Μία Μαυρελίτισσα στην Ευρώπη

 Λίγα λόγια για την σπουδαία σοπράνο Νίνα Κουφοχρήστου

 

Πρόκειται για την Υψίφωνο – Σοπράνο Νίνα  Κουφοχρήστου του Αναστασίου και της Φανής

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα αλλά έλκει την καταγωγή της από το Μαυρέλι, Η μάνα της και τρείς εκ των τεσσάρων  παππούδων της, είναι από το Μαυρέλι. Είναι Τρικαλινή είναι Μαυρελίτισσα αλλά πάνω απ’ όλα είναι Ελληνίδα.

Το βιογραφικό που την ακολουθεί σε κάθε της εμφάνιση, είναι μεστό από  Πανεπιστημιακή μουσική μόρφωσή, μεταπτυχιακά, υποτροφίες και αριστεία.

 Η Νίνα είναι Υψίφωνος ή σοπράνο (soprano) Όπερας, έτσι  ονομάζεται μουσικά  η ερμηνεύτρια του λυρικού θεάτρου, η οποία τραγουδά στις υψηλότερες νότες που μπορεί να αποδώσει με φυσιολογικό πάντα τρόπο ένας ενήλικας άνθρωπος.

Σοπράνο είναι ο πιο διάσημος τύπος γυναικείας φωνής σε έργα όπερας.

Μια σοπράνο καλύπτει τις πολύ υψηλές νότες και έχει μεγάλο εύρος φωνής που καταλαμβάνει πολλές οκτάδες.

Στα ελληνικά αυτός ο τύπος φωνής ονομάζεται υψίφωνος, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι η ερμηνεύτρια καλείται να τραγουδήσει όπως προ είπαμε,  σε πολύ ψηλές νότες. Ουσιαστικά μία σοπράνο μπορεί να παράγει με φυσικό τρόπο τις πιο ψηλές νότες που μπορούν να βγουν από κάποιον ενήλικα.

Μια από τις πιο διάσημες σοπράνο παγκοσμίως είναι ως γνωστό η ελληνικής καταγωγής υψίφωνος Μαρία Κάλλας.(Μαρία Καλογεροπούλου)

Η Όπερα δικαιολογημένα θεωρείται το τελειότερο θεατρικό είδος. Είναι λογοτεχνικό  δράμα  μελοποιημένο , στο οποίο αποδίδονται από σκηνής τα γεγονότα και η δράση μ’ ένα εξαίσιο συνδυασμό φωνητικής και οργανικής μουσικής ,χορού, πρόζας, και ηθοποιίας. Η φωνητική μουσική της όπερας αποδίδεται με τη συνοδεία συνήθως ορχήστρας από τους πρωταγωνιστές μονωδούς και από χορωδίες.  Η ορχήστρα συμπράττει με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία και τονίζει και διερμηνεύει το πνεύμα και το νόημα του όλου έργου.

 

 

Οι τραγουδιστές της Όπερας, όπου και η δική μας Νίνα  Κουφοχρήστου, αποδίδουν και ερμηνεύουν τις περίφημες  Άριες, τραγούδια δηλαδή με λυρική έκφραση και έξαρση, τα οποία εκτός από την αισθητική και καλλιτεχνική τους τελειότητα εκφράζουν και την μεγαλύτερη ποικιλία των συναισθημάτων και των ψυχικών καταστάσεων του ανθρώπου. Στις άριες  προβάλλονται κατά τρόπο μοναδικό η δεξιοτεχνία και οι μουσικές δυνατότητες των τραγουδιστών της όπερας,  αναφαίνονται οι τεράστιες δυνατότητες  και ιδιότητες της ανθρώπινης φωνής  και η φωνητική τέχνη φθάνει στο αποκορύφωμά της. Οι άριες είναι από τις δυσκολότερες αλλά και ωραιότερες μονωδίες που υπάρχουν.

 

 

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Νίνα μας, ερμήνευσε με απόλυτη μουσική καθαρότητα και επιτυχία δύο άριες από το μουσικό έργο του Μανώλη Καλομοίρη «Ο Καπετάν Λύρας».  Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο μεγάλος Μανώλης  Καλομοίρης είναι  ο καθαυτό αρχηγός της εθνικής μουσικής μας  ο οποίος με την μουσική του αποκάλυψε την ελληνική ψυχή. Ένας μουσικός απόλυτα και βαθύτατα Έλληνας που το έργο του, σημείωσε αληθινή επανάσταση. Καμιά από τις επιδράσεις των ξένων σχολών δεν κατόρθωσε να σκιάσει τη γνησιότητα του έργου του.

Η Νίνα Κουφοχρήστου, εκτός από τον τεράστιο φωνητικό της πλούτο ,τη σκηνική υποκριτική τέχνη και εμφάνιση έχει να παρουσιάσει μια μοναδικού  μέγεθος εργατικότητα και επιμέλεια. Στην εκμάθηση κάθε ρόλου επιδίδεται με  σχολαστικότητα και η ερμηνεία της διακρίνεται πάντα  για την ακρίβεια  με την οποία αποδίδει τον συνθέτη. Με μια  πλούσια σε έκφραση και χρώμα βελουδένια φωνή ,λυρικής σοπράνο και με μία σοβαρή και σεμνή σκηνική κομψότητα κάνει αμέσως στον θεατή-ακροατή ‘αρίστη εντύπωση

Η  φωνή της δεν συναντά καμία δυσκολία ούτε και στις πιο δύσκολες περιοχές της παρτιτούρας. Με μία μουσική έκφραση γεμάτη λεπτότητα και μία απαράμιλλή τεχνική, κατορθώνει να δαμάσει και τους πιο δύσκολους ρόλους . Η φωνή της διακρίνεται από ομοιογένεια και τη σταθερότητα με την οποία οδηγείται και ακριβώς αυτό το οδήγημα της φωνής με επιστημονική ακρίβεια η Νίνα Κουφοχρήστου ξέρει να χρησιμοποιεί το ταλέντο της σε συνδυασμό με τις μουσικές της γνώσεις.

 

 

Θεωρώ ότι σε μια εποχή που το παγκόσμιο λυρικό θέατρο ψάχνεται να ανακαλύψει ανθρώπους για να συνεχίσει απρόσκοπτα   την ιστορική πορεία του, η μουσική μορφή και  παρουσία της Νίνας Κουφοχρήστου αποτελεί για το παγκόσμιο λυρικό θέατρο, κόσμημα και για την Ελλάδα μας καύχημα.

 

 

Χρήστος Δ Χλωρός

Σχετικές δημοσιεύσεις