Μία ιδιαίτερη ΤΙΜΗ στον ΠΛΑΤΩΝΑ και μία τιμητική αφιέρωση!!!

(του Θωμά Δασκάλου – Αρχιτέκτων Μηχανικός Τρίκκη)

Ο Daniel Haller είναι ένας εκλεκτός φίλος και συνάδελφος Αρχιτέκτων, με τον οποίον από τα φοιτητικά μας χρόνια έχουμε συνεργαστεί σε πολλά θέματα αρχιτεκτονικής και Τέχνης γενικότερα. Έχει γεννηθεί και μεγάλωσε στο Τελ Αβίβ, Εβραϊκής καταγωγής και από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου και διαπρέπει ως Αρχιτέκτων και Εικαστικός. Έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες και εικαστικές εκθέσεις. Και ως γνήσιος Λάτρης του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, έχει εκδώσει ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Πλάτωνα με τίτλο «PLATO’S –VISUAL UTOPIA» (ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΟΥΤΟΠΙΑ).

Το βιβλίο 118 σελίδων  περιλαμβάνει 48 ενότητες οι οποίες αναφέρονται στα υψηλά νοήματα της Πλατωνικής σκέψεως και αποδίδονται μέσα από μία σειρά έργων μικτής τεχνοτροπίας (ζωγραφική-λάδια- ψηφιακή φωτογραφία ), με μία δική του ξεχωριστή καλλιτεχνική εκφραστική (ιμπρεσιονιστική και σουρεαλιστική).

Όλες οι αναφορές, οι όροι και οι έννοιες φέρουν ελληνικά ονόματα όπως (Αγορά, Αλληγορία, Αριστοκρατία, Ατλαντίδα, Δυαδικότητα (Duality), Ουτοπία, Δυστοπία, Ιδέα- Ιδεαλισμός, Καλίπολις, Μεταφορά, Φιλοσοφία, Πόλις, Τιμοκρατία, Ολιγαρχία, Δημοκρατία, Τυραννία, Ποίηση-Τέχνη, Ερως (love), Τεχνοκρατία κλπ).

Κατά την διάρκεια των διαδικτυακών μας επαφών είχα την ευκαιρία να του αναλύσω την ετυμολογία και το ακριβές νόημα των παραπάνω όρων, για την καλύτερη εικαστική απόδοση των έργων.

Εις ένδειξη τιμητικής αναγνώρισης και εκτιμήσεως  εντάσσει και εμένα , ως συμβολική μορφή, εις τον κόσμο του Πλάτωνος απεικονίζοντάς με στο έργο της ενότητος  «SCIENCE» [ΕΠΙΣΤΗΜΗ].

Το βιβλίο εκδόθηκε στην Νέα Υόρκη, σε περιορισμένο αριθμό αριθμημένων αντιτύπων, και στην βιβλιοπαρουσίαση παρευρέθηκε ελίτ του πολιτικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Με έκπληξη λοιπόν έλαβα ένα αντίτυπο με τιμητική αφιέρωση και με το παρακάτω άκρως συγκινητικό σημείωμα:

“Θέλω να σας αφιερώσω ένα αντίγραφο του βιβλίου μου” Πλατωνική οπτική ουτοπία ” το οποίο είναι ένα αφιέρωμα στον Πλάτωνα. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να ξέρω ότι ο Πλάτων έχει ένα σπίτι στην Ελλάδα. Έχετε τιμητικά επιλεγεί και σας το δωρίζω, θέτοντας μόνον έναν όρο: Ότι το βιβλίο θα πρέπει να παραμείνει για πάντα στην Ελλάδα».

Και πρίν λίγες ημέρες, 26/08/2021,  το βιβλίο είχε την τιμητική του. Έγινε επίσημα δεκτό και συμπεριλαμβάνεται στην βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Σχετικές δημοσιεύσεις