Πες μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

 

Σήμερα, κυρίως θα… αντιγράψω. Θεωρώ πως οι αναγνώστες θα αντιληφθούν τον λόγο και θα μου το συγχωρήσουν.

Θα αντιγράψω λοιπόν τα τουρκικά δημοσιεύματα, τους τίτλους (πρόδηλους των όσων περιγράφονται κατόπιν στα ρεπορτάζ) των όσων διαμείφθηκαν από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων και κυρίως την στάση -και τα όσα δήλωσε- ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη, στάση την οποία εξάλλου (και της κοινοβουλευτικής του ομάδας) εξόχως προβάλλουν τα δημοσιεύματα αυτά:

Μαθήματα από τον Τσίπρα προς την (ελληνική) κυβέρνηση” ήταν ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, στο ρεπορτάζ της για την συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

“Ο Τσίπρας εξερράγη από την απόφαση της χώρας του κατά της Τουρκίας: «Όταν αναλάβουμε την εξουσία θα την καταργήσουμε»” ήταν ο τίτλος της επίσης τουρκικής εφημερίδας Αkit για τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάθημα στον Μητσοτάκη από Τσίπρα περί Τουρκίας” συνέχισε η τουρκική εφημερίδα Aksam, που σχολίασε επίσης (θετικά) και την δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και πως οι γείτονες παράγουν το 75% των δικών τους αμυντικών αναγκών, ενώ η χώρα μας αγοράζει τα πάντα από το εξωτερικό.

“Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως προχώρησε σε συμφωνίες αγοράς όπλων με τη Γαλλία αντί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία” σχολίασε σε σχετικό δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Star με τίτλο: “Ο Μητσοτάκης το αρνήθηκε, αλλά ο Τσίπρας τον χτύπησε ανελέητα: «Σέρνετε την Ελλάδα σε απερίσκεπτους ανταγωνισμούς»”.

Με τίτλο: “Τσίπρας: «H συμφωνία με την Γαλλία δεν είναι προς το συμφέρον μας»” τέλος η τουρκική εφημερίδα Gündem ανέφερε πως ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν την ελληνογαλλική συμφωνία, υποστηρίζοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Επιτέλους ο κ. Τσίπρας βρήκε (μάλιστα ευρύτατης κυκλοφορίας και σύσσωμα) φιλικά διακείμενα στο κόμμα του ΜΜΕ!

Τον Νοέμβριο του 1936 κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, οι δυνάμεις του Φράνκο πολιορκούσαν την Μαδρίτη με τέσσερις Φάλαγγες. Ένας από τους στρατηγούς του, ο Εμίλιο Μόλα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Σε ερώτηση δημοσιογράφων ποια από τις τέσσερις Φάλαγγες θα εισέλθει πρώτη στην πρωτεύουσα της χώρας, ο κυνικός φασίστας στρατηγός απάντησε πως “ήδη βρίσκεται μέσα στην πόλη η πέμπτη φάλαγγά μας, πολίτες (σ.σ. φιλικά προσκείμενοι στον Φράνκο και τον φασισμό) που είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν υπέρ μας”. Αλλά και ο στρατηγός Χοσέ Μιάχα, που υπερασπίζονταν την Δημοκρατική Μαδρίτη (και την νόμιμα εκλεγμένη τότε κυβέρνηση της χώρας), δήλωνε πως ο κύριος προβληματισμός του δεν ήταν οι τέσσερις Φάλαγγες που τον πολιορκούσαν, αλλά η Πέμπτη που ήδη βρίσκονταν μέσα στην πόλη…

 

Υ.Γ. Δεν ήταν μόνο οι Τούρκοι που τους “κάθισε στον λαιμό” η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Η φωτογραφία από την Σύνοδο Κορυφής της Λουμπλιάνας (μία από τις τελευταίες παρουσίες της Μέρκελ ως καγκελαρίου) την περασμένη Τετάρτη, δεν ήταν μόνο χίλιες λέξεις. Ήταν μερικές χιλιάδες…

Σχετικές δημοσιεύσεις