Ένα συναρπαστικό βιβλίο γνώσης από τον HENRY GEE – Μια (πολύ) σύντομη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ πάνω στη Γη

Royal Society Science Book Prize: Καλύτερο επιστημονικό βιβλίο της χρονιάς

 

Εν αρχή ήταν η Γη. Ένας τόπος αφιλόξενος και απρόσιτος, σε διαρκή χημική μεταβολή, καλυμμένος από ταραγμένες θάλασσες, με ένα τοπίο που ανασκάλευαν ξανά και ξανά οι ασταμάτητες ηφαιστειακές εκρήξεις. Μέσα από αυτή την ταραχή ξεπήδησε η ζωή. Τα πρώτα έμβια όντα δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μικροσκοπικές μεμβράνες που κάλυπταν εξίσου μικροσκοπικά κενά στα βράχια, στο έλεος των ρευμάτων καυτού νερού και μεταλλικών στοιχείων που ανάβλυζαν από ρωγμές στον ωκεάνιο πυθμένα.
Μέσα σε αυτές τις μεμβράνες, παρόλο που δεν ήταν απόλυτα αδιά­βροχες, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον διαφορετικό από τον ανελέητο χαλασμό που τις περιέβαλλε. Σε αυτά τα μικρά καταφύγια εξελίχθηκε σταδιακά η παραγωγή ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθούν φούσκες – πιστά αντίγραφα των γονιών τους: αφρώδεις ομάδες κυττάρων, που έμοιαζαν με μικροσκοπικές σαπουνόφουσκες, στάθηκαν σαν μικροσκοπικές γροθιές που αψηφούσαν τον υπόλοιπο άψυχο κόσμο.
O Henry Gee διατρέχει τα τελευταία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια με μεταδοτικό ενθουσιασμό και επιστημονική ακρίβεια. Αξιοποιώντας την πλέον πρόσφατη επιστημονική γνώση και γράφοντας με τρόπο ευθύ και προσιτό, διηγείται μια επική ιστορία επιβίωσης και επιμονής και φωτίζει την ευαίσθητη ισορροπία μέσα στην οποία επιβιώνει, από την εμφάνισή της έως τώρα, η ζωή.

 

 

«Δραματικό… συναρπαστικό… ο αναγνώστης ανταμείβεται με μια βαθύτερη κατανόηση της θέσης μας στο γενικό πλαίσιο της ζωής».
The Wall Street Journal

«Ο Gee αφηγείται μια θαυμαστή αληθινή ιστορία που ξεδιπλώνεται σαν μια αλληλουχία συναρπαστικών επεισοδίων».
Science magazine

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Δρ. Henry Gee γεννήθηκε το 1962. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Leeds και του Cambridge. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες είναι συντάκτης στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature και συγγραφέας πολλών βιβλίων πάνω στην εξέλιξη των ειδών, από την καταγωγή των σπονδυλωτών και τους δεινόσαυρους έως την εμφάνιση του ανθρώπου και την ιστορία του ανθρώπινου γονιδιώματος. Ζει στο Νόρφολκ με την οικογένειά του και πολλά κατοικίδια.

 

ISBN: 978-618-215-122-8

Τιμή: 16,60 με ΦΠΑ

Σελίδες: 328

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ KAKTOS

Σχετικές δημοσιεύσεις