Ο Ταρτούφος

(Για να μείνει στην εξουσία ο Μητσοτάκης απεμπολεί την κεντρώα καταγωγή του)

 

Γράφει ο Χρήστος Αντ. Λάππας  πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων

 

Ποιός θα τό λεγε, ποιός θα το πίστευε, ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, γόνος οικογένειας με δημοκρατική παράδοση ,που αναρριχήθηκε στην ηγεσία δημοκρατικού κόμματος με το προφίλ κεντρώου πολιτικού, θα διολίσθηνε στην αλαζονεία, στην ακρισία και την υποκριτική συμπεριφορά, ως επιτομή του Ταρτουφισμού, με την εργαλειοποίηση της Διακυβέρνησης στο βωμό της εξουσίας, ως αυτοσκοπός!!

Οι αποκαλυφθείσες παρακολουθήσεις-επισυνδέσεις θέτουν σε δοκιμασία την δημοκρατική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού, ενώ τα όσα επακολούθησαν-κατά το κοινώς λεγόμενο μπάχαλο-θέτουν σε αμφισβήτηση την πνευματικότητα του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Οι αντινομίες, οι αντιφάσεις, οι κενολογίες και η μισαλλοδοξία διαδέχονται αλλήλους κι όχι μόνο.

Είναι απορίας άξιον, στην περίπτωση του Ανδρουλάκη, ο Πρωθυπουργός να δηλώνει ότι δεν το γνώριζε (ο εκ του νόμου υπόχρεος να γνωρίζει!!!) αλλά ήταν νόμιμη η επισύνδεση.

Τότε γιατί αποπέμθηκε (ο ανεψιός και ο διοικητής της ΕΥΠ, αλλά όχι και η εισαγγελέας κ. Βλάχου, προφανώς γιατί δεν αποδέχθηκε το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος) και γιατί δεν παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη που δεν ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για ένα σοβαρό θέμα; Επί πλέον κατέστρεψαν τα στοιχεία-παρανόμως-που θα στήριζαν τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού ή τα κατέστρεψαν ακριβώς γιατί τον ενοχοποιούσαν .

Η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας (ο Μητσοτάκης με το απόρρητο την έκανε, όνομα και πράμα!!!) η φαρσοκωμωδία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τον κοινό Νου, σημαίνει συνενοχή του Πρωθυπουργού και προσπάθεια συγκάλυψης.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε, ότι όλα θα έρθουν στο φώς (και στην πράξη έφερε το σκοτάδι του απορρήτου), η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κι όχι μόνο, η Δικαιοσύνη ερευνά σε βάθος (!!) την υπόθεση, ενώ η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αποδέχθηκε την ενός ανδρός αρχή -εγώ ειμί το φως το αληθινό- και την διολίσθηση ενός Δημοκρατικού κόμματος στον απολυταρχισμό του αρχηγού. Η ζωή θα δείξει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην αξιοπιστία των θεσμών και της πολιτικής. Πάντως, για πρώτη φορά, συναντώνται ο Μακιαβελισμός (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) με τον Αβδηριτισμό (η ακρισία με την επιπολαιότητα και την κενοδοξία).

Για Όσους διερωτώνται, πως είναι δυνατόν στο επιτελικό Κράτος να συμβαίνουν τέτοια ακατανόητα, η Άννα Άρρεντ, εγκαίρως μας πληροφόρησε στην «Κοινοτυπία του Κακού» για τον Ναζισμό, ότι καθ’ όλα φυσιολογικοί άνθρωποι τον δημιούργησαν.

Όταν η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός, όταν βιώνεται η ιδιοκτησία ως κληρονομικό δικαίωμα, ο πανικός από ενδεχόμενη απώλειά της οδηγεί σε ανεκδιήγητες πρακτικές που αμφισβητεί αδιαπραγμάτευτα και θεμελιώδη κεκτημένα, του δημόσιου διαλόγου, της διαφάνειας και του μέτρου.

Γίνεσαι δραπέτης από το χώρο της κοινής λογικής της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, στο χώρο της ιδεοληψίας και της παραπολιτικής.

Εργαλειοποιείς, με γελοιογραφικό τρόπο, χαριτομενιές του Ερντογάν (ο Ερντογάν προτιμάει τον Τσίπρα από μένα) και κοινωνικές συμπεριφορές (η Αριστερά του χαβιαριού  και οι σοσιαλιστές της σαμπάνιας).

Αναγορεύεις τον εαυτό Σου το μόνο διεκδικητή της εξουσίας -ή Εγώ ή τερατογένεση-, δεν θα τούς κάνουμε τη Χάρι να τους δώσουμε την εξουσία, η μόνη πηγή σταθερότητας είμαι Εγώ. Για Μωυσή σκεφτήκατε, κάτι παραπάνω;

Όσοι όμως δεν συμφωνούμε με την μεταφυσική του Μωυσέως, λογικό είναι να σκεφτόμαστε πως Άι Ειδοί του Μαρτίου του Καβάφη του ταιριάζουν περισσότερο.

Τρίκαλα 27/11/2022.

Σχετικές δημοσιεύσεις