Ο Τάκης Παπασίμος (Ούρσος) θυμάται την υπερομάδα του Α.Ο.Τ.

Με αφορμή το αφιέρωμα του “διαλόγου” στον Θανάση Συνάτκα

Μια χειρόγραφη συγκινητική επιστολή λάβαμε πριν λίγες ημέρες από το Αμβούργο της Γερμανίας. Την υπογράφει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής της χρυσής εποχής του ΑΟΤ Κων/νος Παπασίμος ο οποίος συγκινήθηκε από το αφιέρωμα που επιμελήθηκε πρόσφατα ο Σωτήρης Κύρμπας στον επίσης βετεράνο του ΑΟΤ Θανάση Συνάτκα ο οποίος σήμερα ζει στην μακρινή Αυστραλία. Το γράμμα του κ. Παπασίμου αναφέρει τα εξής:

 

 

Dortmund 6-9-22

 

Αξιότιμοι κυρίες, κύριοι και συνεργάτες της Εφημερίδας ΔΙΑΛΟΓΟΣ.

 

Λέγομαι Κων/νος Παπασίμος γεννηθείς στο Μικρό Κεφαλόβρυσο και είμαι παλαιός ποδοσφαιριστής σέντερ μπακ -stopερ- του Α.Ο. Τρίκαλα της δεκαετίας 1970 όταν με τον Ανδρέα Σταματιάδη ανεβήκαμε στην Α’ Εθνική Κατηγορία κατόπιν ενός συναρπαστικού και αγωνιώδους αγώνα μπαράζ στην Λαμία με τον Πανελευσιανικό κερδίζοντας στα τελευταία δευτερόλεπτα με ένα – μηδέν (1-0).

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Στέργιο Στόφα (φροντιστής της ομάδας, ο Πατέρας της τότε ομαδάρας, ήξερε όλους τους παίκτες τι νούμερο παπούτσια φορούσαν και από ποια μεριά κάθε παίκτης “έτρωγε” τις τάπες). Είχε συνεργάτη τον Μπόμπη, παλαιός τσαγκάρης και αυτός. Μας τα διηγούνταν μετά τον αγώνα ο Στόφας, στο 88-89 λεπτό ο Μπόμπης ετοίμαζε νερό, λεμόνια κ.τ.λ. για την παράταση για να μας δροσίσει. Ο Πατέρας όμως είχε αντίθετη γνώμη και απαντούσε στον Μπόμπη, δεν χρειαζόμαστε νερά και λεμόνια να δροσίσουμε τους παίκτες, θα βάλουμε γκολ έλεγε ο Πατέρας της τότε υπερομάδας μας. Λόγω της υπεροχής που είχαμε και στα τελευταία λεπτά 88, 90 ή 91 λεπτό ήμασταν 15 ποδοσφαιριστές μέσα στην περιοχή της Ελευσίνας προσπαθώντας να πετύχουμε το πολύτιμο γκολ που θα μας έφερνε στην μεγάλη κατηγορία Α’ Εθνική και σε μία στιγμή πήρε φωτιά το γήπεδο της Λαμίας όταν ο Συνάτκας πέτυχε το ΧΡΥΣΟ ΓΚΟΛ περίπου στο 90-91 λεπτό. Με το σφύριγμα του αγώνα γέμισε το γήπεδο απ’ τους φιλάθλους μας.

Εγώ την επόμενη σαιζόν (Α’ Εθνική) είχα βάλει πέντε γκολ όλα με κεφαλιά και θυμάμαι χαρακτηριστικά μέσα στην Τούμπα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ ισοφάρισα στο 86’ λεπτό και έχασα το δεκατριάρι στο Προπό.

Μέσα στο Τρίκαλα-ΠΑΟ ισοφάρισα με κεφαλιά και έβαλα και δεύτερο γκολ το οποίο το ακύρωσε ο διαιτητής αν και η μπάλα πέρασε ένα μέτρο μέσα από τη γραμμή, ο Κωνσταντίνου φώναξε στον ΚΑΨΗ «Άνθιμε πιάσε τον ΟΥΡΣΟ μόνο να μην βάλει και άλλο γκολ».

Μέσα στη ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ κερδίσαμε την ομάδα του Παπαϊωάννου και ΣΙΑ με 1-2. Ελευσίνα, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Αιγάλεω είναι τα παιχνίδια που θυμάμαι χαρακτηριστικά.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΙΓΑΛΕΩ αν θυμάμαι καλά 0-0. Έπρεπε να παραμείνει το Αιγάλεω στην Α’ Εθνική και εγώ είχα αντίθετη γνώμη και έπαιξα όπως έπρεπε να παίξω, οι ίδιοι οι τότε παράγοντες της ομάδας με κατηγόρησαν γιατί δεν άφησα να βάλουν γκολ οι Αιγαλαιώτες.

