Η χήνα με τα χρυσά αυγά

(Πριν ο Μύλος των Ξεωτικών σταματήσει να… αλέθει κέρδος για την περιοχή, να πάρουμε τα μέτρα μας…)

Γράφει η Λένα Παπαντώνη

 

Θα συμφωνήσουμε, φαντάζομαι, όλοι όσοι προσεγγίζουμε το θέμα καλοπροαίρετα ότι η μεταβολή της εικόνας των Τρικάλων στο συλλογικό υποσυνείδητο από την «βλαχούπολη του Θύμιου» σε «ιδανικό προορισμό για να ζεις» συνιστά τεράστια επιτυχία και οφείλουμε, σε κάθε ευκαιρία, να αποδίδουμε τα εύσημα σε όσους το πέτυχαν.

Ανήκω σ αυτούς που θεωρούν ότι δεν πειράζει και τόσο το γεγονός ότι κάποια πράγματα -πχ έξυπνη πόλη- δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας και επικροτώ όσους πέτυχαν με στοχευμένα δημοσιεύματα να στρέψουν το ενδιαφέρον προς την πόλη μας και να την καταστήσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι σαφές ότι ο «Μύλος των Ξωτικών» έπαιξε και  παίζει κυρίαρχο ρόλο στην όλη ιστορία. Κόσμος που δεν είχε επισκεφτεί ποτέ του την περιοχή βρέθηκε εδώ και του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει και τις υπόλοιπες, άφθονες, ομορφιές του τόπου.

Προσωπικά γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει πλέον τα Τρίκαλα σχεδόν δεύτερο σπίτι τους, τα επισκέπτονται με κάθε ευκαιρία και αποτελούν τους ιδανικότερους διαφημιστές ενώ δεν σταματούν να μου προξενούν εντύπωση τα υπερθετικά σχόλια όσων δεν έχουν επισκεφτεί την πόλη αλλά αντιδρούν με ενθουσιασμό στο άκουσμα της φράσης «είμαι από τα Τρίκαλα» – συχνά δε με ζήλια για την…τύχη μας να ζούμε εδώ. Όλα αυτά είναι ωραία διότι ο τουρισμός είναι τεράστια υπόθεση για την τοπική οικονομία και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει το ελατήριο που θα την εκτοξεύσει σε υψηλά επίπεδα.

Η μαγική λέξη όμως είναι ακριβώς το «προϋποθέσεις». Βασικότερη όλων η συνετή και λελογισμένη προσέγγιση. Δυστυχώς διακρίνω, ειδικά φέτος, την επικράτηση της έπαρσης, της αλαζονείας και της απληστίας και αυτό μόνο κακό μέλλον μπορεί να προοιωνίζεται. Θεωρώ αδιανόητη, απαράδεκτη και εν τέλει αυτοκαταστροφική την προσπάθεια εκμετάλλευσης πέραν κάθε ορίου λογικής του τουριστικού προϊόντος που λέγεται «Μύλος». Οι τιμές στα καταλύματα της περιοχής για την περίοδο αυτή δεν είναι απλά υψηλές αλλά αγγίζουν αυτές των Κυκλάδων τον Αύγουστο. Και, όχι, δεν δέχομαι ως επιχείρημα το «αφού αυτοί γιατί όχι και εμείς». Αφ’ ενός το συγκεκριμένο μοντέλο το θεωρώ κατ’ εξοχήν δείγμα στρεβλής «ανάπτυξης» αφ’ ετέρου είναι σαφές ότι ο μέσος επισκέπτης της Μυκόνου δεν συμπτίπτει με αυτόν του «Μύλου». Με απλά λόγια το target group του «Μύλου» δεν είναι ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας αλλά η μέση Ελληνική οικογένεια. Αν νομίζει κανείς ότι αυτή μπορεί να διαθέτει κάθε χρόνο 300€/βράδυ για να επισκέπτεται τα «Τρίκαλα -πρωτεύουσα των Χριστουγέννων»  μάλλον ζούμε σε διαφορετικό σύμπαν.

Εξίσου προκλητική η επιλογή κάποιων καταστηματαρχών της περιοχής να «τσιμπήσουν» τις τιμές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Η εκτόξευση των τιμών δεν συνάδει με τη γενικότερη πληθωριστική τάση, όντας κατά πολύ υψηλότερη και υπερβαίνει και αυτόν τον κανόνα ζήτησης/προσφοράς. Είναι σαφές πως κάποιοι επιχειρούν σε ένα μήνα να κάνουν την μπίζνα της χρονιάς. Όλο αυτό όμως έχει αρχίσει ήδη να πληρώνεται. Σε μια εποχή που η πληροφορία ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός τα νέα έχουν κυκλοφορήσει και τα, μέχρι πέρυσι, αποθεωτικά δημοσιεύματα δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους σε αυτά που (υπερ)αναλύουν το δυσβάσταχτο κόστος μιας επίσκεψης στα Τρίκαλα.

Αλήθεια τα λαμβάνει κανείς εκ των άμεσα εμπλεκομένων υπ’ όψιν; Ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο μαγαζάτορας ο κάθε ένας πάροχος υπηρεσιών του τομέα αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή τους αυτή θα έχει ως φυσική συνέπεια την αποστροφή του κόσμου, τον μαρασμό του «Μύλου» και την δραστική μείωση της τουριστικής κίνησης; Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν ότι μια άνοδος για να μην είναι μετεωρική και άρα συνοδευόμενη από ηχηρή πτώση πρέπει να είναι μελετημένη σε βάθος χρόνου; Δεν έχω ακόμη την τελική εικόνα αλλά η αίσθησή μου είναι πως η φετινή κίνηση ήταν μειωμένη.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα όλοι οι φορείς της περιοχής να καθίσουν στο τραπέζι και να δουν με προσοχή το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου; Και στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται να συζητηθεί και το θέμα της στέγασης των φοιτητών του ΣΕΦΑΑ μιας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αποτελούν ήδη επιχείρημα για τους καλοθελητές που θέλουν να απομακρύνουν αυτό το κόσμημα από την πόλη μας. Ακόμη δεν είναι αργά. Καλή χρονιά με υγεία και χαρές για όλον τον κόσμο!

Σχετικές δημοσιεύσεις