Ένας ανεκτίμητος καλλιτεχνικός θησαυρός στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου με Τρικαλινό άρωμα και ενδιαφέρον

Ένας υπέροχος καλλιτεχνικός θησαυρός, που αποτελείται από περίπου 250 έργα που αντιπροσωπεύουν όλες τις εικαστικές τέχνες (χαρακτική, ζωγραφική, γλυπτική, εφαρμοσμένες τέχνες και κατασκευές) και δείχνουν την εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα τα τελευταία περίπου 100 χρόνια, φιλοξενείται στην πινακοθήκη της Αγίας Παρασκευής στο νησί της Λέσβου.

Όλα αυτά τα έργα είναι μέρος της συλλογής της οικογένειας Χριστόφα Αναγνωστή, του γιου του Δημήτρη, ψυχιάτρου και της συζύγου του Μάγδας, κόρης του αείμνηστου Γιώργου Παπαβάσου, που στο παρελθόν υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος Τρικάλων.

Η οικογένεια θέλησε να κάνει ένα δώρο στο χωριό της και αυτό εκπορεύεται, όπως είπε η Μάγδα Παπαβάσου- Αναγνωστή, από την ανάγκη που έχουν εκείνη και ο σύζυγος της να μοιράζονται εκεί που έχουν πνευματικά η αλλά αγαθά, με τον κόσμο. Ο Χριστόφας Αναγνωστής είχε διατελέσει 4 φορές πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο και λάτρευε το χωριό του. Είχε λάβει μέρος στην εθνική αντίσταση και είχε δραστηριοποιηθεί μέσα από το κομμουνιστικό κόμμα εκείνα τα χρόνια. Το ζεύγος Αναγνωστή σκοπεύει το επόμενο διάστημα, να κάνει και μια έκθεση με έργα του Τρικαλινού, εκ Μαλακασίου καταγόμενου ζωγράφου Κωνσταντίνου Ντάκου (1905-1980).

 

Δ. Π.

Σχετικές δημοσιεύσεις