Η πρώτη πολιτική ήττα (συντριβή) της Κασσελακειάδας

Θα αφυπνιστεί επιτέλους η σοβαρή Κεντροαριστερά της χώρας;

 

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

Ανέμενα με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών κυρίως όσον αφορά τις Περιφέρειες της Ελλάδας και πρωτίστως της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μια Περιφέρεια που στο σύνολό της δοκιμάστηκε σκληρά (και σε πολλές περιοχές καταστράφηκε) τον προηγούμενο μόλις μήνα.

Ήταν επόμενο (αλλά και ζητούμενο) εάν αυτές οι καταστροφές θα επηρέαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Και όντως αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε στις χθεσινές εκλογές: Είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας όπου πράγματι ο συνδυασμός του νυν Περιφερειάρχη (του κ. Αγοραστού) υπέστη καθίζηση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και τα προηγούμενα ποσοστά του.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως στον μόνο νομό που ο κ. Κώστας Αγοραστός “άντεξε” ήταν ο νομός Τρικάλων που βέβαια επλήγη αναλογικά λιγότερο από τους υπόλοιπους θεσσαλικούς νομούς, αλλά και που πιστώνεται και στον Αντιπεριφεριάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη.

Πρόκειται πάντως για την μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας όπου στον δεύτερο γύρο, εφόσον υπάρξει καθώς την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, μεταξύ του κ. Κώστα Αγοραστού και του κ. Δημήτρη Κουρέτα, θα αναμετρηθούν αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ. και της Κεντροαριστεράς.

Γιατί στις υπόλοιπες δώδεκα (12) Περιφέρειες της χώρας οι 7 ή 8 είτε κρίθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο με την επικράτηση των εκλεκτών του κυβερνώντος κόμματος, είτε θα κριθούν μεταξύ των “ορθόδοξων” Νεοδημοκρατών και “ανταρτών”… Νεοδημοκρατών!

Αυτές -και αυτές- οι εκλογές λοιπόν αποτύπωσαν (πλην Θεσσαλίας είπαμε) την απόλυτη μονοκομματική περίοδο που διανύει η χώρα.

 

 

Αποτύπωσαν όμως επιπλέον την κραυγαλέα και παταγώδη αποτυχία των εκλεκτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκης προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μιλήσει για νέα (προοδευτική) αρχή, αναφερόμενος σε κάποιους εκπροσώπους του που έπιασαν ποσοστά μικρότερα ακόμη και του 17,83% του κόμματός του στις τελευταίες εκλογές. Και μόνο εξ’ αυτού του γεγονότος χρεώνεται και αυτός την ήττα που σε πολλές περιπτώσεις είναι συντριβή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα βρίσκεται σε φάση πλήρους αποδόμησης η οποία επιτείνεται και από την είσοδο -με φληναφήματα- του νέου του αρχηγού στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το δυστύχημα είναι πως η Κεντροαριστερά (του ΠΑ.ΣΟ.Κ.) δεν το έχει ακόμη αντιληφθεί. Ακόμη και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου ο κ. Κουρέτας ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και κατ’ ανάγκη στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε ούτε πρόσωπο, ούτε πολιτική να υποστηρίξει σε μια Περιφέρεια που τόσο πολύ είχε πληγεί.

Μιλάμε λοιπόν για το κόμμα της Αξιωματικής (προς το παρόν) Αντιπολίτευσης που στην πραγματικότητα έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την ελληνική κοινωνία και η κάθοδός του επιταχύνεται υπό τον κ. Κασσελάκη και της παρέας του.

Διότι όντως, σε περίπτωση εκλογής “ανταρτών” της Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο εγείρονται κατά τόπους πολιτικά ερωτήματα, πλην όμως επιβεβαιώνεται κραυγαλέως πλέον πως η κοινωνία στρέφεται προς τα δεξιά και όχι προς τα αριστερά και μάλιστα καθόλου προς την… Κασσελάκεια εκδοχή της.

Όσο η Αριστερά ή Κεντροαριστερά δεν αφυπνίζεται και συνεχίζει σε αυτόν τον δρόμο, βοήθειά της!

Σχετικές δημοσιεύσεις