Αφορμή για το γράμμα μου είναι το συγκινητικό και πάρα πολύ ωραίο αφιέρωμα στον φίλο μου Αθανάσιο Συνάτκα. Στην εποχή μας υπήρχαν οι Πρωινός Λόγος, Τρικαλινά Νέα και η Έρευνα του Κατσιάμπα, ο Μπράβος Κων/νος δημοσιογράφος και ο φωτογράφος Τάκης Τρίκας. Ειλικρινά συγκινήθηκα πάρα πολύ γιατί του Συνάτκα του άξιζε αυτό το εγκώμιο σαν αμιγής χαρακτήρας, φιλότιμος και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους ανερχόμενους συμπαίκτες του. Εδώ στην Γερμανία πάρα πολύ συχνά αναφέρονται στους βετεράνους παίκτες όταν ειδικά έχουν γενέθλια 40 – 45 – 50 – 55 – 60 – 65 – 70 – 75 – 80 και ούτω καθ’ εξής, και αφιερώνουν πολύ χρόνο για τον παίκτη που έπαιξε στην ομάδα του, αφιερώνουν δε και μικρά φιλμ με την ιστορία τους κ.τ.λ. Πριν ένα μήνα πέθανε ο UWE SELER παλαιός παίκτης της HSV Αμβούργου.

Ευχαριστώ πολύ για τη δημοσίευση του γράμματος μου.

 

Κων/νος Παπασίμος

 

Υ.Γ.: Ο προπονητής Πέτροβιτς μου έδωσε το όνομα OYRSOS.

 

Υ.Γ.2: Είδα πέρυσι την ομάδα μαζί με Μπεβενίου και Καλαντζή και ντράπηκα πως κατάντησε έτσι η ομάδα μας. Θυμήθηκα τότε παλιούς παράγοντες:

Μπρουζούκης Βασίλειος.

Παπαπολύζος Νίκος, γιατρός.

Σακκάς Γιάννης, φαρμακοποιός.

Χατζόπουλος Γεώργιος, γιατρός.

Δεν θα βρεθούν τέτοιοι παράγοντες πλέον.

Ζητώ συγγνώμη αν ξέχασα κάποιον.

 

 

 

Σε ευχαριστούμε Τάκη Παπασίμο (“Ούρσο”)!

 

Η επιστολή του βετεράνου ποδοσφαιριστή του Α.Ο. Τρίκαλα Κωνσταντίνου Παπασίμου (του “Ούρσου” όπως τον θυμούνται οι παλαιοί φίλαθλοι και συμπαίκτες του) μας συγκίνησε, όπως επίσης θα συγκινήσει και τον φίλο του Θανάση Συνάτκα με τον οποίο ασφαλώς θα επικοινωνήσουμε και θα ενημερώσουμε.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και η μνήμη ξεθωριάζει. Ασφαλώς στον λόγο αυτό οφείλεται το λαθάκι του Παπασίμου καθώς το γκολ του αγώνα Τρίκαλα-Πανελευσινιακός, στις καθυστερήσεις, πέτυχε ο Σωτήρης Καλαντζής την στιγμή που όντως η τρικαλινή ομάδα σφυροκοπούσε την αντίπαλη άμυνα.

Ο Παπασίμος δεν έχει ξεχαστεί από τους τρικαλινούς φιλάθλους. Ήταν ο ογκόλιθος στην άμυνα του Α.Ο.Τ. και γι’ αυτό το υποκοριστικό “Ούρσος” από κάποιον κινηματογραφικό ήρωα των Βίκιγκ!

Ποδοσφαιριστής με 60 συμμετοχές σε αγώνες της Α’ Εθνικής και ακόμη περισσότερες στην Β’ όπως και στο κύπελλο Ελλάδας στα 7 χρόνια που φόρεσε την τρικαλινή φανέλα!

Παραθέτουμε μια φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς στο ιστορικό μπαράζ της Λαμίας, καθώς και την καρτέλα με το “παλμαρέ” του Κ. Παπασίμου στα χρόνια που αγωνίστηκε στον Α.Ο.Τ., με στοιχεία από το βιβλίο “50 χρόνια Α.Ο. Τρίκαλα 1963-2013” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Κρούπη” ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στο τρικαλινό ποδόσφαιρο.

Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο και να είναι υγιής!

 

Σωτήρης Κύρμπας

 

 

ΣΗΜ.: Λεζάντα κύρια φωτογραφία

Στην φωτογραφία ο Κώστας Παπασίμος (“Ούρσος”) στους ώμους των Τρικαλινών φιλάθλων μετά την λήξη του αγώνα μπαράζ του Α.Ο. Τρίκαλα με τον Πανελευσινιακό και την εξασφάλιση της ανόδου στην Α’ Εθνική. Μαζί του στους έξαλλους πανηγυρισμούς συμμετέχουν και οι Στέφανος Μυλωνάς και Σωτήρης Νίκας που επίσης διακρίνουμε.

Σχετικές δημοσιεύσεις