Η άγνωστη πορεία των εξοδιτών από το Μεσολόγγι μέχρι το Ναύπλιο

Με αφορμή τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα κάνει πανελλήνια αίσθηση

 

Γράφει ο Μάκης Εξαρχόπουλος Δημοσιογράφος – Ερευνητής

 

Αρχές Μαΐου του 1826

Η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου έγινε την τραγική νύχτα της 10ης Απριλίου του 1826. Ήταν μια επιθετική έξοδος των υπερασπιστών της πόλης, μετά από έναν, περίπου, χρόνο σκληρής πολιορκίας από τα τουρκικά, στην αρχή, και τα αιγυπτιακά, αργότερα, στρατεύματα με επικεφαλής τον Μεχμέτ Ρεσίτ πασά, τον επιλεγόμενο Κιουταχή και τον Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου.

Όσοι από τους πολεμιστές κατάφεραν να σωθούν, περνώντας από τις γραμμές του εχθρού, μαχόμενοι, κατευθύνθηκαν στο Ναύπλιο, όπου έφθασαν μετά από 36 μέρες. Εκεί, συνειδητοποίησαν το μέγεθος της πράξης τους, όταν τους υποδέχθηκαν όλοι με θαυμασμό ως ήρωες.

Οι Εξοδίτες, περίπου 1500 άνδρες και 13 μόνο γυναίκες, ακολούθησαν μια συγκεκριμένη διαδρομή, που την περιγράφει ο Μακεδόνας αγωνιστής Νικόλαος Κασομούλης, ο οποίος, αφού πήρε μέρος στην Πολιορκία και στην Έξοδο, σώθηκε κι αργότερα έγραψε τα απομνημονεύματά του.

Την 1η Μαΐου του 1826 (με το τότε ημερολόγιο), οι Εξοδίτες, αφού περνούν από την Αράχωβα και το Ζεμενό, φθάνουν το μεσημέρι στο Κυριάκι, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της Βοιωτίας, σκαρφαλωμένο στις καταπράσινες πλαγιές του Ελικώνα, σε υψόμετρο 760 μέτρων. Το ίδιο βράδυ διανυκτερεύουν, άλλοι στη Μονή Δομπού και στον Άγιο Ταξιάρχη, και άλλοι στα Χόστια, όπως αναφέρει ο Κασομούλης, ο οποίος συμπληρώνει: “Εις αυτά τα χωριά ούτε ψυχήν δεν ηύραμεν. Έφευγον ωσάν από την οργήν του Θεού”. Την επομένη, 2 Μαΐου, φθάνουν στη Δόμπραινα κι από ‘κει περνούν με πλοία απέναντι, στην Περαχώρα, κοντά στο Λουτράκι, απ’ όπου στις 11 Μαΐου αναχωρούν και στις 16 του ίδιου μήνα εισέρχονται στο Ναύπλιο με επικεφαλής τους διασωθέντες οπλαρχηγούς.

Η διαδρομή αυτή, άγνωστη στους περισσότερους, το τελευταίο διάστημα είναι αντικείμενο μελέτης μου, προκειμένου να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ για το Μεσολόγγι, με θέμα την Πολιορκία, την Έξοδο και τη δραματική πορεία των διασωθέντων Εξοδιτών μέχρι το Ναύπλιο, στο οποίο θα παρουσιαστούν πολλές άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.  Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Σήμερα, στη νέου τύπου πολιορκία που ζούμε, σαν άλλοι “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”, θα πρέπει να εμπνευστούμε από τη γενναιότητα και τον ηρωισμό εκείνων των υπερασπιστών του Μεσολογγίου και να αναζητήσουμε τον δρόμο της σύγχρονης Εξόδου! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιορκία του Μεσολογγίου, μπορεί να κατέληξε σε ήττα των Ελλήνων, αφού πάρθηκε η πόλη, αλλά λάμπει στην παγκόσμια Ιστορία σαν ΝΙΚΗ. Γιατί, τελικά, ΝΙΚΗ ήταν η αιματοβαμμένη διάνοιξη του δρόμου προς την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μέσα από τα εχθρικά στρατεύματα!

* Στη φωτογραφία το πανέμορφο Κυριάκι, στο καταπράσινο βουνό των Μουσών, τον Ελικώνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις