Ο δωδεκάλογος του ΠΑΣΟΚ

Του Ηλία Σιαφάκα

 

1) Ήταν όντως αξιοσημείωτη η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Καταδεικνύει τη δυνητική δυναμική του χώρου.

2) Αναπόφευκτα προκλήθηκαν κυματισμοί στο πολιτικό σύστημα. Πιο έντονες προς τα «αριστερά», σημαντικοί όμως και προς την άλλη κατεύθυνση.

3) Μένει να δούμε αν οι αναταράξεις συνεχισθούν, ενταθούν ή απομειωθούν. Αν αποδειχθούν «τρικυμία εν ποτηρίω» ή επιβεβαιωθεί το «ώδινεν όρος και έτεκε μυν».

4) Το πρώτο μήνυμα πάντως, είναι το «αναζητείται εναλλακτική» – πρόσωπο, κόμμα, πολιτική. Απέναντι στη ΝΔ, σε βάρος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

5) Το αίσθημα της ανανέωσης, πρόδηλα πολύ ισχυρό. Υποδεέστερο όμως σε σύγκριση με τη βούληση, για εξεύρεση αντί-Τσίπρα.

6) Σε κάθε περίπτωση, ο νέος αρχηγός, έχει να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά. Σύνθετη και δύσκολη. Κυρίως εντός των τειχών, χωρίς δοξασίες και συμψηφισμούς.

7) Όπως συμβαίνει στην πολιτική, θα κριθεί με όρους συσχετισμών εξουσίας. Που σημαίνει ότι πρέπει να έχει και την υπομονή του Σίσυφου.

8) Σε πρώτο χρόνο, σε επίπεδο τακτικής, ο κ. Ανδρουλάκης έδειξε ικανότητα. Εφεξής είναι η ώρα της πολιτικής. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

9) Η επαναφορά της σοσιαλδημοκρατίας διεθνώς, δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Ούτε μπορεί να επιτευχθεί, διαζευγμένη από την ελληνική ιδιομορφία-διαδρομή της.

10) Το ΠΑΣΟΚ ήταν πρωταγωνιστής της μεταπολίτευσης. Που μετεξελίχθηκε σε μεγάλο αντιφατικό και κατέληξε σε κομβικό ασθενή. Νεκρανάσταση δεν υφίσταται, αναγέννηση -αξιακή- αναζητείται.

11) Θα χρειαστεί πολύ μέθοδος και σθένος, ώστε να πάψει «το κόμμα να τραβάει από το μανίκι». Και η πέτρα να φτάσει στη κορυφή του βουνού και εκεί να παραμείνει.

12) Αναμφίβολα, «οι καιροί ου μενετοί», οι ευκαιρίες εξαντλούνται. Ότι επισυμβούν, δεν αφορούν μόνο τις εκλογές των περασμένων Κυριακών και το στενό ιερατείο, αλλά θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις συλλήβδην. Εκεί εδράζεται και το γενικότερο ενδιαφέρον.

Υ.Γ. Ανδρέας Λοβέρδος (2021, ΠΑΣΟΚ) Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (1990, ΕΣΣΔ). Βίοι συναφείς. Εξαιρετικά δημοφιλείς, αλλά μόνο στο εξωτερικό. Ο πρώτο στη ΝΔ, ο δεύτερος στη Δύση. Η πανουργία της ιστορίας ή η ετερογονία των σκοπών.

Σχετικές δημοσιεύσεις