ότι θα υπάρξει η προσωπική επαφή, οι ομιλίες κλπ αλλά δεν θα ‘πρεπε -έστω για τους τύπους- να υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη η πλατφόρμα καθενός; Δεν μιλάμε για εκλογές δεκαπενταμελών-που εδώ που τα λέμε οι εκεί υποψήφιοι βγαίνουν πάντα… επιθετικά, καταθέτοντας απόψεις και σχέδια!- αλλά για εκλογές που θα ορίσουν το μέλλον του νομού μας για τα ερχόμενα 5 χρόνια.

Και όσο και αν θέλουμε να δούμε με συμπάθεια τις απελθούσες αρχές, όσο και αν θέλουμε να αναγνωρίσουμε προσφορά, διάθεση και έργο η πραγματικότητα δεν παύει να είναι σκληρή και να δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να επαναπαύεται κανείς. Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, ο νομός μας συνολικά εξακολουθεί να υστερεί σε ανάπτυξη σε σχέση με άλλους νομούς-παρά τα, ομολογουμένως αξιοσημείωτα, βήματα προόδου χάρη στις δράσεις όλων των εμπλεκομένων- επομένως είναι ανάγκη ο κόσμος να γνωρίζει τι ακριβώς σκέφτεται η καθεμιά και ο καθένας που ζητά την ψήφο μας, πως οραματίζεται την επόμενη μέρα για τον τόπο μας, ποιους στόχους θέτει, ποιες προτεραιότητες, πως φαντάζεται και σχεδιάζει την υλοποίηση όλων αυτών, τι θεωρεί ρεαλιστικό και εύκολα κατακτήσιμο και τι δύσκολο μεν αλλά εντός του… οραματικού πλαισίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ένας νομός που εξακολουθεί να ζει με την στρέβλωση των μόλις 4 Δήμων και με την-από κάθε άποψη-απαράδεκτη συνθήκη οι δύο εξ αυτών να εκτείνονται ταυτόχρονα σε τεράστιες πεδινές και ορεινές εκτάσεις.

Για όλα αυτά λοιπόν εγώ προσωπικά, όπως και πολλοί άλλοι «ανάποδοι» αναμένω με αγωνία και ενδιαφέρον την κατάθεση των προγραμμάτων αλλά και επιχειρήματα για το πώς αυτά θα περάσουν από το επίπεδο των ασκήσεων επί χάρτου σε αυτό του εφαρμόσιμου σχεδίου και του υλοποιήσιμου έργου. Καλό Φθινόπωρο λοιπόν- ή καλό αποκαλόκαιρο αν θέλετε- και ας απολαύσουμε τις προεκλογικές ημέρες που έπονται.

Σχετικές δημοσιεύσεις