«Γαλότσες νούμερο 44» μικρές ανθρώπινες ιστορίες της Χριστίνας Μιχαηλίδου

Το βιβλίο «Γαλότσες νούμερο 44», της Χριστίνας Μιχαηλίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός αποτελείται από 27 μικρές ιστορίες που έχουν ως κοινό άξονα τη διεισδυτική ματιά στο ανθρώπινο βίωμα.

Γιατί η Λαμπρινή σέρνει τα βήματα της μέσα στις τεράστιες ανδρικές γαλότσες; Με ποιο τρόπο θα εκδικηθεί η Αγγέλω για την έλλειψη στοργής; Τι έλεγε το μήνυμα που διάβασε η Μαιρούλα στο κινητό του Γρηγόρη; Θα καταφέρει ο Ανδρέας να σώσει τη γάτα του; Θα προλάβει η Σοφία να ξεφύγει από τον κακοποιητικό σύζυγο της;

Οι ηρωίδες και οι ήρωες του βιβλίου, πρόσωπα οικεία, της διπλανής πόρτας, άνθρωποι του χθες και του σήμερα, της επαρχίας και της πόλης, συγκρούονται με τα κοινωνικά στερεότυπα ή υποτάσσονται, διεκδικούν ή παραιτούνται, θυσιάζουν, προδίδουν και προδίδονται, αγαπούν και μισούν. Ανάμεσα τους βρίσκονται και οι άνθρωποι που δεν χωράνε πουθενά, άντρες και γυναίκες που ματώνουν προσπαθώντας να στριμώξουν τις ζωές τους μέσα σε προαιώνια καλούπια για να γίνουν αποδεκτοί.

Κανέναν δεν πείραζε η Αγγέλω, μόνο τα γέλια της που ξεσπούσαν αλλόκοτα, κάποια καλοκαιρινά μεσημέρια, ξελιγωμένη από αόρατα χάδια και φιλιά, τάραζαν το ραχάτι τους και τους ενοχλούσαν. Οι σπουδαγμένοι του χωριού την αποκαλούσαν γραφική φιγούρα και μειδιάζοντας κουνούσαν το κεφάλι σε κάθε χαιρετισμό της. Οι υπόλοιποι άντρες δεν σήκωναν το κεφάλι από το τάβλι- σαν μην υπήρχε. Κι όμως, οι περισσότεροι την ήξεραν καλά από τα μικράτα τους, γιατί η Αγγέλω κουβαλούσε μια βαριά προίκα. (Το μεταξωτό σ.11)

Με γραφή απλή, ζωντανή και παραστατική η συγγραφέας επικοινωνεί άμεσα με τον αναγνώστη και τον χρήζει κοινωνό στα δρώμενα της κάθε ιστορίας. Αλήθεια και μύθος πλέκονται και γεννούν 27 μικρές, αυτοτελείς ιστορίες που έχεις ακούσει ή έχεις βιώσει, γιατί, τελικά, η ζωή τροφοδοτεί και την πιο παράδοξη φαντασία…

Σύντομα ήρθαν οι εγκυμοσύνες και οι γέννες των παιδιών τους. Η Μαιρούλα συνέχιζε να παίρνει επαίνους, δεν είχε παράπονο. Από τα πεθερικά που τραπέζωνε κάθε Κυριακή μεσημέρι για τα ντολμαδάκια και τον μουσακά της. Αργότερα από τους δασκάλους στο σχολείο των παιδιών της για το πόσο επιμελή και περιποιημένα ήταν. Από τους φίλους του άντρα της για τη σπιτική πίτσα που τους ετοίμαζε σε κάθε παιγνίδι της ομάδας τους που παρακολουθούσαν αραχτοί στον καναπέ του σαλονιού. Ανέφελα κυλούσαν οι μέρες της, με ένα εξοντωτικό ωράριο να τα προλάβει όλα, αφού ο Γρηγόρης μετά το λύκειο, έτρεχε σε ιδιαίτερα μέχρι αργά το βράδυ (Ο κανόνας του τελικού ν σ. 78).

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στο e shop των εκδόσεων Ιωλκός https://iolcos.gr/eshop/titlos/galotses-noymero-44/ ή σε όλα τα βιβλιοπωλεία με παραγγελία.

 

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα

H Χριστίνα Μιχαηλίδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από την Καρδίτσα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων με μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο. Το 2021 ίδρυσε την εταιρεία «Ένδον» Συμβουλευτική Εκπαίδευσης και Επαγγελματικού προσανατολισμού. Σπουδάζει Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνική Συγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Διηγήματα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, σε βιβλία συλλογικής έκδοσης κι έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Είναι αρχισυντάκτρια στο ηλεκτρονικό περιοδικό Maxmag. Έχει εκδώσει το παραμύθι «Ο Σκοταδούλης και ο μανδύας της νύχτας» εκδόσεις Οσελότος και τη συλλογή διηγημάτων « Γαλότσες νούμερο 44», εκδόσεις Ιωλκός.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις