Γερμανία: Η «επανεκλογή» Μέρκελ

Χύθηκε πολύ μελάνι στις εφημερίδες – τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, κατά τα ειωθότα, συνεχίζουν να αγοράζουν αγρούς. Για τις γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

Δικαίως, ευλόγως. Τα φταρνίσματα στο Βερολίνο -όπου ως γνωστόν «υπάρχουν δικαστές»- δημιουργούν συμπτώματα υγείας τουλάχιστον σε όλη την Ευρώπη.

Η κ. Άγκελα Μέρκελ, μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης, απέρχεται. Το φυσικό πρόσωπο, όχι η πολιτική

Επικρατέστεροι διάδοχοί της, ο χριστιανοδημοκράτης αλαμπής κ. Λάσετ και ο σοσιαλδημοκράτης, σοβαρός κ. Σολτς – η κ. Μπέρμποκ των «Πρασίνων» αποδείχθηκε ελλιποβαρής και φαίνεται απώλεσε το τραίνο.

Το ενδεχόμενο ο κ. Σολτς να αναδειχθεί καγκελάριος σκόρπισε χαρά που δεν κρύβεται και πόθους που πιθανότατα θα αποδειχθούν ευσεβείς, στους εγχώριους ομοϊδεάτες του.

Προφανώς αγνοούν ότι η πολιτική δεν είναι αναλογίες, ούτε αριθμητικές πράξεις. Άλλωστε και στις σκανδιναβικές χώρες και στην Ιβηρική χερσόνησο, σοσιαλδημοκρατικής ρητορείας κυβερνήσεις υφίστανται.

Το κρίσιμο, το διακύβευμα όμως δεν είναι το φαίνεσθαι, οι αυτοπροσδιορισμοί, αλλά οι πράξεις, η πολιτική στόχευση και οι επιμέρους δράσεις.

Τα πρόσωπα ασφαλώς και διαδραματίζουν το ρόλο τους. Όμως όσοι ονειρεύονται επανάληψη των φαινομένων της δεκαετίας του 1980 -με Μιτεράν, Παπανδρέου κ.ά.- μάλλον θα μείνουν με τα απόνερα των ονειρώξεών τους.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει ανατρεπτικά και η όποια σοσιαλδημοκρατία επιθυμεί να βρει τη χαμένη της τιμή, πρέπει να προσπαθήσει εντατικά και αναστοχαστικά.

Κόπιες δεν υπάρχουν. Άλλωστε λείπει το αυθεντικό. Όπως και η εναλλακτική – τουλάχιστον εντός συστήματος.

Σε ότι αφορά τέλος τη Γερμανία, ισχύει η φράση ότι «μεταξύ προεκλογικής και μετεκλογικής περιόδου μεσολαβεί ένα σημαντικό γεγονός που είναι οι εκλογές». Ειδικά εκεί, και ένα επιπρόσθετα καταλυτικό στοιχείο. Οι μετεκλογικές συνεργασίες που ήδη επηρεάζουν τα γεγονότα.

Το μείζον πάντως είναι, πως η «κοινωνική οικονομία της αγοράς» θα συνεχίσει να είναι κυρίαρχη στην πολιτική πυξίδα της χώρας και η κ. Μέρκελ -με άλλο πρόσωπο- θα παραμείνει παρούσα και επιδραστική.

Καγκελάριος δε θα είναι αυτός που πρωτίστως πείσει ότι αποτελεί τον πρωτότυπο κληρονόμο της. Για να υλοποιήσει -όχι με μεγάλες αλλαγές- την προδιαγεγραμμένη πορεία σε όλα τα διακυβεύματα της εποχής. Το μείγμα οικονομικής πολιτικής, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, το ευρωπαϊκό στάτους.

Σχετικές δημοσιεύσεις